Επιχειρείν

perpatoura.com – Και… μαμά και… εργαζόμενη

Businesswoman holding baby son and coffee cup

Η εποχή που η γυναίκα καθόταν σπίτι, μαγείρευε, καθάριζε και πρόσεχε τα παιδιά έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Η σημερινή μητέρα έχει έναν διπλό και αρκετά δύσκολο ρόλο να υποστηρίξει, αυτόν της εργαζόμενης, επιτυχημένης γυναίκας και εκείνον της μητέρας. Πώς όμως μπορεί να ανταποκριθεί σωστά στις απαιτήσεις της δουλειάς και της οικογένειάς της;

Στο perpatoura.com ψάξαμε… και σας δίνουμε υπεύθυνες απαντήσεις!

Οικογένεια & Εργασία: διπλός ρόλος – διπλό άγχος

Καριέρα ή οικογένεια; Και τα δύο! Σήμερα οι δύο αυτοί ρόλοι μπορούν να συνδυάζονται από την εργαζόμενη μητέρα, φτάνει να μην βάζει τον εαυτό της σε τέτοια διλήμματα. Αυτά είναι ψευτοδιλήμματα και οδηγούν μονάχα σε αρνητικές σκέψεις. Με λίγα λόγια, αντί μια μητέρα να καμαρώσει που είναι καλή μητέρα και εργαζόμενη, θεωρεί την επιτυχία της στην εργασία σαν ισοδύναμο της κακιάς μητέρας που έχει αποτύχει στην οικογένεια. Αντιστρόφως, αν έχει δώσει βαρύτητα στο σπίτι της, στα παιδιά της και την οικογένειά της, θεωρεί ότι δεν έχει προσωπική εξέλιξη.

Σχέση ποιοτική και όχι κατ’ ανάγκη ποσοτική

Αρκετές μητέρες σήμερα νιώθουν τύψεις γιατί δεν βλέπουν πολλές ώρες το παιδί τους ή γιατί δεν έχουν το χρόνο να είναι συνέχεια μαζί του. Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία πόσες ώρες βρίσκεται στο σπίτι η μητέρα αλλά το κατά πόσο δίνει βαρύτητα στην ανάπτυξη ποιοτικών σχέσεων με το παιδί της. Ακόμα και μία ώρα συζήτησης πριν κοιμηθούν το βράδυ ή η παρουσία της σε συγκεντρώσεις γονέων, γιορτές και άλλες παιδικές δραστηριότητες έχουν ιδιαίτερη σημασία για το παιδί. Οπωσδήποτε δεν παραβλέπουμε πως υπάρχει μια δυσκολία τα πρώτα χρόνια του παιδιού, λόγω της μεγαλύτερης προσκόλλησής τους στη μητέρα.

Συχνά προβλήματα της σύγχρονης “Εργαζόμενης Μητέρας”

  • Οι απαιτήσεις του επαγγέλματος και της οικογένειας, πολύ συχνά της δημιουργούν έντονο και συνεχές στρες.
  • Η ποιότητα ζωής της εργαζόμενης μητέρας βρίσκεται συχνά σε δύσκολη κατάσταση.
  • Η αντοχή της είναι μειωμένη εξαιτίας της κούρασης και του στρες.
  • Έρευνες έδειξαν ότι η εργαζόμενη γυναίκα και μητέρα κινδυνεύει περισσότερο από χρόνιο στρες, υψηλή πίεση και απώλεια σεξουαλικής διάθεσης.

Ο ρόλος των υπολοίπων μελών

Η στήριξη του πατέρα είναι καταλυτικής σημασίας για μια υγιή οικογένεια, ιδιαίτερα όταν η μητέρα αναγκάζεται να λείπει πολλές ώρες από το σπίτι. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τις γιαγιάδες με τους παππούδες οι οποίες πολλές φορές πρέπει να κρατήσουν εκείνοι τα παιδιά όσο οι γονείς εργάζονται.

Όσο λοιπόν και αν σας φαίνεται ακατόρθωτο, μη νιώθετε τύψεις που πηγαίνετε στη δουλειά. Αναμφίβολα το παιδί είναι πάνω από όλα, αλλά και η εργασία είναι σημαντική για τη γυναίκα του σήμερα. Οπλιστείτε με υπομονή και θα δείτε πως μετά τις πρώτες δύσκολες ημέρες, θα τα καταφέρετε και σταδιακά θα βρείτε τις ισορροπίες σας.

Διαβάστε επίσης
NEWSLETTER

Ενημερωθείτε πρώτοι για τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και παρασκήνιο