Ο Μανδαρίνος

Το Πάσχα μας στα Τρίκαλα και τα… παιδικά μας τραύματα!!!

Το περίφημο Ελληνικό Πάσχα στο χωριό ή στη μικρά μας πόλη συνοδεύεται ασφαλώς από ωραίες εικόνες με μάχη πάνω απ’ το αρνάκι για την πετσούλα, το μπούκωμα από… λίαν πρωίαν Κυριακής με τσουρέκια, κασέρια, κουλούρια, κοκορέτσια και τσίπουρα για τους μεγαλύτερους, σβήσιμο δε με τούρτες, πάστες και παγωτά αργά το απόγευμα…

 

Παραδοσιακά το Πάσχα ξυπνάς με δημοτικά και τα άπαντα του Ζωσιμά και της Έφης Θώδη κατά τις 7 το πρωί, όταν και ανάβουν οι φωτιές για να μπουν και να ψηθούν τα αρνιά…

 

Οφείλεις να προσαρμοστείς άμεσα στο εορταστικό κλίμα της ημέρας και κατά τις 8-8.30 να αρχίσεις κι εσύ να παίρνεις και να τσουγκρίζεις ντουζίνες κόκκινων αυγών. Ασφαλώς και να τα τρως ευθύς αμέσως, συνοδεία κασεριών και τσουρεκιών…

 

Η ώρα περνάει, πάει 10, 10 και κάτι και αφού η τσίκνα έχει ποτίσει ήδη το είναι μας, το μέσα και το έξω μας, φτάνουν τα τσίπουρα και οι ρετσίνες (… τραγωδία), ενώ οι πιο ανυπόμονοι αρχίζουν να δίνουν τις πρώτες μάχες πάνω απ’ τη… πετσούλα…

 

Εξακολουθούν τα λοιπά μεζεδάκια (… τι να φτουρίσει ένα αρνί;) κεμπάπ και μερικά λουκάνικα, κασέρια και τυριά, ψωμιά και ντοματοσαλάτες…

 

Και κατά τις 12 είναι έτοιμο και το κοκορέτσι, ενώ πλέον η φωνή της Σούλας Βαζούρας μας συγκλονίζει… Κατά τις 2-2.30 έτοιμο και το αρνάκι, «λιανίζεται» και ορμάνε όλοι πάνω στη πιατέλα, ενώ οι πιο ψαγμένοι… τραβάνε και το μάτι (… λιχουδιά απ’ τις λίγες, λένε!)…

 

Φυσικά τηγανιτές πατάτες, τζατζίκια (… να μοσχοβολάει ο τόπος σκόρδο!!!) και τυροσαλάτες…

 

Ανοίγει και το μπουκάλι με τον οίνο τον εκλεκτό, το καλό και μέχρι τις 5 το απόγευμα μούσκεμα στον ιδρώτα πάνω στην πλαστική καρέκλα. Λίγο παγωτό για τη δροσιά επιβάλλεται και μετά πάστες και γαλακτομπούρεκα… Τρέλα!!!… Αφού δε μπορούμε να το αποφύγουμε, ας το απολαύσουμε…

 

Στη φωτογραφία παραπάνω διακρίνεται ο δήμαρχός μας, ο Δημήτρης Παπαστεργίου, διαβάζοντας σχετικές οδηγίες για το ψήσιμο της Κυριακής του Πάσχα. Βοήθειά του κι αυτουνού…

 

Αγαπημένη μου… Καλή Ανάσταση!!!…

Διαβάστε επίσης