Παραπολιτικά

Εκλογές 2023: Υπολογίστε μόνοι σας τις έδρες της 25ης Ιουνίου

Μια εβδομάδα απομένει για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου και το ενημερωτικό site της ΕΡΤ, το ertnews.gr σάς λύνει όλες τις απορίες για το πώς λειτουργεί ο νέος εκλογικός νόμος της ενισχυμένης αναλογικής που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στις επικείμενες εκλογές.

 

Ακολουθεί ο μεταβλητός πίνακας του ertnews.gr όπου ο καθένας μπορεί να βάλει τα ποσοστά που προβλέπει στην πρώτη στήλη και αυτόματα στη δεύτερη θα υπολογιστούν οι έδρες των κομμάτων.

Το νέο εκλογικό σύστημα -εν αντιθέσει με την απλή αναλογική- προσφέρει, ως γνωστόν, ένα κυμαινόμενο μπόνους στο νικητή των εκλογών. Συγκεκριμένα στο πρώτο κόμμα που θα συγκεντρώσει άνω του 25% δίνει αυτόματα μπόνους 20 εδρών, ενώ όσο μεγαλύτερο (του 25%) είναι το ποσοστό του, του δίνει μία επιπλέον έδρα για κάθε μισό τοις εκατό, με πλαφόν τις 50 έδρες μπόνους. Κρισιμότατο ωστόσο ρόλο για τον λεγόμενο πήχη της αυτοδυναμίας, παίζουν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός βουλής. Όσο μικρότερο είναι το αθροιστικό ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός κοινοβουλίου, τόσο δυσκολότερη είναι η επίτευξη της αυτοδυναμίας, καθώς αυτός πήχης ανεβαίνει.

Ο μεταβλητός πίνακας που προσφέρει το ΕΡΤNEWS σας δίνει τη δυνατότητα να «παίξετε» με τα ποσοστά που προβλέπετε ότι θα πάρουν τα πέντε κόμματα που μπήκαν ήδη στο κοινοβούλιο αλλά και τα άλλα τρία (ΜέΡΑ25, ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ και ΝΙΚΗ) που έμειναν εκτός Βουλής.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης