Παραπολιτικά

Επεισόδιο Λιούτα με Τούρκο βουλευτή σε Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το Ουκρανικό

Θερμό επεισόδιο με Τούρκο ομόλογό του είχε ο βουλευτής Τρικάλων Ν.Δ. στο περιθώριο Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για το Ουκρανικό.

 

Ο Θανάσης Λιούτας συμμετείχε στη Διάσκεψη που αφορούσε αποκλειστικά την αντιμετώπιση της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανίας, ως μέλος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της χώρας μας. Αφορμή για την ένταση υπήρξε τοποθέτηση Τούρκου βουλευτή που επέρριψε ευθύνες στην Ελλάδα και στην Κύπρο για τα «επεισόδια» που καταγράφονται στο Αιγαίο, όλο και πιο συχνά. Ο Θανάσης Λιούτας, ζητώντας το λόγο αμέσως μετά τον Τούρκο, σημείωσε ότι «η Τουρκία επέδειξε με την κατοχή της βόρειας Κύπρου αντίστοιχες διαθέσεις με εκείνες της Ρωσίας σε βάρος της Ουκρανίας, παραβιάζοντας κατάφορα το Διεθνές Δίκαιο». Η Διάσκεψη πραγματοποιήθηκε παρουσία του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλήθους στρατιωτικών και αξιωματούχων  από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

 

Οι θέσεις για το Ουκρανικό

 

Μιλώντας για το Ουκρανικό ζήτημα και τη Ρωσική εισβολή ο Θανάσης Λιούτας καταδίκασε την ενέργεια τονίζοντας ότι αυτή «παραβίασε κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου και τραυμάτισε ιστορικά την Ουκρανία και τον Ουκρανικό λαό». Αναφορικά με τους Έλληνες της Μαριούπολης, ο βουλευτής σημείωσε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών, έχουν εφαρμόσει σχέδια εκκένωσης και στήριξης για τους Έλληνες πολίτες και τους ομογενείς μας. «Βρισκόμαστε δίπλα και στηρίζουμε με κάθε δυνατό μέσο τους Έλληνες στην Ουκρανία» είπε και επέμεινε σε σκληρές κυρώσεις έναντι των Ρώσων.

Αναφορικά με την ανησυχία της κλιμάκωσης της ενεργειακής κρίσης, ο κ. Λιούτας τόνισε ότι, «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανοικτούς όλους τους δίαυλους επικοινωνίας με άλλες χώρες, οι οποίες είναι ικανές να προμηθεύσουν ολόκληρη την Ένωση με υγροποιημένο φυσικό αέριο.

«Σε αυτό το πλαίσιο συζήτησης, η πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, μέσω της λήψης μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αποκτά κρίσιμη βαρύτητα και σημασία». Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Θανάσης Λιούτας τόνισε ότι κύριος στόχος της ΕΕ θα πρέπει να είναι η ανάσχεση των επιθετικών συμπεριφορών τρίτων χωρών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Λιούτας λαμβάνοντας τον λόγο στην αρχή απάντησε σε βουλευτή της Τουρκίας, ο οποίος δήλωνε ότι αναίτια η Ελλάδα και η Κύπρος κατηγορούν την Τουρκία. Ο Θανάσης Λιούτας τόνισε ότι η Τουρκία επέδειξε με την κατοχή της βόρειας Κύπρου αντίστοιχες διαθέσεις με εκείνες της Ρωσίας σε βάρος της Ουκρανίας. «Και η Τουρκία παραβίασε και παραβιάζει κατάφορα το Διεθνές Δίκαιο».

 

Διαβάστε επίσης