Παραπολιτικά Ροή

Χοντραίνει το πράμα. Σκληρή απάντηση Παπαστεργίου στον Αγοραστό

Ο δήμαρχος Τρικκαίων απάντησε στις δηλώσεις ενόχλησης του περιφερειάρχη Θεσσαλίας για την απουσία του από το Αναπτυξιακό Συνέδριο.

Όλα ξεκίνησαν από την απουσία του Δημήτρη Παπαστεργίου από το Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλίας (δείτε ΕΔΩ), που διεξήχθη το Σαββατοκύριακο στη Λάρισα παρουσία και συμμετοχή του μισού Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός εμφανίστηκε σε δηλώσεις του χθες (ΕΔΩ) ιδιαίτερα ενοχλημένος και κάρφωσε ευθέως τον Δημήτρη Παπαστεργίου.

Ο τελευταίος σήκωσε το γάντι καλώντας τον Κώστα Αγοραστό «να πει την αλήθεια, φαντάζομαι ότι γνωρίζει τα θέματα που υπήρξαν. Οι διοργανωτές λοιπόν του Αναπτυξιακού Συνεδρίου Θεσσαλίας που έγινε στη Λάρισα το περασμένο Σαββατοκύριακο ήταν δύο δεν δέχθηκαν να υπάρξει συνδιοργάνωση, δεν δέχθηκαν να μπει το λογότυπο της Κεντρικής ¨Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Μου θυμίζει λιγάκι τις δηλώσεις του …προέδρου Εδεσσαϊκού κι εννοώ ως προς  τη διαδικασία που ακολούθησαν οι διοργανωτές του Συνεδρίου. Έστειλαν, δηλαδή, αρχικώς επιστολή στην ΚΕΔΕ πως θέλουν τη συνδιοργάνωση, εμείς πήραμε την απόφαση να συμμετάσχουμε, αλλά μετά η ΚΕΔΕ δεν εμφανίστηκε ποτέ στη συνδιοργάνωση, τουναντίον μας είπανε  μετά ότι δεν θέλουν συνδιοργάνωση. Δεν ξέρω γιατί όλα αυτά, υπάρχουν τα σχετικά έγγραφα. Είναι προφανές ότι ο α’ βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να συμμετέχει στα αναπτυξιακά συνέδρια κι όταν πάρθηκε η απόφαση από εμάς ως ΚΕΔΕ να είμαστε στο αναπτυξιακό συνέδριο Θεσσαλίας αποφασίστηκε ότι δεν θέλουν συνδιοργάνωση με την ΚΕΔΕ και μας το γνωστοποίησαν αυτό τηλεφωνικώς».

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου μιλώντας στη Λέσχη 97,6 υπήρξε ακόμη πιο σκληρός: “Κλακαδόρους είχε αρκετούς, δεν χρειαζόταν έναν ακόμη κλακαδόρο πρόεδρο.

Δεν νοείται να καλείται ο Α’ βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, απλώς για να παρακολουθήσει, η συμμετοχή  της ΚΕΔΕ όπως ήταν και την προηγούμενη εβδομάδα -σε συνέδριο που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής- είναι  για να καταθέσει την άποψή της για τις αναπτυξιακές προοπτικές.

 

Με τον Κώστα Αγοραστό δεν υπάρχει κανένα θέμα σε προσωπικό επίπεδο, αλλά σε επίπεδο δήμων, θεωρώ πως η αστοχία τους να μη δώσουν βήμα στον πρώτο βαθμό της Αυτοδιοίκησης, δεν μπορεί να συγχωρεθεί. Στο τηλεφώνημα,  λοιπόν, που έγινε ανάμεσα στις υπηρεσίες της ΚΕΔΕ και στους διοργανωτές αυτό μας το είπαν ευθέως, ότι δεν ήθελαν να υπάρξει τοποθέτηση από την πλευρά μας. Στο αναπτυξιακό συνέδριο της Μακεδονίας που πραγματοποιήθηκε στη Θεσ/νίκη ζητήθηκε η συνδρομή της ΚΕΔΕ κι έγινε το αυτονόητο, δηλαδή οι Δήμοι ήταν εκεί και τοποθετήθηκαν. Όπου λοιπόν μας θεωρούν συνομιλητές ο Ά βαθμός Αυτοδιοίκησης είναι εκεί και προφανώς έχουν να πουν σημαντικά πράγματα, και τα Τρίκαλα έχουν αποδείξει αν καταφέρνουν να κάνουν πράγματα.

Και εκείνο που θα πρέπει πια να ξεκαθαρίσουμε είναι πως στο νέο ΕΣΠΑ ο Α’ βαθμός Αυτοδιοίκησης, οι Δήμοι δηλαδή διεκδικούν και θα πάρει το δικό του αυτόνομο κομμάτι. Δεν πρέπει και δεν πρόκειται να αφήσουμε και πάλι να καθορίσουν άλλοι τα έργα τοπικού χαρακτήρα, τα οποία θα αφορούν τους Δήμους. Προφανώς οι Περιφέρειες θα πάρουν ένα κομμάτι του ΕΣΠΑ που τους αναλογεί και θα είναι το κομμάτι που θα αφορά την περιφερειακή ανάπτυξη και πρέπει να το πάρουν γιατί είναι δική τους δουλειά, την οποία άλλη την κάνουν καλύτερα κι άλλοι χειρότερα. Αλλά αυτό που πρέπει να γίνει και θα γίνει άμεσα είναι οι Δήμοι να πάρουν μέσω των δικών τους δομών, το κομμάτι του ΕΣΠΑ που τους αναλογεί.

Έργα που αφορούν τους Δήμους μας και μόνο αυτούς, προφανώς και πρέπει να τα κάνουμε και να τα κάνουμε και καλύτερα και γρηγορότερα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος τα ΣΒΑΑ να περάσουν μέσα από την Περιφέρεια, για ποιο λόγο; Όσον αφορά στο σχόλιο του Περιφερειάρχη κ. Αγοραστού για το αν οι Δήμοι δεν καταθέτουν έγκαιρα τα σχέδια και τις μελέτες των έργων του γι αυτό και  υπάρχει καθυστέρηση στην απορρόφηση κονδυλίων, εγώ στη θέση του πρώτα θα ξεκινούσα από τις υπηρεσίες μου για να δω πώς πάμε, και μετά θα έκανα σχόλια για άλλες υπηρεσίες της αυτοδιοίκησης”.

Διαβάστε επίσηςNEWSLETTER

Ενημερωθείτε πρώτοι για τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και παρασκήνιο