Παραπολιτικά

8 Οκτωβρίου 2023 οι επόμενες δημοτικές εκλογές. Ποιοι κατεβαίνουν στους Δήμους του ν. Τρικάλων

Με νέο εκλογικό νόμο και… νέα δεδομένα οι επόμενες εκλογές. Τι γίνεται στους τέσσερις Δήμους του νομού Τρικάλων.   Όπως καταγράφει το trikalavoice.gr οι εκλογές του 2023 θα γίνουν με τον νέο εκλογικό νόμο (καταργείται η απλή αναλογική) και πλέον θα χρειάζεται 43% + 1 ψήφο για να κερδίσει μια παράταξη την αυτοδυναμία.

 

Σημαντική τομή είναι ότι οι συνδυασμοί θα πρέπει να κατατίθενται ενάμιση μήνα πριν τις εκλογές και όχι… την τελευταία ώρα, όπως γίνονταν μέχρι το 2019. Καταληκτική ημερομηνία θα είναι η 31η Αυγούστου κάθε εκλογικού έτους (ανά 5ετία).

Ο πρώτος γύρος των εκλογών καθιερώνεται για τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου του πέμπτου έτους κάθε αυτοδιοικητικής περιόδου και ο β΄ γύρος την επόμενη Κυριακή, ενώ η θητεία των νέων αρχών θα ξεκινάει από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους των εκλογών. Οι επόμενες δημοτικές – περιφερειακές εκλογές θα διεξαχθούν στις 8 Οκτωβρίου 2023 και αν χρειαστεί και δεύτερη Κυριακή στις 15 Οκτωβρίου.

 

Τι γίνεται στους Δήμους του ν. Τρικάλων

 

Στο Δήμο Τρικκαίων το 2019 ο Δημήτρης Παπαστεργίου είχε πετύχει άνετη νίκη με 57% και εξασφάλισε την αυτοδυναμία. Δήλωσε ήδη ότι θα διεκδικήσει εκ νέου τη δημαρχία. Στην αντιπολίτευση γίνονται συζητήσεις αλλά το πιθανότερο είναι να κατέβει και πάλι ο Κώστας Κρεμμύδας, ενώ από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» θα κατέβει πιθανότατα για δήμαρχος ο Λάμπρος Ντουρλιός. Ας δούμε τα ποσοστά των παρατάξεων το 2019 είχαν διαμορφωθεί ως εξής:

Στο Δήμο Μετεώρων ο Θοδωρής Αλέκος εξασφάλισε την εκλογή του στη δεύτερη Κυριακή. Ο χαμός του Χρήστου Σινάνη δημιουργεί νέα δεδομένα στην Καλαμπάκα και επικεφαλής της παράταξής του έχει αναλάβει ο Λευτέρης Αβραμόπουλος, πρώτος σε ψήφους δημοτικός σύμβουλος όλων των παρατάξεων, ο οποίος και θα είναι υποψήφιος δήμαρχος το 2023. Τα ποσοστά των τελευταίων εκλογών:

Στο Δήμο Πύλης ο Κώστας Μαράβας επανεκλέχτηκε εξασφαλίζοντας αυτοδυναμία και λαμβάνοντας το 52,03% των ψήφων το 2019. Έχει ήδη δηλώσει ότι θα διεκδικήσει εκ νέου τη δημαρχία και το 2023, ενώ και οι Θοδωρής Χήρας, Βαλάντης Τσιούτσιας δηλώνουν ξανά «παρών». Τα ποσοστά  του 2019 ήταν τα εξής:

Ο Δήμος Φαρκαδόνας αποτελεί ένα μυστήριο. Ο χαμός του εκλεγέντος δημάρχου Γιάννη Σακελλαρίου, ο οποίος και αυτός δυσκολεύτηκε να εκλεγεί παίρνοντας μόλις 34% την πρώτη Κυριακή του 2019. Ο Μιχάλης Μπαγιώτης κατεβαίνει ξανά διεκδικώντας μια δεύτερη ευκαιρία, όπως το ίδιο διαμηνύει και ο πρώην δήμαρχος Θανάσης Μεριβάκης. Είναι άγνωστο τι θα κάνει ο νυν δήμαρχος Σπύρος Αγναντής ο οποίος εκλήθη να αντικαταστήσει τον αείμνηστο Γιάννη Σακελλαρίου. Τα ποσοστά του 2019:

Διαβάστε επίσης