Τοπικά

Αλλαγή της ΚΥΑ για να αποζημιωθούν σεισμόπληκτοι των Τρικάλων ζητά ο Ν. Λιάκος

Μεγάλες αδικίες διαπιστώνονται ως προς την καταβολή των αποζημιώσεων σε κατοίκους του ν. Τρικάλων οι οποίοι είδαν τα σπίτια τους να παθαίνουν σοβαρές ζημιές από τους σεισμούς του περασμένου Μαρτίου.

 

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΚΔ Θεσσαλίας Νίκος Λιάκος με παρέμβασή του ζητά την τροποποίηση της ΚΥΑ προκειμένου να μπορέσουν να αποζημιωθούν δεκάδες Τρικαλινοί. Μάλιστα απέστειλε σχετική επιστολή προς τους υπουργούς Υποδομών Κ. Καραμανλή, Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, Επικρατείας Κ. Πιερρακάκη και τον υφυπουργό Ανάπτυξης Ι. Τσακίρη.

Αναλυτικά:

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Μετά την πληροφόρηση για το άνοιγμα της ψηφιακής πλατφόρμας για τη χορήγηση εφάπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως πρώτη αρωγή, έναντι στεγαστικής συνδρομής, σε ιδιοκτήτες ακινήτων που επλήγησαν από τον σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021, η πλειονότητα των δικαιούχων έσπευσε να επωφεληθεί υποβάλλοντας αιτήσεις για την λήψη της αρωγής αυτής.

Ωστόσο σε πολλούς από αυτούς διαπιστώθηκε ότι και με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση Αρίθμ. 161385 ΕΞ 2021 (ΦΕΚ 5950/Β/16-12-2021) δεν πληρούν τα προβλεπόμενα κριτήρια χορήγησης στις κάτωθι περιπτώσεις:

 

– η πληττόμενη κατοικία χρησιμοποιείται (κατοικείται) από τον επικαρπωτή (που δεν δικαιούται να υποβάλλει ο ίδιος αίτηση) και ο ψιλός κύριος (που μόνο αυτός δικαιούται να υποβάλλει αίτηση, δεν μπορεί να δηλώσει ο ίδιος  «ιδιόχρηση», συμπληρώνοντας το σχετικό πεδίο, συνεπώς αποκλείεται της ενίσχυσης,

 

– η πληττόμενη κατοικία παραχωρείται δωρεάν ή εκμισθώνεται  και χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία (από τρίτο πρόσωπο), οπότε ο πλήρης ή ψιλός κύριος (που μόνο αυτός δικαιούται να υποβάλλει αίτηση) και πάλι αποκλείεται της ενίσχυσης.

– όταν υπάρχει σχέση συγκυριότητας, μόνο ο συγκύριος που κατοικεί στο κτίριο δικαιούται να λάβει το ποσοστό της ενίσχυσης που του αναλογεί και κανένας άλλος εκ των (υπολοίπων μη κατοικούντων) συγκυρίων δεν δικαιούται συνδρομή για το δικό του μερίδιο. Σε περίπτωση, δηλαδή, που έχουμε ένα «κόκκινο» (επικίνδυνο για χρήση) κτίριο με 3 ιδιοκτήτες και κατοικεί μόνο ο ένας σε αυτό, θα λάβει μόνο το 1/3 της προκαταβολής που αναλογεί στο μερίδιό του, ποσό με το οποίο οφείλει να αναλάβει δυσανάλογα το σύνολο των οικονομικών βαρών της κατεδάφισης και της έκδοσης οικοδομικής άδειας.

 

Αξίζει, τέλος να αναφερθεί ότι οι ανωτέρω προϋποθέσεις χορήγησης δεν υφίστανται στην προγενέστερη Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ. ΓΔΟΥ 979/2021 (ΦΕΚ 4619/Β/6-10-2021) που αφορά: Διαδικασία χορήγησης εφάπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως πρώτη αρωγή, έναντι στεγαστικής συνδρομής, σε ιδιοκτήτες που επλήγησαν από τον σεισμό που εκδηλώθηκε την 27η Σεπτεμβρίου 2021 σε περιοχές της Περιφέρειας Κρήτης,  όπως αναφέρεται στην παράγραφο 3 του άρθρου 2:

«Η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση έναντι στεγαστικής συνδρομής χορηγείται στους ιδιοκτήτες είτε αυτά ιδιοχρησιμοποιούνται, είτε μισθώνονται σε τρίτους είτε είναι κενά. Ειδικά όσον αφορά τις κατοικίες η ενίσχυση χορηγείται τόσο για την κύρια όσο και για δευτερεύουσες κατοικίες».

 

Με δεδομένα τα ανωτέρω σας καλούμε:

 

– Να τροποποιήσετε την Κοινή Υπουργική Απόφαση Αρίθμ. 161385 ΕΞ 2021 (ΦΕΚ 5950/Β/16-12-2021) σε αντιστοιχία με την Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ. ΓΔΟΥ 979/2021 (ΦΕΚ 4619/Β/6-10-2021) ώστε να μπορέσουν να επωφεληθούν πραγματικά της αρωγής αυτής οι δικαιούχοι και να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο κόστος της σύνταξης μελετών έγκρισης εργασιών απαιτούμενων επισκευών και έκδοσης οικοδομικής άδειας σε περίπτωση μη επισκευάσιμων κατοικιών.

 

– Να συμπεριλάβετε στην Κοινή Υπουργική Απόφαση Αρίθμ. 161385 ΕΞ 2021 (ΦΕΚ 5950/Β/16-12-2021) τις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021, της συμπληρωματικής οριοθέτησης με Αριθμ. ΔΑΕΦΚ-ΚΕ/9028/Α325 (ΦΕΚ 2094/Β/20-5-21)

 

Επιπρόσθετα για την ομαλή πορεία της διαδικασίας έκδοσης αδειών επισκευής σας καλούμε:

 

– Να επισπευθούν οι αυτοψίες τόσο για τον επανέλεγχο βλαβών στα κτίρια όσο και για την παραλαβή των ζημιών με σκοπό να επιταχυνθεί η διαδικασία έκδοσης άδειας επισκευής, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης το συντομότερο δυνατόν.

 

Διαβάστε επίσης