Ροή Τοπικά

Ανεξάρτητη κηρύχτηκε η Μονή Σιαμάδων. Ενθρονίζεται ο Ηγούμενος

Λαμπρή σελίδα γράφεται στην ιστορία της τοπικής μας Εκκλησίας. Με ΦΕΚ που εκδόθηκε στις 20 Φεβρουαρίου η ιστορική Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Σιαμάδων ανακηρύχτηκε ανεξάρτητη και αποκτά εκ νέου δικιά της ξεχωριστή οντότητα, αυτόνομη δε πορεία στο χώρο της Ορθοδοξίας.

Μάλιστα το Σάββατο στις 4 μ.μ. πραγματοποιείται η τελετή ενθρόνισης του Ηγουμένου αυτής, Αρχιμανδρίτου Μακαρίου Ιακωβάκη, ο οποίος τα τελευταία 12 χρόνια έχει δώσει και την ψυχή του για την εκ θεμελίων αναστήλωση της ιστορικής Μονής. Τον Ηγούμενο θα εγκαταστήσει στη Μονή ο κυρίαρχος Μητροπολίτης, ο Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητος.

Η ιστορία της Μονής

Από το συγκρότημα του μοναστηριού σώθηκε μόνο το καθολικό που χρονολογείται , όπως μαρτυρεί λιθανάγραφη επιγραφή εντοιχισμένη στον εξωτερικό δυτικό τοίχο του ναού , στα 1807. Το καθολικό είναι πέτρινο Βυζαντινού ρυθμού Βασιλικής με τρούλο και νάρθηκα. Είναι σταυροειδής με τρία κλίτη που χωρίζονται με δύο σειρές κιόνων .

Το μοναστήρι , σύμφωνα με παραδόσεις , κτίσθηκε αρχικά στην ίδια μεν περιοχή αλλά σε άλλη τοποθεσία σε ψηλότερο και βορειότερο χώρο .

Η κτητορική επιγραφή μας πληροφορεί ότι το Μοναστήρι χτίστηκε «ηγουμενεύοντος» Ιερομονάχου Γερμανού» . Ήταν ανδρικό Μοναστήρι και παρέμεινε ανδρικό μέχρι το 1931 που με την εφαρμογή των νόμων 4684 και του συμπληρωματικού αυτού 5141/15-7-1931 πολλές ιερές μονές που είχαν λιγότερους από έξι μοναχούς συγχωνεύτηκαν με άλλες της ιδίας Μητροπόλεως . Έτσι η Ιερά Μονή Σιαμάδων έχοντας μικρότερο αριθμό μοναχών συγχωνεύτηκε αναγκαστικά με την Ιερά Μονή Σταγιάδων και μετατράπηκε σε μετόχι της παρά τις αντιδράσεις των τότε κατοίκων της περιοχής .

Τελευταίος Ηγούμενος διατέλεσε ο αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Σακκάς (1929-1931) που πριν ήταν ηγούμενος στην Μονή Σταγιάδων και κατόπιν (1934) έγινε ηγούμενος στην Μονή Μεταμορφώσεως Μετεώρων .

 

Η Μονή Αγίου Νικολάου Σιαμάδων βρίσκεται στην επαρχία Καλαμπάκας, στα δεξιά του δρόμου Χάνι Μουργκάνι-Καστανιάς, (σε απόσταση 2 χλμ. περίπου από τον κεντρικό δρόμο). Το χωριό Σιαμάδες είναι σήμερα διαλυμένο ενώ το μοναστήρι αποτελεί μετόχι της Μονής Σταγιάδων και έχει εγκριθεί από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Ελλάδος η αυτοτέλειά του.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης