Τοπικά

Απεργία διαρκείας στον ΟΤΕ και στα Τρίκαλα

Πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου της ΟΜΕ- ΟΤΕ με εκπροσώπους των ΜΜΕ (Παρακολουθήστε το βίντεο εδώ).

Αναφορικά  με την μακράς διάρκειας απεργία που εκτυλίσσεται αυτές τις μέρες πανελλαδικώς στον όμιλο ΟΤΕ. Ένα πρόχειρο ιστορικό με ανακοινώσεις της Ομοσπονδίας εργαζομένων στον ΟΤΕ που εν περιλήψει αποτυπώνει το κλίμα που οδήγησε στην παρούσα κατάσταση.

 

Φυσικά τα μεγάλα ΜΜΕ αποτυπώνουν απαρέγκλιτα την οπτική της

διοίκησης του πάλαι ποτέ κραταιού στην Βαλκανική, Ομίλου και πλέον “ιδιωτικοποιημένου”, κουτσουρεμένου και με βασικό μέτοχο την Deutche Telecom (βασικός μέτοχος της οποίας το Γερμανικό Δημόσιο) φτωχού αδερφού. Μια εταιρεία,  που έχει πλέον στην κορυφή των προτεραιοτήτων της τα μερίσματα των μετόχων της και τις παχυλές αμοιβές του top management έναντι των υποχρεώσεών της προς το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών στην πρόσβαση στις  τηλεπικοινωνίες. Μια εταιρεία που τα τελευταία 3 χρόνια τρέχει ενα τεραστιο εργο μετασχηματισμου των υπηρεσιών της με το ιδιο προσωπικο που εως τοτε ισα ισα επαρκουσε για την καλυψη των υποχρεώσεών της προς του πελατες της και τους υπολοιπους παροχους, δικαιολογώντας την κατάσταση ότι με το περας του μετασχηματισμου δε θα υπάρχει  αναγκη για νεο προσωπικο. Κι αυτο φανηκε εξ αλλου με το οτι πανελλαδικα εκκρεμουν εκατονταδες χιλιαδες εργασιες, βλαβες, νεες συνδεσεις κτλ. Πλεον, μια νεα γραμμη παραδιδεται μετα απο 2 μηνες, πραγμα που μας γυριζει σε προηγουμενες δεκαετιες.

 

Παρόλα τα παραπάνω, και εχοντας μομεντουμ απο μια 5ετια με οικονομικά στοιχεία που θα ζήλευαν πολλοί, αποτέλεσμα της εξειδικευμενης εργασίας όλων μας και της εμπιστοσυνης που τυγχανει ακομα απο την κοινωνια το ονομα ΟΤΕ, αφήνει τους χιλιάδες εργαζόμενους που απασχολει στην αβεβαιοτητα ενος αυριο, που τεχνηεντως εχει διαρρεύσει οτι θα βρει ολους εμας σε θυγατρικες-εργολαβους, όπου και θα κατακερματισει τις υπηρεσίες του. Περαιτέρω δηλαδή υποβάθμιση του προϊόντος της τηλεπικοινωνίας.

 

 

 

 

Τοπική Επιτροπή Πρωτοβάθμιων Σωματείων ΟΤΕ Τρικάλων

 

 

 

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημήτρης Φούκας ενημέρωσε τους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε για όσα συμβαίνουν στον Όμιλο ΟΤΕ σε τρεις άξονες:

α. Επιχειρησιακή πραγματικότητα.

β. Περιβάλλον συλλογικών συμβάσεων.

γ. Εθελούσια Προγράμματα αποχώρησης και απολύσεις.

 

Ακολούθησε ολιγόλεπτη τοποθέτηση του συνόλου των εκπρόσωπων των εργαζομένων και τέθηκαν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης, αλλά και τις προαναγγελθείσες απεργίες.

Έγινε σαφές, πώς η ΟΜΕ-ΟΤΕ εξήντλησε κάθε περιθώριο συνδικαλιστικό και νομικό προκειμένου να διαπραγματευτεί με τη Διοίκηση και να επιτευχθεί συμφωνία με όρους έντιμους κι αξιοπρεπείς, η οποία  θα διασφαλίζει το συμφέρον του συνόλου των εργαζομένων και της εταιρείας. Ωστόσο δεν βρήκε ανταπόκριση από την άλλη πλευρά, αντίθετα αντιμετώπισε αδιάλλακτη στάση, ιδεοληψίες, εμμονές και κυρίως εξαγγελίες απολύσεων για οικονομοτεχνικούς λόγους σε μια εταιρεία του μεγέθους και της υπερκερδοφορίας του ΟΤΕ.

Μετά το Έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο της 15ης Δεκεμβρίου, η ΟΜΕ-ΟΤΕ αποφάσισε κατά πλειοψηφία και ακολουθώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες, προέβη σε εξώδικη πρόσκληση προς την διοίκηση της εταιρείας προκειμένου να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πριν την έναρξη των κινητοποιήσεων στις 21.12, είτε με ορισμό ημερομηνίας συνάντησης είτε προσερχόμενη σε δημόσιο διάλογο μέσω του Οργανισμού Διαιτησίας.

Η απάντηση της Διοίκησης στις διεκδικήσεις των εργαζομένων, οι οποίες εκφράζονται από τα πρωτοβάθμια σωματεία και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΜΕ-ΟΤΕ, ήταν η διατήρηση αδιάλλακτης στάσης η οποία κλιμακώθηκε με την αποστολή εξώδικής καταγγελίας προς την ΟΜΕ-ΟΤΕ. Χαρακτήρισε τις  προκηρυγμένες απεργιακές κινητοποιήσεις παράνομες και καταχρηστικές, αρνείται να προσέλθει σε δημόσιο διάλογο μέσω του Οργανισμού Διαιτησίας και καλεί προσχηματικά τους εκπροσώπους των εργαζομένων σε συνέχιση της διαπραγμάτευσης, εμμένοντας στις θέσεις της και χωρίς να αφαιρεί από την ατζέντα τις προαναγγελθείσες απολύσεις.

Η απάντηση μας θα είναι μαζική και αγωνιστική. Προχωράμε ενωμένοι για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, για ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τις  οικογένειές μας.

ΠΟΙΟΣ ΔΥΝΑΜΙΤΙΖΕΙ ΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΣΣΕ ΣΤΟΝ ΟΤΕ

 

Διανύουμε την περίοδο που η Διοίκηση του ΟΤΕ, με δική της αποκλειστικά πρωτοβουλία, δυναμιτίζει τη διαπραγμάτευση για την υπογραφή ΣΣΕ.

Από την αρχή της διαδικασίας είχαμε διαπιστώσει την προσπάθεια να αρνείται τα αυτονόητα και να αποφεύγει δεσμεύσεις που αποτελούν το κοινό μας, αυτονόητο συμφέρον. Πώς αλλιώς βαφτίζεται η πρότασή της να προβεί σε απολύσεις με τη λήξη της παρούσας  σύμβασης και αμέσως μετά την υπογραφή της επόμενης; Γιατί προτείνει μονοετή διάρκεια στη νέα ΣΣΕ ώστε να τηρήσει τη ρήτρα για μη απολύσεις, που όμως θα την αναιρέσει πάλι μετά τη λήξη της ΣΣΕ κοκ; Δηλαδή, ανερυθρίαστα η διοίκηση προτείνει συλλογική σύμβαση με απολύσεις κάθε Χριστούγεννα. Αυτή είναι η θέση της.

Με πολύ μεγάλη δυσκολία ανταποκρίθηκε στα επαναλαμβανόμενα αιτήματά μας να μας χορηγήσει οικονομικά στοιχεία για την πληροφόρησή μας. Ακόμη και τα όσα μας χορήγησε τα αμφισβητούμε σφόδρα. Δεν υπάρχει έτσι καλόπιστη διαπραγμάτευση. Με εμμονές και ιδεοληψίες, με απόκρυψη των σχεδίων που αφορούν στο μέλλον του ΟΤΕ και των εργασιακών σχέσεων, με ψίχουλα και φιλοδωρήματα, με ευθείες απειλές ακόμη και στα μέλη της διαπραγματευτικής επιτροπής της ΟΜΕ-ΟΤΕ, όλα αυτά αποτελούν ισχυρές ενδείξεις μίας αυταρχικής και αλαζονικής Διοίκησης που προσχηματικά διαπραγματεύεται. Έτσι, δεν μας αφήνουν άλλο δρόμο.

Μας οδηγούν σε σύγκρουση!!!

Εμείς βάζουμε φρένο στις ορέξεις μίας Διοίκησης που θέλει υπερκέρδη με απολύσεις, με βραχυπρόθεσμα οφέλη για τους ίδιους και όχι σύγχρονες βιώσιμες τηλεπικοινωνίες για την κοινωνία. Βάζουμε φρένο στις ορέξεις που θα φέρουν μπόνους και πριμ αναλόγως των απολύσεων που θα μετρήσουν εκείνοι που θα τις κάνουν. Είμαστε παρόντες στην αληθινή, καλόπιστη διαπραγμάτευση με αυτονόητο και κυρίαρχο αίτημα τη διασφάλιση από απολύσεις.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΟΜΕ-ΟΤΕ  προκειμένου να συζητήσει  για την πορεία των συλλογικών διαπραγματεύσεων, να εκτιμήσει την  κατάσταση και να πάρει αποφάσεις μετά και την τελευταία συνάντηση που είχε με τη Διοίκηση.

Το Δ.Σ. κατά πλειοψηφία αποφάσισε  απεργιακές κινητοποιήσεις μεγάλης διάρκειας στον Όμιλο ΟΤΕ, ως εξής:

 • 21/12/2019 έως και 24/12/2019
 • 27/12/2019 έως και 31/12/2019
 • 2/01/2020έως και 5/01/2020
 • 7/01/2020έως και 12/01/2020.

 

Εάν η Διοίκηση εν τω μεταξύ προσέλθει με πλαίσιο μη απολύσεων, ανακαλέσει τις υφιστάμενες και στην κατεύθυνση των αιτημάτων που καταθέσαμε  και αφορούν:

 • Ουσιαστικές αυξήσεις για όλους.
 • Υπογραφή ΣΣΕ στις θυγατρικές.
 • Ενσωμάτωση των νέων συναδέλφων στα μισθολόγια πριν το 2015.
 • Διασφάλιση από απολύσεις για οικονομοτεχνικούς λόγους.
 • Τριετή ΣΣΕ.
 • Επαναφορά των μισθολογικών κλιμακίων.
 • Κατάργηση του άρθρου 13 του ΕΚΠ.

Εάν η διοίκηση αλλάξει στάση, είμαστε παρόντες στη διαπραγμάτευση. Διαφορετικά η ευθύνη της ανήκει εξολοκλήρου.

Προγραμματίζουμε, επίσης:

 1. Συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, 19/12/19 όπου θα ενημερώσουμε την ελληνική κοινωνία για τα όσα συμβαίνουν στον Όμιλο ΟΤΕ.
 2. Επαφές με φορείς απ’ όλη την Ελλάδα, όπως Εργατικά Κέντρα, Ενώσεις Καταναλωτών κ.ά.
 3. Απεργιακές επιτροπές αγώνα σε όλα τα κτίρια του ΟΤΕ πανελλαδικά.
 4. Επαφές με κόμματα και επερώτηση στη Βουλή για την επιχειρησιακή πραγματικότητα.
 5. Άλλες δράσεις – μορφές αγώνα.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα για να προστατέψουμε την εργασία μας και  τις ζωές μας.

Δεν θα σταματήσουμε αν δεν δικαιωθούμε.

Αγώνας μέχρι το τέλος.

Φτάνει πια!

Η Διοίκηση του ΟΤΕ, εμφανώς θορυβημένη από το κύμα αλληλεγγύης στον αγώνα  μας και την ανταπόκριση των εργαζομένων στο κάλεσμα της ΟΜΕ-ΟΤΕ για απεργιακές κινητοποιήσεις, προσπαθεί με κάθε τρόπο να δημιουργήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό.

Από το, Σάββατο 21/12/2019 ξεκινάμε απεργιακές κινητοποιήσεις πανελλαδικά για την υπογραφή ΣΣΕ και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Τη Δευτέρα23/12/2019 και ώρα 10:00  πραγματοποιήσαμε απεργιακή συγκέντρωση στο Διοικητικό Μέγαρο για να σηματοδοτήσουμε την αντίδρασή μας στην απαξίωση που δείχνει η Διοίκηση της εταιρείας προς τους εργαζομένους της.

Το δικαίωμα στην εργασία είναι αδιαπραγμάτευτο.

Δεν θα δεχθούμε καμιά απόλυση στον υπερκερδοφόρο Όμιλο ΟΤΕ.

Αν και είχαμε καλέσει τη Διοίκηση της εταιρείας να προσέλθει καλόπιστα και με αξιοπιστία σε αυτόν τον διάλογο, φρόντισαν να ναρκοθετήσουν για άλλη μια φορά τον διάλογο και με κατευθυνόμενα δημοσιεύματα να απαξιώσουν τους εργαζόμενους στον Όμιλο ΟΤΕ.

Από την μεριά της η Διοίκηση προκλητικά κατέθεσε πρόταση μη σύμβασης, τορπιλίζοντας την όποια διαπραγμάτευση:

 • ΣΣΕ για ένα έτος.
 • 35-ωρο για τους παλιούς με διατήρηση της μείωσης που είχαν υποστεί από το 2011 και job security.
 • Απολύσεις των εργαζομένων στη φύλαξη.
 • 8-ωρο για τους νέους και αύξηση 3%.
 • Εξορθολογισμό στον Κανονισμό μεταθετότητας.
 • Εξορθολογισμό επιδομάτων.
 • Εξορθολογισμό αδειών.
 • Διευθέτηση ωραρίου στα εμπορικά καταστήματα.
 • Αποζημίωση απόλυσης σύμφωνα με τη γενική κείμενη νομοθεσία  και κατάργηση των έως τώρα συμφωνηθέντων.

Από την πλευρά μας, καταγγείλαμε την Διοίκηση για απόκρυψη οικονομικών στοιχείων στα πλαίσια του ΠΔ 240/2006 και επισημάναμε ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται ο εμπαιγμός των εργαζομένων.

Σε μια περίοδο που από το 2012 το μισθολογικό κόστος έχει μειωθεί κατά 55%, σε μια περίοδο που η παραγωγικότητα της εργασίας στη σταθερή ΟΤΕ αυξήθηκε μεταξύ 2012 και 2018 κατά 55%, σε μια περίοδο που το προσαρμοσμένο περιθώριο κέρδους ήταν ίσο με 41,2%, η ΟΜΕ-ΟΤΕ θα καταθέσει πλήρη αιτιολογική έκθεση μαζί με σχέδιο ΣΣΕ, πλήρως κοστολογημένο και τεκμηριωμένο.

Συνοπτικά αναφέρουμε και πάλι τα αιτήματά μας:

 • Υπογραφή ΣΣΕ σε όλες τις εταιρείες του Ομίλου.
 • Αυξήσεις για όλους.
 • Ενσωμάτωση των νέων συναδέλφων στα μισθολόγια πριν το 2015.
 • Διασφάλιση από απολύσεις για οικονομοτεχνικούς λόγους.
 • Τριετή ΣΣΕ.
 • Επαναφορά των μισθολογικών κλιμακίων.
 • Κατάργηση του άρθρου 13 του ΕΚΠ.

Τέλος αναφέραμε ότι οι εργαζόμενοι δεν θα κάνουν αποδεκτό κανένα εκβιασμό για απολύσεις.

Καλούμε όλους τους εργαζομένους του Ομίλου ΟΤΕ δίπλα στα Σωματεία και την Ομοσπονδία, σε αγωνιστική επαγρύπνηση.

Όλοι μαζί διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον στον Όμιλο ΟΤΕ.

ΜΑΖΙ ΘΑ ΤΟ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ

ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΔΙΕΞΟΔΑ

 

Στο έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο  που ακολούθησε τη συγκρότηση της Εκτελεστικής Επιτροπής σε σώμα, υπήρξε αμφισβήτηση από την παράταξη της ΑΚΕ Ομίλου,  θέτοντας εμπόδια στη λειτουργία της Ομοσπονδίας, αλλά κυρίως στη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Σε μια κρίσιμη στιγμή για το μέλλον των εργαζομένων για μια ακόμη φορά η παράταξη της ΑΚΕ Ομίλου διαφώνησε προσχηματικά με τη θεματολογία, απέστειλε τις παραιτήσεις των μελών της από την Εκτελεστική Επιτροπή και δεν προσήλθε στο έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο της 26-11-2019.

Επισημαίνουμε ότι επί δύο μήνες η συγκεκριμένη παράταξη με τις ενέργειές της οδηγεί την Ομοσπονδία και τα Σωματεία σε απραξία. Με τη στάση της αυτή σε καμία περίπτωση δεν υπηρετεί το συμφέρον των εργαζομένων, ενώ ωφελημένη από τη στάση αυτή είναι αποκλειστικά και μόνο η Διοίκηση του Ομίλου.

Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια και δρομολογήσαμε όλες τις διαδικασίες που απορρέουν από το Καταστατικό Λειτουργίας της Ομοσπονδίας, το Νόμο και υπαγορεύουν οι κανόνες δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών, προκειμένου να υπερβούμε όλα τα τυπικά και ουσιαστικά κωλύματα και να συνεχίσουμε την απρόσκοπτη λειτουργία της Ομοσπονδίας.

Όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των υπολοίπων παρατάξεων με αίσθημα ευθύνης προχωρήσαμε άμεσα και με βάση το Καταστατικό σε ανασυγκρότηση της Εκτελεστικής Επιτροπής καλύπτοντας τις θέσεις που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία της Ομοσπονδίας και διατηρώντας κενές τις θέσεις που αντιστοιχούσαν στην ΑΚΕ Ομίλου ΟΤΕ.

Στόχος μας είναι και παραμένει η υπογραφή δίκαιης και αξιοπρεπούς Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στον Όμιλο.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το χρονικό διάστημα είναι μικρό, αλλά θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να αναπληρώσουμε το χρόνο που χάθηκε, συνέπεια αλαζονικών και τυχοδιωκτικών συμπεριφορών άλλων.

Πεποίθησή μας είναι ότι το επόμενο διάστημα δεν θα φανεί κανείς κατώτερος των περιστάσεων. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν γύρω από την Ομοσπονδία και τα σωματεία στις προκλήσεις και στον δύσκολο αγώνα που έχουμε μπροστά μας.

Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΕ – ΟΤΕ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ   Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Δημήτρης Φούκας        Βασίλης Βάκος                    

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης