Ροή Τοπικά

Αρχιερατικό συλλείτουργο στην Μονή Τιμίου Σταυρού Δολιανών (φώτο)

Με τη λαμπρότητα που η μέρα πρέπει εορτάστηκε η Ύψωσις του Τιμίου Σταυρού στη φερώνυμη Ιερά Μονή Δολιανών, στα ορεινά της Καλαμπάκας.

 

Πρόκειται για ένα μοναστήρι μοναδικής αρχιτεκτονικής, με 13 τρούλους, μετόχι σήμερα της Ιεράς Μονής Αγίου Στεφάνου Μετεώρων. Όπως κατέγραψε το trikalavoice.gr της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Μητροπολίτης Λήμνου Ιερόθεος, ο οποίος παρεπιδημεί στη επαρχία μας επί της εορτής του Πολιούχου της Καλαμπάκας Αγίου Βησσααρίωνος, συλλειτουργούντος του κυριάρχου Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων Θεοκλήτου, συμμετοχή δε Ηγουμένων Ιερών Μονών της επαρχίας Καλαμπάκας. Εκατοντάδες πιστοί από τα γύρω χωριά κατέκλυσαν τον ιστορικό Ναό και τον περίβολο του Μοναστηριού, τηρώντας την παράδοση ετών.

Η Ιερά Μονή Υψώσεως Τιμίου Σταυρού Δολιανών χρονολογείται από τον 17ο αιώνα, δίχως ωστόσο να υπάρχουν έγγραφες πληροφορίες για την ακριβή χρονολογία και εκεί εγκαταβιούσαν άντρες μοναχοί.  Κάηκε χωρίς να καταστραφεί εντελώς από τους Γερμανούς το φθινόπωρο του 1943. Είναι κτισμένο με πέτρα και σκεπασμένο με πλάκες και είναι ρυθμού Βασιλικής μετά τρούλων. Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά στοιχεία και αφιέρωμα.

(φώτο από τη Θεία Λειτουργία του Δημήτρη Καραγιάννη)

Διαβάστε επίσης