Τοπικά

Αυστηρές κυρώσεις για τη βιομηχανία με τη νοθευμένη φέτα

Δεύτερη ερώτηση στη Βουλή για τη βιομηχανία της περιοχής μας που ελέγχεται για υπόθεση νοθείας.

Μετά τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετική ερώτηση κατέθεσε και ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Γιώργος Λογιάδης ζητώντας να πληροφορηθεί τις κυρώσεις που θα επιβληθούν.

Εντωμεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του trikalavoice.gr μετά την έφοδο των αρμοδίων αρχών στην γαλακτοβιομηχανία της περιοχής μας πριν από 10 μέρες περίπου αναμένεται μέχρι τη Δευτέρα πιθανότατα το πόρισμα για τις παραβάσεις που διαπιστώθηκαν (… αν όντως επιβεβαιώθηκαν). Πληροφορίες κάνουν λόγο για πρόστιμο-μαμούθ, ωστόσο το ζητούμενο για τη συγκεκριμένη γαλακτοβιομηχανία που έχει σταθερά και μόνο εξαγωγικό προσανατολισμό είναι αν θα της επιτραπεί να συνεχίσει να εξάγει τα προϊόντα της και κυρίως τη «φέτα Π.Ο.Π.».

Αναλυτικά η ερώτηση που βουλευτή του ΜέΡΑ 25 που κατατέθηκε στη Βουλή:

«Είμαστε χαρούμενοι γιατί καταφέραμε να υλοποιήσουμε μια προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία είχε αναλάβει ήδη πριν της εκλογές» δήλωσε ο τέως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, στις 13.1.2020 προσθέτοντας ότι «η Διεπαγγελματική Οργάνωση (της Φέτας) θα είναι αρκετά σημαντική γιατί θα μας εκπροσωπεί σε αρκετά διεθνή φόρα όπου γίνονται διαπραγματεύσεις για τη προστασία του ΠΟΠ προϊόντος σε εμπορικές συμφωνίες».

Στις 9 Μαρτίου εταιρεία εμπορίας τροφίμων που δραστηριοποιείται στον κλάδο των εξαγωγών αγρο-κτηνοτροφικών προϊόντων από την Ελλάδα προς τη Γερμανία, προχώρησε σε σοβαρή καταγγελία για παραγωγή και διάθεση στην αγορά νοθευμένης φέτας και συγκεκριμένα σε ποσοστό νόθευσης με αγελαδινό γάλα που κυμαίνεται από 30% έως και 80%. Η καταγγελλόμενη εταιρεία αναγνώρισε το γεγονός, αποδίδοντάς το σε «λάθος κατά την παραγωγική διαδικασία».

Παρ’ όλ’ αυτά, το περιστατικό έχει ευρύτερες προεκτάσεις. Η φέτα αποτελεί ένα από τα βασικά εξαγώγιμα προϊόντα μας, έχοντας αυξημένη ζήτηση στις διεθνείς αγορές. Το σήμα προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.), το οποίο κατοχυρώνει την ονομασία “Φέτα” μόνο για το παραγόμενο παραδοσιακά στην Ελλάδα τυρί από ελληνικό πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, είναι το καταλυτικό χαρακτηριστικό που πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού και να μην επιτρέπουμε να υπονομεύεται από «λάθη», που οφείλουν να ελεγχθούν σε βάθος κατά πόσον είναι τέτοια. Ταυτόχρονα γνωρίζετε πολύ καλά πως βιομηχανίες βόρειων κυρίως χωρών, όπως η Δανία και η Γερμανία, εποφθαλμιούν να αρθεί αυτό χαρακτηριστικό, ώστε να μπορούν να πωλούν το λευκό, αγελαδινό τυρί τους με την ψευδεπίγραφη ονομασία “φέτα”. Να σημειωθεί πως η παραγωγή της φέτας προσφέρει μεγάλη προστιθέμενη αξία στην οικονομία μας, καθώς σε αυτήν απασχολούνται πολλά διαφορετικά επαγγέλματα και συντηρούνται χιλιάδες οικογένειες κτηνοτρόφων αλλά και αγροτών σε όλη τη χώρα, από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη.

Με δεδομένα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Έγινε ή διεξάγεται έλεγχος σε βάθος στην εν λόγω εταιρεία από τις υπηρεσίες του Υπουργείου, όπως ο ΕΛΓΟ-«ΔΗΜΗΤΡΑ» και τί είδους κυρώσεις σκοπεύει το Υπουργείο να επιβάλει στην εταιρεία;
  2. Με αφορμή το περιστατικό, τί μέτρα σκοπεύει να λάβει το Υπουργείο σε σχέση με την προστασία του σήματος ΠΟΠ από τέτοιες πρακτικές στο μέλλον και πώς σκοπεύει να διασφαλίσει την αυξημένη ανάγκη για ελληνικό πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, λόγω της αύξουσας διεθνούς ζήτησης για Φέτα;

 

Ο ερωτών βουλευτής

Γεώργιος Λογιάδης”

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο trikalavoice.gr

Ακολουθήστε το trikalavoice.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το trikalavoice.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα και την Ελλάδα.

Περιηγηθείτε στο νέο site της πόλης, το trikalaeikones.gr και μοιραστείτε μαζί μας τις εμπειρίες σας.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης