Ροή Τοπικά

Βία στα γήπεδα – ΕΛ.ΑΣ. ο μόνιμος φταίχτης

Του Αντιπροέδρου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών

Χύτα Κωνσταντίνου

Δυστυχώς πιστέψαμε ότι η βούληση της Πολιτείας για ριζική παρέμβαση και αντιμετώπιση της καφρίλας των γηπέδων, θα είχε φέρει έστω κάποια θετικά αποτελέσματα. Αποδεικνύεται ωστόσο ότι με μεγαλόστομες δηλώσεις και σχέδια επί χάρτου δεν αντιμετωπίζεται η βία στα γήπεδα. Απαιτούνται δραστικά μέτρα στο πλαίσιο μιας σοβαρής στρατηγικής για την οποία όσοι κληθούν να εφαρμόσουν, θα φέρουν και ακέραια την ευθύνη όσο ψηλά κι αν βρίσκονται. H πράξη απέδειξε ότι η πολιτική βούληση εξαντλείται κάθε φορά στη χρησιμοποίηση της Ελληνικής Αστυνομίας και συγκεκριμένα στην προσφιλή τακτική της πολυέξοδης κατασπατάλησης των αστυνομικών δυνάμεων και των αποσπασματικών μέτρων της τελευταίας στιγμής, χωρίς να υπολογίζεται ο αστυνομικός ως άνθρωπος – επαγγελματίας που λειτουργεί βάσει σχεδίου, αλλά ως απλή αριθμητική μονάδα ενταγμένη σε ένα πολυάριθμο σύνολο απλώς ομοιόμορφα ενδεδυμένων «οργάνων».

Και αν όλα πάνε καλά –πράγμα σπάνιο-  τα μέτρα κρίνονται ως επιτυχή, αν όμως όχι, τότε αναζητούνται εξιλαστήρια θύματα για τις ανάγκες της επικοινωνίας και μόνο. Οι υπαίτιοι, ως συνήθως, όταν δεν αλληλοκατηγορούνται, συνασπίζονται και στρέφονται κατά της Ελληνικής Αστυνομίας.

Απαιτούνται γενναίες αποφάσεις εκ μέρους της Πολιτείας οι οποίες θα έχουν τη στήριξη όλων των εμπλεκομένων μερών και βεβαίως των απλών πολιτών, των ανθρώπων που πιστεύουν στα αθλητικά ιδεώδη και στο ευ αγωνίζεσθαι, σε πείσμα των λυμεώνων του αθλητισμού και του ανυποψίαστου κόσμου του. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει ο κατήφορος και κυρίως για να αποτραπούν νέες ανθρώπινες τραγωδίες, που βιώνουμε από πρώτο χέρι εμείς οι αστυνομικοί μέσα κι έξω από τα γήπεδα, σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Εξάλλου, δεν πρέπει να λησμονούμε το γεγονός ότι η Αστυνομία, είναι ο μόνος Οργανισμός που ανταποκρίνεται συμμετέχοντας πάντα, όταν σε επίπεδο συσκέψεων των αρμόδιων υπουργείων και φορέων, λαμβάνονται αποφάσεις για την αντιμετώπιση της εκάστοτε κατάστασης και φέρνει εις πέρας την αποστολή της στο μέρος που της αναλογεί.

Καλούμε την Πολιτεία να επιταχύνει τις πρωτοβουλίες της με την ελπίδα ότι δεν θα υποκύψει στα μεγάλα συμφέροντα που καταδυναστεύουν το χώρο, θέτοντας πάνω από όλα το δημόσιο συμφέρον και τη δημόσια τάξη στη χώρα μας.

Σε κάθε περίπτωση, δεν φταίει σε τίποτε ο απλός αστυνομικός που πέραν των άλλων, καλείται να εκτελέσει επιχειρησιακά σχέδια, τις περισσότερες φορές κατά παράβαση των κείμενων διατάξεων περί ωραρίου εργασίας, όρων υγιεινής και ασφάλειας. Τι νόημα έχει χιλιάδες αστυνομικοί να διατίθενται σε υπηρεσία χωρίς καμία διοικητική μέριμνα και να γίνονται «λεία» στις ορέξεις του κάθε «αλητήριου μπαχαλάκη» που πηγαίνει στο γήπεδο μόνο για το σκοπό αυτό;

Διαβάστε επίσης