Τοπικά

Βλαχογιάννης: “Η μεγάλη ευκαιρία των Τρικάλων και της Θεσσαλίας”

   Η  πρόσφατη μεγάλη καταστροφή της Θεσσαλίας, σε συνέχεια αυτών που προηγήθηκαν, έφερε επί τάπητος την ανάγκη ολιστικών λύσεων για την Περιφέρεια μας. Πέραν των αυτονόητων έργων  διαχείρισης των ομβρίων υδάτων, καθαρισμού και διευθέτησης του ρου και της κοίτης ρεμάτων και ποταμών, κατασκευής μικροφραγμάτων, ταμιευτήρων και λιμνοδεξαμενών, απαιτείται ο σχεδιασμός και υλοποίηση μακροπρόθεσμων βιώσιμων λύσεων που θα συγκρατούν τους μεγάλους όγκους υδάτων από τον ορεινό όγκο.

 

 

  Επειδή τα νερά κατεβαίνουν από την Πίνδο στον Θεσσαλικό κάμπο, ευνόητο είναι ότι βαρύτητα πρέπει να δώσει η Κυβέρνηση και οι παράγοντες της Περιφέρειας στην ανάσχεση τους στη Δυτική Θεσσαλία.

  Αν για λόγους πολιτικών ισορροπιών προτιμηθεί το μοίρασμα του «καρπουζιού»,τότε θα χαθεί η μεγαλύτερη ευκαιρία για τη Θεσσαλία να οχυρωθεί έναντι μελλοντικών – και λόγω κλιματικής κρίσης αναπόφευκτων – μελλοντικών πλημμυρικών φαινομένων..

    Ο κοινός νους λέγει ότι η ανάσχεση των όγκων νερού από τον ορεινό όγκο, πρέπει να γίνει στα σημεία συμβολής αυτών με τον Θεσσαλικό κάμπο.

  Από καιρό αυτό έχει επισημανθεί και μελετηθεί κατά κόρον.

 Η κατασκευή των φραγμάτων Πύλης, Μουζακίου και δευτερευόντως της Σκοπιάς, «είναι εκ των ων ουκ άνευ».

  Σ’ ότι αφορά το φράγμα Πύλης, είναι κάτι που οι παράγοντες του Νομού μας έπρεπε ήδη να το προτάξουν.

Είναι ένα φράγμα εύκολο στην κατασκευή και σχετικά ώριμο.

  Επί ημερών μου το 2007 με τον τότε Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Φώτη Γκούπα, το είχαμε  σχεδιάσει και δρομολογήσει.  Αναθέσαμε τη σύνταξη προμελέτης και οριστικής μελέτης κατόπιν διαγωνισμού στο γραφείο Παπαστεργίου -Λαφαζάνη , η οποία και ολοκληρώθηκε το 2010.

  Η σχέση κόστους – οφέλους καταδεικνύει ότι η κατασκευή του θα ωφελήσει πολλαπλώς τον Νομό μας,ενώ θα μπορούν να αρδεύονται δεκάδες χιλιάδες στρέμματα και να υδρεύονται πόλεις και οικισμοί μέχρι και τα Μεγάλα Καλύβια.

 Πρωτίστως όμως θα ωφελήσει όλη τη Θεσσαλία, γιατί θα ανασχέσει τους μεγάλους όγκους νερού που κατεβαίνουν από την Πίνδο στην πεδιάδα και προκαλούν τις μεγάλες καταστροφές.

   Το «ουδέν κακόν αμιγές καλού», πρέπει να τύχει εφαρμογής τώρα ,στην πολύπαθη Θεσσαλία μας.

 

    Ηλίας Γ.Βλαχογιάννης, πρ. Νομάρχης και Βουλευτής Τρικάλων.

     Τρίκαλα,11/3/2024

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης