Τοπικά

Γενναία μέτρα στήριξης των πληγέντων παραγωγών ανακοίνωσε το ΥΠΑΑΤ μετά από συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Ως αποτέλεσμα της συνεργασίας που είχε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην προηγούμενη εβδομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία παρίσταται σύσσωμη όλες αυτές τις μέρες στη Θεσσαλία, είναι τα μέτρα, οι δράσεις και οι προκαταβολές αποζημιώσεων που ανακοίνωσε σήμερα από τη Λάρισα, ο Υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, με στόχο την ανασυγκρότηση της γεωργικής παραγωγής στη Θεσσαλία.

 

 

Σε μία πρωτόγνωρη διαδικασία, η οποία χαρακτηρίστηκε από ειλικρινή διάλογο του Υπουργείου με τους παραγωγούς, ταχύτητα στις αποφάσεις και με κυρίαρχη τη βούληση έμπρακτης στήριξης του πρωτογενούς τομέα, ο κ. Αυγενάκης, έχοντας στο πλευρό του τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό ανακοίνωσε αναλυτικά τα μέτρα στήριξης των πληγέντων παραγωγών, για την απώλεια φυτικής παραγωγής, την αποκατάσταση εγγείου κεφαλαίου, τις απώλειες ζωικού κεφαλαίου, εξειδικευμένα μέτρα στήριξης της μελισσοκομίας και της αλιείας, καθώς την κάλυψη του συνόλου των αιτήσεων στήριξης που θα κριθούν επιλέξιμες για ένταξη στα Σχέδια Βελτίωσης για τη Θεσσαλία.

Λ. Αυγενάκης

Ο ΥΠΑΑΤ Λ. Αυγενάκης στην τοποθέτηση του ευχαρίστησε δημόσια τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και προσωπικά τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, καθώς και τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, το Στρατό και δεκάδες εθελοντές, για τη συνεργασία τους στο να μπορέσουμε να αποτρέψουμε τον κίνδυνο της υγειονομικής βόμβας των νεκρών ζώων. Ανακοίνωσε πως «ήδη μέσω της Κρατικής Αρωγής έχουν διατεθεί περί τα 45 εκατ. ευρώ ως πρώτη αρωγή προς τους πληγέντες. Για πρώτη φορά οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι εντάχθηκαν στο πλαίσιο της Κρατικής Αρωγής και μπορούν να λάβουν ένα πρώτο βοήθημα για τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό που έχασαν ή που κατεστράφη στις πλημμύρες. Στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ολόπλευρη στήριξη των παραγωγών της Θεσσαλίας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, το ΥπΑΑΤ και σε συνεργασία με τους εποπτευόμενους οργανισμούς (ΕΛΓΑ, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και ΕΦΕΤ) εξαντλεί τις προσφερόμενες δυνατότητες στο πλαίσιο της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Με βάση αυτό το πολιτικό πλαίσιο για πρώτη φορά θα δοθεί και αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στο μέγιστο δυνατό βαθμό αλλά και για πρώτη φορά θα προχωρήσουμε στην αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου με αγορά νέων ζώων και δημιουργία σταυλικών εγκαταστάσεων από πόρους της ΕΕ, χωρίς καμία δαπάνη από την πλευρά των πληγέντων και με την εγγύηση της ελληνικής κυβέρνησης. Δηλαδή, θα υπάρχει κάλυψη 100% κάθε δαπάνης για αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και για νέες σταυλικές εγκαταστάσεις, με την εγγύηση της κυβέρνησης!»

Ολοκληρώνοντας ο κ. Αυγενάκης σημείωσε πως «παραμονές των κρίσιμων για τη Θεσσαλία αυτοδιοικητικών εκλογών, η εκμετάλλευση του πόνου και της αγωνίας των πλημμυροπαθών δεν περιποιεί τιμή για κανέναν. Σε αγαστή συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για τη στήριξη των πληγέντων. Κι εμείς ως αρμόδιο υπουργείο για τους αγρότες υπολογίζουμε, κ. Περιφερειάρχα,  στη συμβολή σας για την ταχύτητα υλοποίησής τους. Άλλωστε η εμπειρία και η γνώση του εγγυάται την γρήγορη και ανεμπόδιστη και χωρίς γραφειοκρατικά κωλύματα, εφαρμογή των δράσεων και πρωτοβουλιών που έχουμε αναλάβει. Δεδομένων των εκλογών της Κυριακής, το αποτέλεσμα της κάλπης είναι ευνόητο ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ταχύτητα και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που μόλις εξαγγείλαμε. Η εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σαφής: Θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε εδώ, στη Θεσσαλία μέχρι να ξαναβρεί αυτός ο τόπος την περπατησιά του, μέχρι να επιστρέψουμε σε μια καθημερινότητα που θα οδηγεί στην ταχεία ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας και την αναγέννηση της αγροτικής παραγωγής».

Κ. Αγοραστός

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στην τοποθέτηση του ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την κυβέρνηση στο σύνολό της και ειδικά τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη και τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο, γιατί από την ημέρα της τραγωδίας που βίωσε η Θεσσαλία και μετά, δεν έλειψαν ούτε μια μέρα από το πλευρό μας. Είναι συνεχώς εδώ παρόντες, όχι απλά αφουγκραζόμενοι τις αγωνίες των πολιτών της Θεσσαλίας μετά την πρωτόγνωρη καταστροφή, αλλά συζητώντας μαζί μας, αναζητώντας λύσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Θα σταθώ σε μια κουβέντα που είπε ο υπουργός: Να κάνουμε την κρίση ευκαιρία. Είναι αυτό που επιζητούμε όλοι. Οι αποζημιώσεις που θα καταβληθούν να αναπληρώσουν μέρος του εισοδήματος που έχασαν. Οι πρωτοβουλίες όμως που λαμβάνετε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι το πλέον ουσιαστικό. Είναι αυτό που μπορεί να εγγυηθεί το αύριο αυτού του τόπου που τόσο άσχημα και με τόση ένταση χτύπησε η κλιματική κρίση. Κύριοι υπουργοί, απέναντι στις φοβερές προκλήσεις για τον τόπο μας, για τα αγροτικά νοικοκυριά, για τις τοπικές μας επιχειρήσεις, για τους ανθρώπους του καθημερινού μόχθου, σταθήκαμε όρθιοι με θάρρος και αποφασιστικότητα και ξεκινήσαμε αμέσως τη μάχη για την ανασύνταξη της κοινωνίας και της οικονομίας μας, για ένα νέο ξεκίνημα, ελπίδας και αισιοδοξίας. Όλο αυτό το διάστημα οι υπηρεσίες της Περιφέρειας συνεργάσθηκαν άψογα τόσο με τις υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ, όσο και της Πολιτικής Προστασίας,  χωρίς να κοιτάζουμε ποιού αρμοδιότητα ήταν το κάθε τι. Γιατί για εμάς το μείζον ήταν το κοινό καλό για το οποίο δουλεύουμε νυχθημερόν. Προσωπικά δεσμεύομαι ότι υπό την ηγεσία μου οι υπηρεσίες της Περιφέρειας θα συνεχίσουν να στηρίζουν το έργο της κυβέρνησης με στόχο την όσο το δυνατόν ταχύτερη υλοποίηση των πρωτοβουλιών και δράσεων που προγραμματίζει η κυβέρνηση για την αναγέννηση της αγροτικής παραγωγής στη Θεσσαλία. Στο έργο αυτό πρέπει να υπάρξει συνέχεια. Να μη γίνει καμία διακοπή. Κατανοώ το θυμό των συμπολιτών μας. Όμως τα προβλήματα δεν επιλύονται με το θυμό. Το ζήσαμε σε πανελλαδικό επίπεδο πριν από μερικά χρόνια. Οι πειραματισμοί οδηγούν όχι μόνο σε μεγιστοποίηση των υπαρχόντων προβλημάτων αλλά και στη δημιουργία νέων. Η Θεσσαλία δεν χρειάζεται μια ακόμη Θεομηνία».

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης