Τοπικά

Γιώργος Τσιάκαλος: “Ο αγώνας των αγροτών είναι αγώνας επιβίωσης”

Οι αγρότες  βρίσκονται ξανά στους δρόμους, αναδεικνύοντας έτσι το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής που τους πλήττει οικονομικά, αλλά και την απουσία του κράτους στην έλλειψη στρατηγικής για την υποστήριξη του αγροτικού και κτηνοτροφικού πληθυσμού της χώρας. Η κυβέρνηση οφείλει να σκύψει στα  μεγάλα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν σήμερα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δίνοντας λύσεις στο τεράστιο πρόβλημα επιβίωσής τους!

 

 

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών  είναι απολύτως δικαιολογημένες.

Είναι η επαγγελματική τάξη που δίνει τον δικό της αγώνα επιβίωσης χωρίς να μπορεί να υπολογίσει, λόγω των αστάθμητων παραγόντων, το μέγεθος της ετήσιας παραγωγής στο προϊόν τους, ούτε και το μέγεθος απορρόφησης της ετήσιας συγκομιδής τους στην αγορά. Η απορρόφηση της παραγωγής των αγροτικών προϊόντων δεν διασφαλίζεται όταν μάλιστα δεν υπάρχει από την πολιτεία ένας στρατηγικός σχεδιασμός που να περιλαμβάνει σχολές αγροτικής παραγωγής και οικονομίας, σχεδιασμό προτεινόμενων καλλιεργειών αλλά και προτεινόμενων ευρωπαϊκών αγορών για την απορρόφηση των άριστων γεωργικών προϊόντων μας!

Η επιβίωση των αγροτών και κτηνοτρόφων ιδιαίτερα στις περιοχές της Θεσσαλίας γίνεται ακόμη πιο δύσκολη καθώς σε πολλές περιοχές έχουν καταστραφεί επιχειρήσεις λόγω των πλημμυρών τον Σεπτέμβρη του 2023, ενώ παράλληλα έχει καταστραφεί ολοσχερώς φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, με αποτέλεσμα να χαθεί το εισόδημα από την παραγωγή μηνών, κάτι που έχει γονατίσει τα αγροτικά και κτηνοτροφικά νοικοκυριά!

Η αγροτική παραγωγή αποτελεί βραχίονα της ελληνικής οικονομίας κι ως εκ τούτου απαιτείται περαιτέρω κρατική ενίσχυση στο πετρέλαιο κίνησης και περαιτέρω μείωση του φορολογικού συντελεστή μιας και οι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με μια σειρά ανατιμήσεων στο κόστος παραγωγής των προϊόντων λόγω αύξησης των πρώτων υλών!

Τα προβλήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων σίγουρα αφορούν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας καθώς από την παραγωγή εξαρτάται, κατά ένα μεγάλο μέρος,  η επάρκεια των τροφίμων στη χώρα και κατ΄ επέκταση η βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα.

Σήμερα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται μπροστά σε μια νέα οικονομική πραγματικότητα! Υπάρχει πραγματικό πρόβλημα επιβίωσης που πηγάζει από τις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο πετρέλαιο, στα λιπάσματα που το 2023 η τιμή στη χώρα μας ξεπέρασε τη μέση τιμή στις χώρες της ΕΕ και γενικότερα στο κόστος παραγωγής των προϊόντων σε κάθε μικρή επιχείρηση. Βασικοί άξονες για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος είναι σίγουρα το αφορολόγητο πετρέλαιο στις αγροτικές επιχειρήσεις, η μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος που θα μειώσει το κόστος παραγωγής, η επιδότηση των ζωοτροφών, των φαρμάκων και γενικότερα των μέσων παραγωγής, η άμεση ενίσχυση από τον ΕΛΓΑ του αγροτικού εισοδήματος σε περίπτωση φυσικών καταστροφών στο 100% , η καταβολή ποσοστιαίας ενίσχυσης σε αναγκαστική αλλαγή καλλιέργειας αλλά και η διάθεση των ενισχύσεων- επιδοτήσεων που είναι κατά πολύ μειωμένες την τελευταία τετραετία στη χώρα μας.

Κυρίαρχα όμως απαιτείται βελτίωση του παραγωγικού μοντέλου που στη βάση του θα στηρίζεται σε έναν καλά οργανωμένο πρωτογενή τομέα!

 

Τσιάκαλος Γεώργιος

 

 

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης