Τοπικά

Γ. Γιώτας: Ήρθε η ώρα των Αρχαίων Γόμφων!!! “Ευχαριστώ” τον Χρ. Μιχαλάκη, για την εκκίνηση των ανασκαφικών εργασιών…

Του Ιωάννη Κ. Γιώτα

 

Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις τα προηγούμενα χρόνια μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων κ. Χρ. Μιχαλάκη, του Δημάρχου Πύλης κ. Κων/νου Μαράβα & της Δ/ντριας Εφορείας Αρχαιοτήτων (ΕφΑ) Τρικάλων κας Κρυσταλλίας Μαντζανά, σχετικά με την έρευνα και αποκάλυψη των Αρχαιοτήτων της αρχαίας πόλης των Γόμφων, με ευχαρίστηση πληροφορούμαστε ότι επίκειται υπογραφή προγραμματικής σύμβασης πολιτιστικής ανάπτυξης, μεταξύ της ΠΕ Τρικάλων & της ΕφΑ Τρικάλων, μέσω της οποίας θα χρηματοδοτηθεί το έργο της ανασκαφής στους Γόμφους.

Ένα μεγάλο “Ευχαριστώ” σ’ αυτόν τον μεγάλο ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΝΔΡΑ, που τόλμησε να φέρει στην επικαιρότητα και να χρηματοδοτήσει αυτό το έργο, για την συνέχιση των ανασκαφών, όπου τα ευρήματα, αναμένεται να είναι μεγάλης αρχαιολογικής & ιστορικής αξίας και θα φανερώνουν την σχέση των αρχαίων προγόνων μας με τους Μακεδόνες της εποχής εκείνης.

Ένα μεγάλο “Ευχαριστώ” στον κ. Δήμαρχο  Κων/ίνο Μαράβα & στην Δ/ντρια της ΕφΑ Τρικάλων κα Κρυστ. Μαντζανά & τους συνεργάτες της, που έθεσαν ως στόχο τους την αποκάλυψη των αρχαιοτήτων των αρχαίων Γόμφων. Δεν θα μπορούσα να παραλείψω & τους προέδρους των τριών Κοινοτήτων οι οποίοι κι αυτοί προσεταιρίζονται & είναι υπέρμαχοι της ιδέας στο να συνεχισθούν οι ανασκαφές στους Γόμφους, ήτοι τους κ.κ. Κ. Ποντίκα(Γόμφων), Θ. Μπουτζιώλη(Παλ/ήρου) & Άρη Τσιώκου(Λυγαριάς), καθώς & τα παιδιά του Πολιτιστικού Συλλόγου Γόμφων, θέτοντας πάνω απ” όλα την ανάδειξη του πολιτισμού των ευκλεών προγόνων μας.

ΓΟΜΦΟΙ

Ένα χωριό που οι ιστορικές του ρίζες, χάνονται στα βάθη των αιώνων.

Μια περιοχή που άντεξε από τα πολλά χτυπήματα των αρχαιοκάπηλων, μια περιοχή στην οποία ό,τι βρέθηκε ή καταστράφηκε από τους αρχαιοκάπηλους, ή πολλά από αυτά ενδεχομένως να ταξίδεψαν σε “άλλες Πολιτείες”, ενώ λίγα εκτίθενται στα διάφορα Μουσεία της χώρας(Αθηνών, Βόλου, Λάρισας, Καρδίτσας).

Διερωτώμαι;;; Γιατί στην Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, δεν υπάρχει έστω και μια φωτογραφία, από τα τόσα ευρήματα της αρχαίας πόλης των Γόμφων; Ας γυρίσουμε πίσω πολλά χρόνια, για να δούμε τι έγινε μέχρι σήμερα…

1ον Πέρασαν 60 χρόνια(1960), όταν οι αρχαιοκάπηλοι στον τύμβο “Λογγαράκος”, κατέστρεψαν τάφο, με τα ευρήματα να έχουν ταξιδέψει σε “άλλες πολιτείες”.

2ον Πέρασαν 42 χρόνια(1978), όταν η κοινότητα Γόμφων, ανοίγοντας δασικό δρόμο στα όρια Γόμφων – Παλ/ήρου – Μουζακίου, τεράστιοι ογκόλιθοι πέφταν στο γρεμό.

3ον Πέρασαν 38 χρόνια, όταν η Αρχαιολογική Υπηρεσία Βόλου, με τον Αρχαιολόγο κ. Λεων. Χατζηαγγελάκη, αποκάλυψε ένα από τα μεγαλύτερα αρχαία τείχη σε έκταση της Δυτ. Θεσσαλίας.

4ον Πέρασαν 22 χρόνια, όταν ο μακαριστός ιερέας εφημέριος του Ι. Ναού Αγ. Νικολάου της Ενορίας των Γόμφων Απ. Πασχάλης, θέλοντας να προβεί στην διάνοιξη της δυτικής εισόδου του Ναού, αποκαλύφθηκαν από τους εργάτες δύο μαρμάρινες επιτύμβιες στήλες, τις οποίες είχε καταγράψει ο Lake το 1810 και η μία εξ αυτών φέρει την γραφή…: “ΠΟLIS ASTERI SYRIΩ”.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης