Τοπικά

Διάγνωση Νόσου Πάρκινσον με DATSCAN στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας από το τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής

της Θεοδώρα Αγγελοπούλου, Πυρηνικός Ιατρού, Επιστ. Υπεύθυνης Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής ΙΑΣΩ Θεσσαλίας

 

Η νόσος του Πάρκινσον είναι η δεύτερη πιο κοινή νευροεκφυλιστική ασθένεια μετρά τη Νόσο του Αλτσχάιμερ επηρεάζοντας το 1% των ατόμων άνω των 60 ετών παγκοσμίως. Είναι η συχνότερη μορφή των περιπτώσεων παρκινσονισμού και η κλασσική νόσος της κατηγορίας των κινητικών διαταραχών.

Ο παρκινσονισμός είναι το σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από δυσκαμψία, βραδυκινησία, τρόμο και διαταραχές στάσης -βάδισης. Οφείλεται σε προοδευτική απώλεια των ντοπαμινεργικών νευρώνων της μέλαινας ουσίας του εγκεφάλου και συνεπώς οι παραπάνω κινητικές διαταραχές οφείλονται σε μείωση των επιπέδων της ντοπαμίνης. Η μέλαινα ουσία είναι ο σχηματισμός του εγκεφάλου που εξετάζεται για τη νευροπαθολογική διάγνωση της νόσου του Πάρκινσον.

Διαταραχές με παρόμοια κλινικά συμπτώματα με τη νόσο του Πάρκινσον δυσχεραίνουν την φαρμακευτική αγωγή και την περαιτέρω μελέτη της. Για το λόγο αυτό, η μεγαλύτερη ακρίβεια στη διάγνωση είναι εξέχουσας σημασίας. Απαιτούνται ειδικές απεικονιστικές εξετάσεις που μπορούν να προσδιορίσουν με μεγάλη ακρίβεια την απώλεια των ντοπαμινεργικών νευρώνων.

Η πιο διαδεδομένη εξέταση είναι το σπινθηρογράφημα των βασικών γαγγλίων µε Ι-123-ιοφλουπάνιο, το γνωστό DATSCAN.  Πρόκειται για τη χρήση μοριακής απεικόνισης DAT-SPECT των προσυναπτικών υποδοχέων ντοπαμίνης με υψηλή ευαισθησία και ειδικότητα, μια πολύ χρήσιμη εξέταση στα αρχικά στάδια της νόσου, όταν η κλινική εξέταση δεν είναι σαφής.
Όταν τα συμπτώματα δεν οφείλονται σε ντοπαμινεργική εκφύλιση, όπως στον ιδιοπαθή τρόμο και στον αγγειακό, φαρμακευτικό ή ψυχογενή παρκινσονισμό, τότε η πρόσληψη του DATSCAN είναι φυσιολογική. Μπορούμε επομένως μέσω φυσιολογικής ή μειωμένης πρόσληψης του DATSCAN να διαχωρίσουμε με ακρίβεια μεταξύ εκφυλιστικού παρκινσονισμού και καλοήθους ή ιδιοπαθούς τρόμου.

Εν κατακλείδι, η μοριακή απεικόνιση των βασικών γαγγλίων με DATSCAN αποδεικνύεται εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο στη διάγνωση της Νόσου του Πάρκινσον καθώς επίσης σημαντική η χρησιμότητα του και στη διαφορική διάγνωση ασθενών με άνοια με σωμάτια Lewy (LBD) από άλλες μορφές άνοιας, όπως αυτή της νόσου του Alzheimer.

 

Για την πραγματοποίηση της εξέτασης, καλέστε στα 2410 996070 και 2410996051

και επισκεφθείτε το τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής στο link: https://www.iaso.gr/thessalias/geniki-kliniki/ypiresies/diagnostikos-tomeas/pyriniki-iatriki

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης