Τοπικά

Εικονική επιχείρηση 1ου ΓΕΛ Τρικάλων

Η εικονική επιχείρηση του 1ου ΓΕΛ Τρικάλων  που γίνεται στο πλαίσιο του παγκόσμιου προγράμματος Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» και υλοποιείται από το Junior Achievement Greece,

έχει τίτλο SCHOOL COMPANY OF ECO FURNITURE – S.C.E.F., υλοποιείται από τους μαθητές του τμήματος Α3 και συντονίζεται από τις καθηγήτριες, Σταυραντώνη Μαρία, Θεολόγο και Ζαραμπούκα Αθανασία, Μαθηματικό.

 

Η εικονική επιχείρηση του 1ου ΓΕΛ Τρικάλων ασχολείται με την κυκλική οικονομία, δηλαδή με την αξιοποίηση ανακυκλώσιμων υλικών, συμβάλλοντας μ’αυτό τον τρόπο στην εξοικονόμηση ενέργειας, πρώτων υλών αλλά και μείωσης των απορριμμάτων. Οι μαθητές –επιχειρηματίες   αξιοποιούν  διάφορα είδη κουτιών ( τα οποία θα πήγαιναν στην ανακύκλωση ή στα σκουπίδια) κυρίως από χαρτόνι και κατασκευάζουν, είδη γραφείου και διακόσμησης δωματίου αλλά και το καινοτόμο smart table!!  Το  smart table είναι κατασκευασμένο εξολοκλήρου από ανακυκλώσιμο χαρτόνι, είναι αναδιπλούμενο, συναρμολογούμενο, εύκολα μεταφερόμενο, οικονομικό και γουστόζικο !!! Είναι μια πρωτότυπη ιδέα εμπνευσμένη από τους μαθητές και πιστεύουμε πως θα ενθουσιάσει το αγοραστικό κοινό!!

 

Το “smart table” είναι ένα καινοτόμο, οικονομικό και χρηστικό προϊόν που  απευθύνεται σε νεαρά άτομα (μαθητές – φοιτητές – νέους εργαζόμενους – παιδιά) και σε άτομα με  περιβαλλοντική συνείδηση που διάκεινται φιλικά προς την κυκλική οικονομία.

 

Το όραμα των μαθητών είναι να προβάλλουν  την αξία των ανακυκλώσιμων υλικών και γενικότερα να δείξουν, πως πρωταρχικός τους ρόλος   είναι η προστασία του πλανήτη σε μια εποχή που υποφέρει περισσότερο από ποτέ.

 

Ο  εθελοντής Σύμβουλος κ. Αλέξανδρος Γκοργκόλης εισήγαγε τους μαθητές στον κόσμο των επιχειρήσεων , αφού οι γνώσεις τους  για την επιχειρηματικότητα  ήταν πολύ περιορισμένες.  Μία φορά την εβδομάδα έρχεται σε επαφή με την ομάδα στην τάξη.  Για πρώτη φορά τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με βασικές έννοιες και τις δομές μιας επιχείρησης, τους ρόλους και τις εργασίες που κάθε τμήμα αναλαμβάνει. Όλοι οι μαθητές έχουν αναλάβει διευθυντικούς ή άλλους  ρόλους και εργασίες, ενώ   εβδομαδιαίως   προχωρούν κάποια θέματα για το στήσιμο της επιχείρησης.  Η ιδέα να ηγηθούν μίας ομάδας εξιτάρει τους μαθητές. Και σχεδόν όλοι ήθελαν να λάβουν μία θέση διευθυντή.

Λόγω της δομής της εικονικής επιχείρησης – που όλοι οι μαθητές που εργάζονται στην εικονική επιχείρηση είναι και μέλη του Δ.Σ. – δεν υπάρχει περιθώριο μη συναίνεσης του τμήματος στις αποφάσεις του διευθυντή.  Οι διευθυντές , βλέπουν τα πρώτα προβλήματα που δημιουργούνται ανάλογα με το προφίλ ηγεσίας που ακολουθεί ο καθένας και μέσα από την καθημερινή λειτουργία της εικονικής επιχείρησης καταλαβαίνουν πως κινήσεις που εμπνέουν την ομάδα τους, μπορεί να οδηγήσουν σε καλύτερα αποτελέσματα.

 

Οι μαθητές θα εκθέσουν τα προϊόντα τους στις 14 και 15 Φεβρουαρίου 2020 στον πεζόδρομο της Ασκληπιού και τα πιθανά έσοδα θα διατεθούν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

 

Επίσης  θα συμμετάσχουν και στην εμπορική έκθεση Θεσσαλονίκης, που θα γίνει  στις 28 Φεβρουαρίου 2020 στο Εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos , όπου θα πάρουν μέρος όλα τα σχολεία της Βορείου Ελλάδας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Εικονική Επιχείρηση που συντονίζεται από το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ) Ελλάδος.

 

Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Οκτώβριο και είναι υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και του Δήμου Τρικκαίων.

Διαβάστε επίσηςNEWSLETTER

Ενημερωθείτε πρώτοι για τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και παρασκήνιο