Τοπικά

Εικόνες από το προσκύνημα του Σταγών Θεοκλήτου στο Άγιον Όρος

Ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητος, συνοδευόμενος από Ηγουμένους, Ιερείς, Διακόνους και Μοναχούς της Ιεράς Μητροπόλεως, πραγματοποίησε τετραήμερη επίσκεψη (16-19 Οκτωβρίου) στο Περιβόλι της Παναγίας, κατόπιν προσκλήσεως του Αρχιμαδρίτου και Καθηγουμένου της Ιεράς Μεγίστης Μονής του Βατοπαιδίου Εφραίμ ιερομονάχου, για να προεξάρχει των ιερών ακολουθίων επί τη μνήμη του Οσίου Πατρός ημών Ευδοκίμου του Βατοπαιδινού.

Κατά την παραμονή του στο Άγιον Όρος, ο Σεπτός Ποιμενάρχης μετέβη στις Καρυές, όπου έγινε δεκτός ασμένως στην Ιερά Επιστασία από τον Πρωτεπιστάτη Γέροντα Παύλο Λαυριώτη και τα υπόλοιπα μέλη της Ιεράς Κοινότητας. Κατά την επίσκεψή του στην Πρωτεύουσα του Αγίου Όρους, ο κ. Θεόκλητος και η συνοδεία του προσκύνησαν στο Ναό του Πρωτάτου την Ιερά εικόνα της Παναγίας του «Άξιον εστί».

Επίσης, το πρωί του Σαββάτου επεσκέφθηκε διάφορα Ιερά Κελλία, όπου όλη η συνοδεία είχε την ευκαιρία να προσκυνήσει τις Ιερές Εικόνες, να έρθει σε κοινωνία με τους Αγιορείτες Κελλιώτες Πατέρες και να γευθεί την πλουσιοπάροχη φιλοξενία τους. Πιο συγκεκριμένα, ο Σεβασμιώτατος επεσκέφθηκε το Βατοπαιδινό Ιερό Κελλίο του Τιμίου Προδρόμου, το Σιμωνοπετρίτικο Ιερό Κελλίο του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και τέλος, το Ιβηρίτικο Ιερό Κελλίο της Αγίας Άννης.

Το βράδυ του Σαββάτου, ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων προεξήρχε της Αγρυπνίας στο Καθολικό της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου επί τη μνήμη του Οσίου Πατρός ημών Ευδοκίμου του Βατοπαιδινού. Κατά την Λιτή, ο κ. Θεόκλητος ομίλησε στο Συνοδικό της Μονής, όπου αναφέρθηκε στον τιμώμενο Άγιο αλλά και στις πνευματικές σχέσεις μεταξύ Αγίου Όρους και Μετεώρων, οι οποίες ανάγονται πολλούς αιώνες πίσω.

Το πρωί της Κυριακής, ο κ. Θεόκλητος  μας συλλειτούργησε με τον  Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο, τον Καθηγούμενο της Μονής Βατοπαιδίου ιερομόναχο Εφραίμ καθώς και με πλειάδα Αγιορειτών Πατέρων.

Το απόγευμα της Κυριακής, ο κ. Θεόκλητος και η περί αυτόν συνοδεία, είχαν την πνευματική ευκαιρία να επισκεφθούν την Ιερά Μονή Χιλανδαρίου. Εκεί έγιναν δεκτοί με κάθε τιμή και προσκύνησαν την θαυματουργή Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Τριχερούσας.

Πεπλησμένοι πνευματικών εμπειριών, ο Σεβασμιώτατος  και οι συνοδεύοντες αυτόν, ανεχώρησαν το πρωί της Δευτέρας από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, εκφράζοντας τις ευγνώμονες ευχαριστίες τους προς τον Καθηγούμενο αυτής και την Συνοδεία του για την αβραμιαία φιλοξενία τους καθώς και για την αγάπη που επέδειξαν στα πρόσωπά τους.

Διαβάστε επίσης