Τοπικά

Εκοιμήθη ο Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Χουρμουζιάδης

Εκοιμήθη εν Κυρίω αργά χθες βράδυ σε ηλικία 77 ετών ο Αρχιμανδρίτης της καθ’ ημάς Μητροπόλεως, της Τρίκκης και Σταγών, Διονύσιος Χουρμουζιάδης.

Υπήρξε ένας από τους πιο συνεπείς κληρικούς της Εκκλησίας μας και διακόνησε ως Ιεροκήρυκας τη Μητρόπολή μας επί πολλά έτη, στο πλευρό των Επισκόπων μας. Ήταν υπεύθυνος της λειτουργίας της ΓΕΧΑ Τρικάλων, και καθοδήγησε πνευματικά πολλά παιδιά που περνούσαν τις διακοπές τους τα καλοκαίρια στις κατασκηνώσεις του Νεραϊδοχωρίου. Στο πετραχείλι του δε αναπαύονταν εκατοντάδες ψυχές.

Η Εξόδιος Ακολουθία του θα τελεστεί στις 2 μ.μ. εκ του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου πόλεως Τρικάλων.

Η ανακοίνωση της Μητροπόλεως

Την Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021 το βράδυ εξεδήμησε προς Κύριον, μετά από ολιγοήμερη ασθένεια, ο σεβάσμιος Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Χουρμουζιάδης σε ηλικία 77 ετών.
Ο μακαριστός π. Διονύσιος (κατά κόσμον Πρόδρομος) καταγόταν από το Βόλο. Παιδιόθεν μέλος της Αδελφότητος «Ο Σωτήρ», ορίσθηκε υποδιευθυντής του φοιτητικού Οικοτροφείου στην Αθήνα, όπου υπηρέτησε επί πολλά χρόνια, ενώ διακόνησε ως λαϊκός θεολόγος και Ιεροκήρυξ στα ιεραποστολικά έργα των Αθηνών καθότι ήταν πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ποθών τον βίον της ασκήσεως, εκάρη Μοναχός της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Μετεώρων την 22α Δεκεμβρίου 1984 μετονομασθείς σε Διονύσιο. Χειροτονήθηκε Διάκονος την 23η Δεκεμβρίου 1984 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Τρικάλων υπό του τότε Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Αλεξίου. Υπηρέτησε ως Διάκονος στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Τρικάλων.

Χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος την 20ή Οκτωβρίου 1985 στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Τρικάλων από τον ίδιο Μητροπολίτη κυρό Αλέξιο και διορίσθηκε ως Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών.
Διακόνησε ως προσωρινός εφημέριος το Ιερό Θυσιαστήριο στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Αγίας Μονής Τρικάλων
Την 20ή Μαρτίου 1986 του ανατέθηκε το διακόνημα της Πνευματικής Πατρότητας υπό του τότε Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κυρού Αλεξίου.
Έκτοτε όργωνε στην κυριολεξία συστηματικά με περιοδείες όλα τα χωριά της περιφερείας Τρικάλων, αλλά και Καλαμπάκας μέχρι που χωρίσθηκαν οι δύο Μητροπόλεις που του ανέθετε ο Μητροπολίτης Αλέξιος.

Στο κτήριο της «ΓΕΧΑ» Τρικάλων δεχόταν πλήθη Χριστιανών στο φιλάνθρωπο Μυστήριο της ιεράς Εξομολογήσεως και επιτελούσε πολλά ακόμη ιεραποστολικά έργα, αφού ήταν και ο Πνευματικός Προϊστάμενος. Πλούσια η καρποφορία του και στις Κατασκηνώσεις στο Νεραϊδοχώρι Τρικάλων κάθε καλοκαίρι.
Καθημερινά εξομολογούσε πολλές ώρες, έκανε ομιλίες σε Κύκλους, σε Συνάξεις νέων και όχι μόνο.
Τις δοκιμασίες της ασθενείας του τις επισκίαζε ο ένθεος ζήλος του, η υποδειγματική αυταπάρνησή του, η πηγαία αγάπη, η ολοκάρδια αφοσίωσή του στο πρόσωπο του Σωτήρος Χριστού και το γνήσιο ιερατικό του ήθος ενέπνεε τους πιστούς, αλλά και όλους όσους είχαμε την ευλογία να τον γνωρίσουμε.
Συμφώνως με τα ληφθέντα μέτρα κατά της πανδημίας του κορωνοϊού (covid-19), η εξόδιος ακολουθία του θα τελεσθεί το Σάββατο 13 Μαρτίου 2021 και ώρα 2 μεσημβρινή Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Τρικάλων. Η ταφή θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.
Η σορός θα μεταφερθεί για Προσκύνημα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Τρικάλων το πρωί στις 11.

Η Εξόδιος Ακολουθία θα μεταδοθεί σε ζωντανή σύνδεση από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό «ΑΓΙΟΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΟΣ» μέσω της συχνότητος των 102 F.M. και διαδικτυακά.

Η τοπική μας Εκκλησία γίνεται φτωχότερη από σήμερα. Αιωνία αυτού η μνήμη.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης