Τοπικά

“Επίδομα θέρμανσης”

Του Αποστόλη Β.Παππά

                                                                                         Δημοτικού Συμβούλου

                                                                                          Δήμου Τρικκαίων.    

 

Κάποια πράγματα σε προκαλούν. Σε εξιτάρουν ρε φίλε.

Δεν μπορείς να τα αφήσεις να πέσουν χάμω.

Δεν μπορείς να τα προσπεράσεις ασχολίαστα.

Βγάζεις γλώσσα. Ακούγοντάς τα, έχεις την αίσθηση ότι σε δουλεύουν ψιλό γαζί. Θες δε θες βγάζεις αντίδραση ρε γαμώτο. Δεν χρειάζεται να είσαι τσανάκι, συμβαίνει και στους πιο ισορροπημένους. Υποκύπτεις στο πειρασμό να τα σύρεις, και μάλιστα με διάλεκτο λίγο πεζοδρομιακή έτσι τουλάχιστον για να εκτονωθείς, μιας και το βλέπω κομματάκι δύσκολο να εισακουσθείς.

Κάθε χρόνο τέτοιο καιρό ανακοινώνεται η χορήγηση επιδόματος θέρμανσης για τους ευάλωτους, κατά την εκτίμηση πάντα της κάθε κυβέρνησης οι ευάλωτοι.

Τώρα, πως ο έχων εισόδημα 20.000  είναι ευάλωτος και ο έχων 20.001 δεν είναι, αυτό, μόνο η τετράγωνη λογική  κάποιων ‘’σαϊνάδων’’μπορεί να το συλλάβει.

Με χροιά φωνής λοιπόν αλτρουιστική και ψυχοπονιάρικη ανακοινώνεται η σωτήρια πράξη. Να ζεσταθεί κι ο φτωχός κοσμάκης ωρέ. Το δικαιούται. Άνθρωποι του θεού είναι και αυτοί. Λίγο κατώτεροι βέβαια, αλλά……

Ε, εσείς εκεί κάτω, σταματήστε αυτό το δούλεμα με το επίδομα θέρμανσης. Η θέρμανση ανήκει στα βασικά αγαθά. Στα πρώτης ανάγκης. Δεν ανήκει στα πολυτελείας. Δέκα χρόνια τώρα σας πληροφορώ, ότι το κομμάτι του πληθυσμού που δεν έχει την προνομία να χρησιμοποιεί φυσικό αέριο κρυώνει. Περνάει δύσκολους χειμώνες. Εντάξει, εσείς εκεί στα περίκλειστα τείχη του κλεινού άστεως που εγκαταβιώνετε, χαμπάρι δεν παίρνετε ότι υπάρχει και η άλλη Ελλάδα. Οι περιφερειακοί αναμεταδότες όμως τι κάνουν; Γιατί σιωπούν. Μη τυχόν και σας δυσαρεστήσουν,  ή μη τυχόν και βλάψουν το κόμμα; Βρε σύντροφοι της Δεξιάς μην ανησυχείτε. Δεν πέφτουν οι κυβερνήσεις από τη κριτική και τις υποδείξεις. Ίσα-ίσα θεραπεύουν λάθη και αποκλίσεις.

Η κριτική και η υπόδειξη υποβοηθούν  το γκουβέρνο να κόψει σωστό αζιμούθιο.Το ‘’Κρείτον του λαλείν το σιγάν’’ δεν ενδείκνυται σε όλες τις περιπτώσεις.

Δεν είναι παντός καιρού. Γιατί τέτοια εμμονή και επιμονή στην υψηλή φορολόγηση του πετρελαίου θέρμανσης;

Ζήτημα εσόδων; Δεν νομίζω. Η όποια υστέρηση προκληθεί στα έσοδα από τη μείωση της φορολογίας, θα ισοσκελισθεί αν δεν υπερκερασθεί κιόλας από την αυξημένη κατανάλωση. Αψευδής μάρτυς η περασμένη άνοιξη. Με το πού κατρακύλησαν οι τιμές του πετρελαίου λόγω της υγειονομικής κρίσης, ο κόσμος χύμηξε να φουλάρει τις δεξαμενές. Δύο παρατάσεις δώσατε για να εξυπηρετηθεί ο κόσμος, αλλά και για να εισρεύσουν  στο δημόσιο ταμείο τα σχετικά εσοδάκια.

Ούτε από εκεί αντλήσατε κάποιο χρήσιμο συμπέρασμα.

Δεν χρειάζεται να γνωρίζεις ανώτερα μαθηματικά.

Με τη χρήση των τεσσάρων αριθμητικών πράξεων επεξεργαζόμενος τα στοιχεία του περασμένου Μαϊου, μπορείς να διαπιστώσεις το όφελος που προκύπτει από μια μείωση της φορολογίας. Ή μήπως αποβλέπει στη πάταξη του λαθρεμπορίου; Μπορεί να ξεπαγιάσει η μισή Ελλάδα, αλλά εμείς τη λαθροδιακίνση θα την γα…………… Σιγά.

Ωραίο επιχείρημα. Θυμίζει εκείνο το απίθανο.

Πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι. Την αδυναμία της πολιτείας την πληρώνει κατά έναν βάναυσο τρόπο ο πολίτης.

Επιμένω πάντως, ότι τέτοια επιχειρήματα μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες επιστρατεύονται.

Γιατί αυτή η ιερή προσήλωση;

Γιατί τέτοιος δογματισμός; Γιατί αυτό το αγκίστρωμα σε μια καθαρόαιμα αντικοινωνική και αντιδημοσιονομική τακτική;

Και είσθε και φιλελεύθεροι πανάθεμα σας.

Μήπως χρησιμοποιείται και ως μέσο πειθαναγκασμού για στροφή στο φυσικό αέριο; Πέραν του ότι κάτι τέτοιο είναι ανήθικο, υπάρχουν και περιοχές που τούτο είναι αδύνατον, καθώς δεν υπάρχει το ανάλογο δίκτυο διανομής.

Ή μήπως στοχεύει στην άσκηση και εκγύμναση του πληθυσμού σε συνθήκες κατάψυξης, ούτως ώστε  να είναι έτοιμος για την υποδοχή του επόμενου παγετώνα; Έλεος πια, γίναμε χιονάνθρωποι.

Ας σταματήσει λοιπόν αυτό το παιχνιδάκι με το επίδομα θέρμανσης. Να μειωθεί άμεσα η φορολογία, για να υπάρξει καθολική πρόσβαση στο αγαθό της θέρμανσης. Πιστέψτε με, θαναι ίσως το πιο γενναίο μέτρο και είμαι βέβαιος ότι θα εκτιμηθεί. Τολμήστε το.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης