Τοπικά

Επίσκεψη Ελένης Δικαίου στα Εκπαιδευτήρια Αθηνά

Την Τρίτη 12 Απριλίου 2022, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, είχαμε την τιμή και τη χαρά να υποδεχτούμε στο σχολείο μας μία πολυαγαπημένη και βραβευμένη συγγραφέα, την κυρία Ελένη Δικαίου, έπειτα από πρόσκληση της φιλολόγου μας, κυρίας Εύης Καραβασίλη, στο πλαίσιο της καλλιέργειας της φιλαναγνωσίας στο μάθημα της λογοτεχνίας.

 

Λαμβάνοντας όλα τα μέσα προστασίας που επιβάλλονται λόγω της πανδημίας, συγκεντρωθήκαμε όλοι οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου στην ειδική αίθουσα εκδηλώσεων και συζητήσαμε τόσο για το βιβλίο <<Ο Τελευταίος Έλληνας της Σμύρνης>>, που αποτέλεσε σημείο αναφοράς της συνάντησής μας, όσο και γενικότερα για την καταστροφή της Σμύρνης, που είναι η τελευταία <<μελανή σελίδα>> της ελληνικής ιστορίας, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο τη σημαντική επέτειο του αποτρόπαιου αυτού ιστορικού γεγονότος.

Η συνάντηση ξεκίνησε με μία περιληπτική παρουσίαση των ιστορικών γεγονότων που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της Mικρασιατικής Kαταστροφής, από μία ομάδα συμμαθητών, στην οποία είχα την ευκαιρία να είμαι μέλος της. Στην ομάδα συμμετείχαν επίσης οι: Γκέλη Ντάσιου, Φαίη Μπαταλογιάννη, Αρετή Τσαγκούρη και Λουκία Τρίμμη. Μετά την παρουσίαση, η συγγραφέας άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις βασισμένες στο συγκεκριμένο βιβλίο εργασίες που ανέθεσε σε όλους τους συμμαθητές μου η φιλόλογος της τάξης μας, κάνοντας ιδιαίτερα θετικά σχόλια για το περιεχόμενό τους. Όπως τόνισε η ίδια, καθόλη τη διάρκεια ανάγνωσης των εργασιών μας, που ανέλυαν ένα τόσο απαιτητικό λογοτεχνικό βιβλίο, αναρωτιόταν πόσες φορές θα χρειαζόταν να συγχαρεί εμάς τα παιδιά για την υπέροχη αυτή δουλειά.

Στη συνέχεια η συγγραφέας παίρνοντας τον λόγο αναφέρθηκε σε όλη την ιστορία του βιβλίου, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο οι ήρωες του βιβλίου ταυτίζονται με την ιστορία της οικογένειας της. Ιδιαίτερη σημασία για αυτήν είχε να γραφεί επιτέλους ένα βιβλίο που να δείχνει τον σημαντικό ρόλο του Μητροπολίτη Χρυσοστόμου Σμύρνης αυτή την κρίσιμη ιστορικά περίοδο. Με αυτόν τον τρόπο η συγγραφέας θεώρησε χρέος της να χαρίσει στο ευρύ κοινό των αναγνωστών της ένα βιβλίο που να δηλώνει την αγάπη της για την καταγωγή της, το οποίο, όπως επισήμανε και η ίδια, θα καταφέρει να διαδώσει από γενιά σε γενιά το λαμπρό παρελθόν της Σμύρνης. Τέλος, η συγγραφέας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον άκουσε τις απορίες μας και έπειτα από συζήτηση μας έδωσε απαντήσεις και προκάλεσε τον προβληματισμό μας.

Ευχαριστούμε θερμά τη συγγραφέα Ελένη Δικαίου που επισκέφθηκε για μία ακόμη φορά στο Σχολείο μας, παρ’ όλες τις αντίξοες συνθήκες που βιώνουμε καθημερινά εξαιτίας της πανδημίας, χαρίζοντάς μας μία ευχάριστη και δημιουργική νότα στη δύσκολη σχολική περίοδο που διανύουμε.

Πάνος Μπολομύτης, μαθητής της γ’ Γυμνασίου

των Εκπαιδευτηρίων «Αθήνα»

https://www.facebook.com/eleni.dikeou.7

Διαβάστε επίσης