Τοπικά

Επιστολή των θεολόγων των Τρικάλων για το μάθημα των θρησκευτικών

Με επιστολή τους προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως οι “Θεολόγοι Τρίκκης” επανέρχονται για το μάθημα των θρησκευτικών.

Αναλυτικά:

Προς

Την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Νίκη Κεραμέως

Δ/νση: Υπουργείο Παιδείας

Ανδρέα Παπανδρέου 37,

Μαρούσι, Αθήνα,

Τ.Κ. 151 80

Κοινοποίηση:

1) Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (Μακαριώτατον Αρχιεπίσκοπον Αθηνών και πάσης Ελλάδος και άπαντες τους Σεβασμιωτάτους Αγίους Αρχιερείς),

2) Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης (Σεβασμιώτατον Αρχιεπίσκοπον και άπαντες τους Σεβασμιωτάτους Αγίους Αρχιερείς),

3) Ερίτιμον Κα. Σοφία Ζαχαράκη, Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Αρμοδίαν για την Πρωτοβάθμια & Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

4) Τοπικούς εκπροσώπους στο Ελληνικό Κοινοβούλιο

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Οι Θεολόγοι του νομού Τρικάλων μετά και τις τελευταίες ιστορικές αποφάσεις (1749 και 1750/ 20 Σεπτεμβρίου 2019) του Συμβουλίου της  Επικρατείας (ΣτΕ) που ακυρώνουν τα νέα πολυθρησκειακά Θρησκευτικά Φίλη – Γαβρόγλου και επαναφέρουν το μάθημα των Θρησκευτικών στη συνταγματική νομιμότητα, μετά από την τριετή περιπέτεια που πέρασε, αφού  συζητήσαμε το θέμα, κατά την ενημέρωση –συνάντηση της 7ης  Οκτωβρίου 2019, αποφασίσαμε ομόφωνα και αιτούμαστε  τα εξής:

  1. Όπως εφαρμόσατε άμεσα την απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για την μη αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας στους τίτλους σπουδών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, να πράξετε το ίδιο και για τις προειρημένες αποφάσεις του ΣτΕ για το μάθημα των Θρησκευτικών.

Το ΣτΕ, στις 20 Σεπτεμβρίου 2019, επανέλαβε σχεδόν τις προηγούμενες αποφάσεις, που είχε λάβει το 2018 για τα Προγράμματα Φίλη του Μαθήματος των Θρησκευτικών και ακύρωσε και τα Προγράμματα Γαβρόγλου.

Τα «νέα Θρησκευτικά» Φίλη – Γαβρόγλου ακυρώθηκαν με τέσσερις συνολικά αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατίας (ΣτΕ) και συγκεκριμένα με τις αποφάσεις ΣτΕ  660/2018 και   ΣτΕ  926/2018, που ακύρωσαν τις Υ.Α. Φίλη για τα Θρησκευτικά, και τις αποφάσεις  ΣτΕ 1749/2019 και ΣτΕ 1750/2019 , που ακύρωσαν τις Υ.Α. Γαβρόγλου. Έτσι, οι ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ, είναι πλέον  αμετάκλητες και άμεσα εφαρμοστέες.

  1.  Επιβάλλεται η έκδοση υπουργικής εγκυκλίου για την απόσυρση από τα σχολεία των Προγραμμάτων Σπουδών των Οδηγών Εκπαιδευτικού και του συνόλου της διδακτέας ύλης, των ακυρωμένων προγραμμάτων.
  2.  Να υπάρξει απόφαση για την άμεση επανεκτύπωση των βιβλίων που ίσχυαν πριν το 2016 και την διανομή τους στα σχολεία μέχρι να συγγραφούν νέα. Ασφαλώς από ένα τέτοιο έργο θα πρέπει να εξαιρεθούν τόσο από την πλευρά του υπουργείου και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής όσο και από την πλευρά της Διοικούσας Εκκλησίας τα πρόσωπα εκείνα που με τις αποφάσεις, τη συμμετοχή τους σε επιτροπές διαλόγου και σε ομάδες εμπειρογνωμόνων οδήγησαν το μάθημα των Θρησκευτικών σε ατραπούς που τελεσίδικα και οριστικά κρίθηκαν αντισυνταγματικές.
  3. Όπως δήλωσε ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος, «Η Εκκλησία δεν θα ασχοληθεί ξανά με τη λεγόμενη διόρθωση του Προγράμματος Σπουδών, που είναι αντισυνταγματικό, και πρέπει να προετοιμαστεί για διάλογο με το Υπουργείο Παιδείας για τη βελτίωση του προηγουμένου Αναλυτικού Προγράμματος, ώστε να γίνει πιο ελκυστικό. Δηλαδή, θα πρέπει να εφαρμοστεί η ομόφωνη απόφαση της Ιεραρχίας της 9ης Μαρτίου 2016».

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Έχοντας εμπιστοσύνη στην δικαία κρίση σας και στην εκπεφρασμένη διάθεσή σας να δοθεί λύση στα προβλήματα που έχουν προκύψει από άστοχες και ιδεοληπτικές πολιτικές των τελευταίων χρόνων, περιμένουμε λύση του προβλήματος.

Μετά τιμής,

Για το Δ.Σ. της Ένωσης Θεολόγων Νομού Τρικάλων

Ο Πρόεδρος
π. Απόστολος Μανώλης

Ο  Γραμματέας

Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος

 

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης