Τοπικά

Επιστολή των πλημμυροπαθών της Μπάρας στον Κώστα Σκρέκα

Επιστολή προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα έστειλε η επιτροπή πλημμυροπαθών Μπάρας καθώς επιθυμούν την ένταξη της περιοχής τους στην «κόκκινη ζώνη» και να γίνει άμεσα η διανοίξει και συντήρηση των φρεατίων.

 

Ακολουθεί η επιστολή:

Προς υπουργό κ. Σκρέκα

Κ.κ. Υπουργέ

Την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου από τις 8 η ώρα το πρωί άρχισε να πλημμυρίζει η ευρύτερη περιοχή της Μπάρας και Κεραμαρειά από την εθνική οδό Τρικάλων -Ιωαννίνων -Μαβίλη- πάροδος 7- Δεινοκράτους- Δημόκριτου -τμήμα της οδούς Δεινοχάρους – Αγησάνδρου – Αγελάου – Αγαρίστης – Ζηνοδότου και άλλες παρακείμενες οδοί οι οποίες δεν είναι δυνατό όλες να καταγραφούν από την εν λόγω επιτροπή, αλλά είναι δυνατή η ταυτοποίησή τους από αεροφωτογραφίες του δήμου Τρικκαίων που ελήφθησαν στις κάτωθι ημερομηνίες . Επιπλέον, στις παρόδους της οδού Μαβίλης, Πόπης Καστρακιδου και Αποστόλου Καλδάρα, οι μηχανικοί της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου και οι απεσταλμένοι του υπουργείου έχουν κάνει καταγράψει οδούς και άλλων κατοικιών που έχουν πλημμυρίσει εκτός από αυτές που είδη έχουμε αναφέρει.

Η στάθμη του νερού μέσα σε υπερυψωμένες ημιυπόγειες κατοικίες , βοηθητικούς χώρους και επιχειρήσεις της περιοχής έφτασε και ξεπέρασε το 1,80 μέτρα. Όχι λόγω τόσο της βροχόπτωσης αλλά από νερά που έρχονταν και από άλλες περιοχές της πόλης ακόμα και από το Ληθαίο.

Την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023 το πρωί η στάθμη του νερού στο δρόμο έφτανε πάνω από 1,40 μέτρα. Το νερό αυτό παρέμεινε στο δρόμο και στις κατοικίες μέχρι το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023.

Από την Τετάρτη το πρωί έγιναν παρά πολλές προσπάθειες επικοινωνίας με τον Δήμο Τρικκαίων και την ΔΕΥΑ Τρικάλων διάνοιξης της μπαζωμένης γέφυρας που βρίσκεται στο τέρμα της οδού Μαβίλης και της οδού Πόπης Καστρακίδου χωρίς ανταπόκριση στο αίτημα μας από τις δυο ανωτέρω υπηρεσίες.

Αν είχαν φροντίσει οι παραπάνω υπηρεσίες για την διάνοιξη της μπαζωμένης γέφυρας θα είχε αποφευχθεί η καταστροφή μας. Ακόμη στην οδό Μαβίλης και οδό Μακεδονίας έγιναν προ διετίας δυο αντλιοστάσια όμβριων ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ τα οποία δεν λειτούργησαν ποτέ.

Καταφέραμε και αντλήσαμε μόνοι μας τα νερά από τα σπίτια μας και τα καταστήματα μας χωρίς την συνδρομή της πυροσβεστικής Τρικάλων διότι ήταν απασχολημένη σε αλλά σημεία.

Διαφήμιση

Ήμασταν τρεις μέρες εγκλωβισμένοι χωρίς νερό και προμήθειες.

Η δημοτική αρχή ήταν απούσα όπως και η πολιτική προστασία.

Εφόσον επιβιώσαμε σε αυτή την κατάσταση (ψυχολογικά ράκη) συγκροτήθηκε επιτροπή αποτελούμενη από 30 άτομα η οποία την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου ύστερα από αίτημα μας δέχτηκε ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Σακκάς και αφού άκουσε τα προβλήματα μας παρουσία και του κ. Παναγιώτου προέδρου του Δ.Σ. Και του κ. Καταβούτα αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου παραδέχτηκαν ότι έγιναν πολλά λάθη από τι υπηρεσίες του.

Σε ερώτημα μας γιατί η περιοχή μας δεν χαρακτηρίστηκε κόκκινη η απάντηση του Δημάρχου κ. Σακκά ήταν ότι αυτό είναι αρμοδιότητα της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Ο διοικητής της πυροσβεστικής Τρικάλων μετά από επαφή που είχαμε μαζί του μας απάντησε ότι όλες οι διαδικασίες περιλαμβάνονται στο σχέδιο “Ξενοκράτης”.

Πρέπει να συγκροτηθεί το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (ΣΤΟ) με πρόσκληση του Δημάρχου και το Συντονιστικό Όργανο Περιφέρειας (ΣΟΠ) με πρόσκληση του αντιπεριφερειάρχη. Τα όργανα αυτά αποφασίζουν το αίτημα προς τον Γενικό γραμματέα πολιτικής προστασίας για την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Παρακαλούμε όπως επιληφθείτε του θέματος μας να χαρακτηριστούν οι πληγείσες περιοχές κόκκινες και η «αρωγή» να συμπεριλάβει τους βοηθητικούς χώρους (ημιυπόγειο)-λεβητοστάσια, τα οποία είναι δηλωμένα στο Ε9 και για τα οποία πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ και δημοτικά τέλη όπως και για τις οι κατοικίες μας.

Επισημαίνουμε επίσης το γεγονός ότι οι δημοτικές αρχές της περιοχής μας ή δεν γνωρίζουν την κείμενη νομοθεσία είτε προσπαθούν να μας αποπροσανατολίσουν προσπαθώντας να αποποιηθούν τις ευθύνες τους, γεγονός το οποίο σίγουρα δεν τους τιμά αλλά σίγουρα δεν τιμά και την κυβέρνηση ως τοπικοί της εκπρόσωποι.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων και πιστεύουμε ότι θα δώσετε λύση στο πρόβλημα μας.

Η επιτροπή πλημμυροπαθών Μπάρας

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης