Τοπικά

Επιστροφή στην παράδοση με τα παιδιά των ΚΔΑΠ ΜΑΘΗΣΗ (εικόνες)

Οι «Μικροί Διασώστες της Παράδοσης» συνάντησαν τους «Μικρούς Σεφ» των ΚΔΑΠ ΜΑΘΗΣΗ και έκαναν «γουρνοχαρά» την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023.

 

Σε γιορτινό κλίμα με μουσική, χορό και τραγούδια παρασκεύασαν «τσιγαρίδες» και πεντανόστιμη «αλευριά», παραδοσιακά εδέσματα του δωδεκαημέρου.

Από το πρωί άναψαν το καζάνι, ετοίμασαν το «παστό» και έκοψαν τα πράσα. Μόλις οι «τσιγαρίδες» ροδοκοκκίνισαν, τις έβγαλαν από τη φωτιά και συγκέντρωσαν τη «λίπα». Στη συνέχεια μπήκαν τα πράσα στο καζάνι και μοσχομύρισε η γειτονιά με ξεχασμένα αρώματα.

Μέχρι να ολοκληρωθεί η συνταγή οι μικροί μαθητές το έριξαν στο χορό και στο τραγούδι, όπως αρμόζει στην περίσταση. Στο τέλος γεύθηκαν τις νόστιμες παρασκευές και ευχήθηκαν «και του Χρόνου με Υγεία!»

Πρόκειται για ακόμη μια δράση των ΚΔΑΠ ΜΑΘΗΣΗ με βιωματική προσέγγιση που εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο των δημιουργικών δραστηριοτήτων που προάγουν τη συμμετοχικότητα των παιδιών.

Υπεύθυνος της δράσης ο κ. Αχιλλέας Λέρας.

Με σεβασμό στον μοναδικό ρόλο του κάθε γονέα και στη μοναδικότητα του κάθε παιδιού δημιουργούμε όλοι μαζί δεσμούς ζωής…

Οι Καλικάντζαροι των ΚΔΑΠ ΜΑΘΗΣΗ «ξεσήκωσαν» την πόλη»…

 

Με μια διασκεδαστική και πρωτότυπη δράση οι μικροί μαθητές των ΚΔΑΠ ΜΑΘΗΣΗ αποχαιρέτησαν το 2023 και υποδέχονται το νέο έτος.

Οι Μικροί «Καλικάντζαροι» πλημμύρισαν τους δρόμους με πειράγματα, φωνές, φασαρία και χορό, με σκοπό να ξορκίσουν το κακό, να «ξυπνήσουν» τη Μητέρα Φύση, αλλά και να την προστατέψουν από κάθε επίδοξο «κλέφτη».

Το δρώμενο αφορά σε διασκευή του παραδοσιακού ευετηριακού και με αρχαίες ρίζες εθίμου «Ρογκατσάρια». Οι Καλικάντζαροι ξύπνησαν από το βαθύ ύπνο τους και έπιασαν δουλειά, να κόψουν τον κορμό που στηρίζει τη γη. Στη συνέχεια ανέβηκαν στον πάνω κόσμο κι άρχισαν τις ζαβολιές και τα πειράγματα, να τρώνε ότι βρίσκουν μπροστά τους και να προκαλούν αναστάτωση.

Υπό τους ήχους μουσικής άρχισαν να χορεύουν, να σφυρίζουν και να φωνάζουν, μέχρι να ξυπνήσει η Μητέρα Φύση, η οποία τους παρέσυρε σε τρελό χορό. Τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά και απόλαυσαν το γεμάτο με συμβολισμούς δρώμενο, ενώ οι παριστάμενοι δέχτηκαν ευχάριστα τα πειράγματά τους.

Την επιμέλεια του δρώμενου είχε ο υπεύθυνος της δραστηριότητας των ΚΔΑΠ ΜΑΘΗΣΗ «Μικροί Διασώστες της Παράδοσης» Αχιλλέας Λέρας.

Με αυτή την εκδήλωση ολοκληρώθηκε ο κύκλος των δημιουργικών δράσεων των ΚΔΑΠ ΜΑΘΗΣΗ για το 2023 και ευχόμαστε σε όλο τον κόσμο μια νέα Καλή Χρονιά με Υγεία Ευτυχία και πολύ Δημιουργία!

 

Με σεβασμό στον μοναδικό ρόλο του κάθε γονέα και στη μοναδικότητα του κάθε παιδιού δημιουργούμε όλοι μαζί δεσμούς ζωής…

Από τα ΚΔΑΠ ΜΑΘΗΣΗ

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης