Ροή Τοπικά

Ζωντανεύουν παλιές εκκλησιές και Μοναστήρια των Τρικάλων

Στην αποκατάσταση μνημείων θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας στην Π.Ε. Τρικάλων.

 Το πράσινο φως για την υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων, μεταξύ της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του υπουργείου Πολιτισμού και της  Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών «άναψε» το Περιφερειακό Συμβούλιο για την  αποκατάσταση  δυο σημαντικών μνημείων πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς, συνολικού προϋπολογισμού 767.800 ευρώ.

Πρόκειται για τα έργα:

  • Αποκατάσταση  και ανάδειξη Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Φλαμουλίου Τρικάλων, συνολικού προϋπολογισμού 700.000 ευρώ. Ο ναός είναι τρίκλιτη βασιλική, μεγάλων διαστάσεων, με νάρθηκα – γυναικωνίτη  στη δυτική πλευρά. Εσωτερικά είναι κατάγραφος με τοιχογραφίες, που αποτελούν  έργο συνεργείου  Χιοναδιτών ζωγράφων. Σύμφωνα με επιγραφή ο ναός ανεγέρθηκε το έτος 1812.
  • Αποκατάσταση  του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών της Τοπικής Κοινότητας Ταξιαρχών του Δήμου Φαρκαδόνας, συνολικού προϋπολογισμού 67.800 ευρώ. Ο ναός  είναι  τρουλαία τρίκλιτη θολωτή βασιλική με μεταγενέστερη προσθήκη στοάς-εν είδει εξωνάρθηκα- στη Βόρεια και στη Δυτική πλευρά. Σύμφωνα με επιγραφή στο εσωτερικό του ναού,  ανακαινίστηκε  το έτος 1625 και ιστορήθηκε το 1635 από τον ζωγράφο Δημήτριο εκ Τρίκκης.

«Σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Χρήστο Μιχαλάκη, τους Περιφερειακούς Συμβούλους, τις υπηρεσίες μας, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τη Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών προχωράμε στην αποκατάσταση σημαντικών ιστορικών και θρησκευτικών μνημείων της περιοχής.  Με σχέδιο και προγραμματισμό υλοποιούμε έργα που αναδεικνύουν και αξιοποιούν τη θρησκευτική μας κληρονομιά  με γνώμονα την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού»  δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης