Τοπικά

Η αλήθεια για το νερό των Τρικάλων. «Από τα καλύτερα της χώρας…»

Οι συνεχείς έλεγχοι που επιβεβαιώνουν ότι η πόλη μας διαθέτει ένα από τα ποιοτικότερα νερά της χώρας.

Συγκεκριμένα η αναστάτωση προκλήθηκε έπειτα από δημοσίευμα της Real News που περιλαμβάνει… λάθος στοιχεία μέτρησης για πολλές πόλεις της Ελλάδας (δείτε ΕΔΩ). Όπως καταγράφει το trikalavoice.gr ωστόσο η αλήθεια είναι ότι το νερό μας είναι πολύ πιο χαμηλά από το προβλεπόμενο όριο για τα νιτρικά, τα 50 mg/l για το πόσιμο νερό.

Τον Δεκέμβριο του 2020 μάλιστα ψηφίσθηκε η νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία για το πόσιμο νερό (2184/2020/ΕΕ) που προβλέπει, επίσης, το όριο των 50 mg/l για τα νιτρικά στο πόσιμο νερό. Το όριο των 10 mg/l που αναφέρεται στο εν λόγω δημοσίευμα ως όριο στις ΗΠΑ, αφορά το άζωτο, κάτι που αντιστοιχεί σε 44,3 mg/l για νιτρικά, παρόμοιο δηλαδή με το όριο της ευρωπαϊκής οδηγίας και της σύστασης του ΠΟΥ.

Η απάντηση της ΔΕΥΑΤ ήταν άμεση και σαφής (ΕΔΩ) ξεδιαλύνοντας το τοπίο, ενώ ο ίδιος ο δήμαρχος Δημήτρης Παπαστεργίου σε δήλωσή του επισημαίνει ότι «επειδή με τη δημόσια υγεία δεν παίζουμε, δυο λόγια για την ποιότητα του νερού στα Τρίκαλα, με αφορμή άστοχα δημοσιεύματα και τις ακόμη αστοχότερες δηλώσεις «υπευθύνων».

Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο προβλέπει όριο για τα νιτρικά, τα 50 mg/l για το πόσιμο νερό.

Οι γεωτρήσεις των Τρικάλων, δίνουν τιμές νιτρικών από 6 έως 12 mg/l, σαφέστατα πολύ κάτω από το όριο των 50 mg/l. Τα στοιχεία αυτά άλλωστε είναι ανοιχτά και ελεύθερα, στη σελίδα της ΔΕΥΑΤ και της ΕΔΕΥΑ.

Φυσικά αν είχαν κατασκευαστεί έργα όπως το φράγμα της Πύλης, οι δύο Δήμοι θα είχαν φθηνότερο και ποιοτικότερο νερό.

Φυσικά και πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, θα πρέπει να μας προβληματίσει για την επόμενη ημέρα.

Όμως το νερό που πίνουμε στα Τρίκαλα, είναι πολύ καλό, σαφέστατα και παραμένει ένα από τα καλύτερα πόσιμα νερά βρύσης».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο trikalavoice.gr

Ακολουθήστε το trikalavoice.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το trikalavoice.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα και την Ελλάδα.

Περιηγηθείτε στο νέο site της πόλης, το trikalaeikones.gr και μοιραστείτε μαζί μας τις εμπειρίες σας.

Διαβάστε επίσης
NEWSLETTER

Ενημερωθείτε πρώτοι για τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και παρασκήνιο