Τοπικά

Η Γλυκερία μάγεψε τους Τρικαλινούς. “Βούλιαξε” ο “Ματσόπουλος” από κόσμο (εικόνες)

Ήταν μία μοναδική μουσική βραδιά. Γεμάτη από «σμυρνέικο μινόρε», από ήχους αγαπητούς και αξέχαστους, από στιγμές που ενώνουν το χθες με το σήμερα, που ήρθε να ολοκληρωθεί από τις ξεχωριστές δημιουργίες του Απόστολου Καλδάρα.

 

Ήταν μια μουσική βραδιά, από αυτές που τα «Τσιτσάνεια» ξέρουν απλόχερα να μας προσφέρουν χρόνια τώρα. Με το διαχρονικό μελωδικό ηχόχρωμα της Γλυκερίας να γεμίζει κάθε γωνιά του Μύλου Ματσόπουλου, παρέα με τον εξαιρετικό Δημήτρη Κοντογιάννη, να τραγουδούν στίχους που βρίσκονται στα χείλη και τις καρδιές όλων μας, πάνω σε μελωδίες που έχουν αφήσει ανεξίτηλο αποτύπωμα στο ελληνικό μουσικό πεντάγραμμο. Και όλα αυτά με την συγκλονιστική αφήγηση του ηθοποιού Λεωνίδα Κακούρη, που ανάμεσα σε μουσικές νότες, μας διηγήθηκε το χθες, που οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να μην ξεχάσουμε αύριο.

Όλοι οι συντελεστές έδωσαν το κάτι παραπάνω συνεπαίρνοντας τους Τρικαλινούς, και όχι μόνο, που κατέκλυσαν τον Μύλο, και έδωσαν απλόχερα το χειροκρότημά τους.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης μετά το πέρας της εκδήλωσης στάθηκε στην ιδιαίτερη επιτυχία της εκδήλωσης τονίζοντας πως «είναι κάποιες βραδιές που δίνουν ένα διαφορετικό χρώμα στα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης. Βραδιές, όπως αυτή των «Τσιτσανείων», που δίνουν κάτι από την ταυτότητά μας ως πόλη και Νομός και το αφήνουν να ταξιδέψει μέσα από μουσικές γέφυρες που απλώνονται παντού. Τα φετινά «Τσιτσάνεια 2022» ήρθαν και κατάφεραν να προσφέρουν μία εξαιρετική μουσική βραδιά σε όλους μας, αλλά και να μας αφήσουν την γλυκιά τους ανάμνηση.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, επενδύουν στον πολιτισμό, και μέσα από την διοργάνωση και στήριξη πολιτιστικών δράσεων. Με θεσμούς όπως τα «Τσιτσάνεια» που κέρδισαν από την πρώτη στιγμή την καρδιά των πολιτών».

 

Χαιρετισμός του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού

στη συναυλία  «100 χρόνια Σμυρνέικο μινόρε»

στο πλαίσιο των εκδηλώσεων  «Τσιτσάνεια» 2022 στα Τρίκαλα

 

 

Ο πολιτισμός μας ωθεί  στην εξωστρέφεια,  μας  οδηγεί σε μια πιο συνεκτική και συμπεριληπτική ζωή που  τόσο έχουμε ανάγκη μετά τα χρόνια  της πανδημίας. Χρειαζόμαστε τεράστια αποθέματα αυτοελέγχου και στωικότητας προκειμένου να αναμετρηθούμε με τις δυσκολίες και τις αβεβαιότητες της εποχής. Κι αν τα καταφέρουμε, θα είναι γιατί θα μπορέσουμε να αλλάξουμε αυτά τα οποία ελέγχουμε ώστε να οδηγηθούμε σε αποτέλεσμα δημιουργίας. Αυτή είναι η βασική αρχή των στωικών φιλοσόφων, η οποία βρίσκει εφαρμογή στις  ανοιχτές εκδηλώσεις που διοργανώνουμε, σε συνεργασία με Συλλόγους και φορείς παντού στη Θεσσαλία.  Εκδηλώσεις που δίνουν την ευκαιρία στους ανθρώπους να έρθουν πιο κοντά,  προσφέρουν ανάσα και διέξοδο ποιότητας από τη δύσκολη καθημερινότητα,  συμβάλλουν στη στήριξη της τοπικής οικονομίας.

Τα «Τσιτσάνεια»  ο μεγάλος μουσικός θεσμός  που οργανώνει η    Περιφέρεια Θεσσαλίας στα Τρίκαλα, είναι  μια έμπρακτη απόδοση τιμής στον  Βασίλη Τσιτσάνη, μαζί με την χρηματοδότηση της κατασκευής του Μουσείου Τσιτσάνη. Τιμούμε στην πράξη, έναν από τους μεγαλύτερους Έλληνες λαϊκούς συνθέτες, στιχουργούς και τραγουδιστές του 20ού αιώνα, μια πρωτοπόρα  για την εποχή του, μουσική ιδιοφυία, που  έβγαλε το λαϊκό τραγούδι από τα όρια του περιθωρίου, για να το εντάξει στην καινούργια κοινωνική πραγματικότητα της μεταπολεμικής Ελλάδος.

Φέτος ο αγαπημένος θεσμός  «Τσιτσάνεια», επιστρέφει   στα Τρίκαλα, με  την παράσταση «100 χρόνια Σμυρνέικο μινόρε». Μουσική και αφήγηση συνδυάζονται με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την  εθνική τραγωδία της μικρασιατικής καταστροφής. Κρατάμε άσβεστη  τη φλόγα της πολιτιστικής  παρακαταθήκης  των Ελλήνων της Μικράς Ασίας  γιατί όσο  υπάρχει ιστορική μνήμη, υπάρχει ελπίδα.   Και τιμούμε τον  δικό μας,  αξεπέραστο Τρικαλινό δημιουργό Απόστολο Καλδάρα που  γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1922, την χρονιά της Μικρασιατικής Καταστροφής.   Η συναναστροφή  με το προσφυγικό στοιχείο  που εγκαταστάθηκε στη γειτονιά του,  θα τον καθορίσει όχι μόνο μουσικά  αλλά και συνολικά σαν άνθρωπο, οδηγώντας στην εμβληματική «Μικρά Ασία» που καταγράφεται ως ο  πρώτος επίσημα χρυσός δίσκος της ελληνικής δισκογραφίας και  ένα κορυφαίο έργο του λαϊκού  μας πολιτισμού που αναδεικνύει το μήνυμα της  συναδέλφωσης των  λαών. Καλωσορίζουμε την Γλυκερία, τον Δημήτρη Κοντογιάννη, τον  Λεωνίδα Κακούρη, τον  Μπάμπη Αντωνίου, την Σίσσυ Παπαγιαννούλη,  την Κωνσταντίνα Πάλλα, την  Δήμητρα Καλλιάρα και  όλους τους μουσικούς. Να περάσετε όλοι  καλά.

Διαβάστε επίσης