Τοπικά

Η δικιά μας θαυματουργή “Παναγία Επίσκεψη”… (φώτο-ιστορία)

Με ευλάβεια και κατάνυξη θα εορτασθεί και φέτος πανηγυρικά η Κοίμηση της Θεοτόκου στον παλαιό Μητροπολιτικό Ναό των Τρικάλων, αυτόν της Παναγίας Επισκέψεως, όπου  και φυλάσσεται η φερώνυμη Ιερά και θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας «Επισκέψεως», ένα από τα ιερότερα και πολυτιμότερα κειμήλια της πόλεως των Τρικάλων και γενικότερα της αγιοτόκου Θεσσαλικής γης.

 

Οι τιμητικές εκδηλώσεις  τον φετινό Δεκαπενταύγουστο θα λάβουν  χώρα κατά το κάτωθι πρόγραμμα:

ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ΩΡΑ 7:30-9:00 π.μ.:

Όρθρος και εν  συνεχεία Θεία Λειτουργία.

ΩΡΑ 7:30 μ.μ.:

Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος και τα Εγκώμια ενώπιον της Ιεράς Εικόνος της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ΩΡΑ 7:00-10:00 π.μ.:

Όρθρος και εν συνεχεία Θεία Λειτουργία μετά Θείου Κηρύγματος και το ύψωμα της Παναγίας.

ΩΡΑ 8:300 μ.μ.:

Εσπερινός και εν συνεχεία ο Μικρός Παρακλητικός Κανόνας προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

Ο ΝΑΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΑΝΟΙΧΤΟΣ

ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΠΑΝΗΓΥΡΕΩΣ

ΑΠΟ 6:45 ΤΟ ΠΡΩΙ ΕΩΣ 1 ΜΕΣΗΜΕΡΙ

ΚΑΙ ΑΠΟ 6 ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΕΩΣ 10:30 ΤΟ ΒΡΑΔΥ

 

Η ιστορία της εικόνας

 

Η Παναγία, με την επιβλητική της μορφή, εικονίζεται Βρεφοκρατούσα και επιγράφεται «Η ΕΠΙΣΚΕΨΙΣ», ονομασία συνηθισμένη στη βυζαντινή εικονογραφία, αλλά μοναδική ίσως στον ελλαδικό χώρο. Σύμφωνα με επιγραφή πάνω στην Εικόνα ιστορήθηκε το έτος 1781 από τον ξακουστό αγιογράφο Αθανάσιο εκ Κορυτσάς. Η Εικόνα προέρχεται από προϋπάρχοντα παλαιό βυζαντινό Ιερό Ναό, πάνω στον οποίο κτίσθηκε το 1867 ο σημερινός περικαλλής Ναός.

Φιλοτεχνήθηκε με ασήμι το 1896 μ. Χ. από τον φημισμένο τεχνίτη Αναστάσιο Τσιναρίδη, που καταγόταν από το ορεινό Χαλίκι Ασπροποτάμου, και καλύπτεται ομοιόμορφα ολόκληρη η εικόνα, εκτός από τα επιβλητικά βυζαντινής τεχνοτροπίας πρόσωπα της Παναγίας και του Χριστού. Τα φωτοστέφανα είναι περίτεχνα με πυκνούς συμπλεκόμενους κλάδους.

Ενώπιον της εφεστίου εικόνος εψάλη στις 23 Αυγούστου 1881 η πανηγυρική ευχαριστήριος δοξολογία για την απελευθέρωση της πόλης των Τρικάλων, θαυμαστό και αυτό σημείο της Παναγίας, όπως και πολλά άλλα.

Η Εορτή της Συνάξεως της Ιεράς Εικόνος Παναγίας «Επισκέψεως» εορτάζεται πανηγυρικά κατά τήν Κυριακή των Μυροφόρων και λιτανεύεται πανδήμως και με κάθε λαμπρότητα στην πόλη των Τρικάλων. Επίσης η Ιερά Εικόνα λιτανεύεται κατά την πανήγυρη του Ιερού Ναού στην εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου 21 Νοεμβρίου.

Η φήμη της να βοηθάει ζευγάρια να αποκτήσουν παιδί ξεπέρασε τα όρια της ελληνικής επικράτειας και πολλοί προσκυνητές συρρέουν από ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο, ιδιαιτέρως Ρώσοι και Σέρβοι.

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ

Ἦχος δ΄ Ὁ ὑψωθείς

Τῆς Παναγίας Ἐπισκέψεως πάντες, σεπτήν Εἰκόνα  προσκυνοῦντες ἐν πίστει, ἀπό ψυχῆς βοήσωμεν αὐτῇ ἐκτενῶς· Δέσποινα ἐπάκουσον προσευχάς τῶν σῶν δούλων, σπεῦσον ἐξελοῦ ἠμᾶς ἀπό πάσης ἀνάγκης, τῶν θλιβομένων γάρ ἐπίσκεψις σύ εἶ· καί ἀσθενούντων ταχεῖα ἀντίληψις.

 

ΕΤΕΡΟΝ ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ

Ἦχος α΄. Τῆς ἐρήμου πολίτης.

Τὴν σεπτήν σου εἰκόνα, ἣν καλοῦμεν Ἐπίσκεψιν, ἔχοντες χριστώνυμοι Τρίκκης, θησαυρὸν οὐρανόδωρον, τιμῶμεν Θεοτόκε εὐλαβῶς, αἰτούμενοι εὐχάς σου μητρικάς, πρὸς Δεσπότην  Ὃν βαστάζεις θεοπρεπῶς, ὡς βρέφος ἐν ἀγκάλαις σου. Ὅπως χαρίζηται ἡμῖν, πάντων σφαλμάτων ἄφεσιν, καὶ Βασιλείας οὐρανῶν, καταξιώσῃ ἅπαντας.

 

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης