Τοπικά

Θεσσαλία : Το παράδοξο ως τουριστικού προορισμού

Θεόδωρος Θάνος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, δημότης Δήμου Μετεώρων

 

Το τελευταίο διάστημα διαβάσαμε τα στοιχεία σχετικά με τη θέση κάθε γεωγραφικού διαμερίσματος στην «πίτα» του τουρισμού. Η Θεσσαλία κατέχει την προτελευταία θέση.

Ο τουρισμός μιας περιοχής συνδέεται με τις φυσικές ομορφιές και τα πολιτισμικά μνημεία (γενικά με αυτό που έχει να προσφέρει), τις υποδομές και την προβολή/προώθησή τους.

Όλοι/ες που ζούμε σε αυτόν τον τόπο γνωρίζουμε ότι η Θεσσαλία όχι μόνο δεν υπολείπεται σε σχέση με άλλες περιοχές στις φυσικές ομορφιές και στα πολιτιστικά μνημεία, αλλά αντίθετα υπερτερεί. Συνδυάζει μοναδικά, όσο κανένα άλλο γεωγραφικό διαμέρισμα, βουνό, πεδιάδα και θάλασσα, ηπειρωτική και νησιώτικη στεριά. Βουνά, λίμνες, ποτάμια, δάση, πεδιάδες, παραλίες και νησιά συνθέτουν έναν ιδανικό προορισμό. Ως προς το σκέλος αυτό, η Θεσσαλία έχει όλες τις προϋποθέσεις να αποτελέσει έναν κορυφαίο προορισμό.

Ως προς τις υποδομές, τρεις μεγάλες οδοί, η εθνική οδός Αθήνα-Θεσσαλονίκη, η Εγνατία Οδός και η Ε65, διέρχονται μέσα από τη Θεσσαλία. Επίσης, η σύνδεση μεταξύ τω πόλεων είναι πολύ ικανοποιητική με αυτοκινητόδρομους με διαχωριστική λωρίδα, δηλαδή επαρχιακούς αυτοκινητόδρομους με ασφάλεια. Ακόμη διαθέτει λιμάνι και σιδηρόδρομο, τα οποία δεν έχουν αξιοποιηθεί στον βαθμό που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν (πχ. η σύνδεση μεταξύ των πόλεων με σιδηρόδρομο θα μπορούσε να είναι πιο συχνή, γεγονός που θα διευκόλυνε ακόμη περισσότερο και θα αύξανε την μετακίνηση κατοίκων και τουριστών). Επίσης, διαθέτει τρία αεροδρόμια, ένα στρατιωτικό στη Λάρισα, ένα πολιτικό (αλλά και στρατιωτικό;) στον Αλμυρό του Βόλου και ένα πολιτικό (διεθνές) στη Σκιάθο, τα οποία δεν έχουν αξιοποιηθεί για τη σύνδεση της Θεσσαλίας με απομακρυσμένα μέρη της χώρας μας (πχ. Κρήτη, Καλαμάτα, Ρόδο, Κυκλάδες) αλλά και με διεθνείς προορισμούς. Ενώ στο οδικό δίκτυο η Θεσσαλία είναι πολύ ανεπτυγμένη, οι υπόλοιπες υποδομές, ενώ υπάρχουν, δεν έχουν αξιοποιηθεί σε ικανοποιητικό βαθμό.

Ως προς την προβολή της, είναι εμφανές ότι πρέπει να είναι πιο στοχευμένη, σε συνεργασία με διάφορους φορείς και ενδεχομένως μεγαλύτερη από αυτήν που γίνεται μέχρι τώρα με τη συμμετοχή της περιφέρειας σε διάφορες [διεθνείς] εκθέσεις και δράσεις. Με κορωνίδα τα Μετέωρα, η Θεσσαλία αποτελεί έναν προορισμό παγκόσμια αναγνωρίσιμο.

Είναι εμφανές ότι η Θεσσαλία αποτελεί έναν ιδανικό τουριστικό προορισμό και μπορεί να προσελκύσει μεγάλο αριθμό τουριστών με την προϋπόθεση ότι θα αξιοποιηθούν οι υποδομές που διαθέτει και η προβολή θα είναι μεγαλύτερη και στοχευμένη. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει οι υπεύθυνες δομές της περιφέρειας να ενισχυθούν ή/και να αναπτυχθούν περισσότερο με την κατάλληλη στελέχωσή τους.

 

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης