Τοπικά

Κατάργηση του τέλους ‘’ταφής απορριμμάτων’’ και ‘’περιβαλλοντικής εισφοράς’’ ζητά η “Λαϊκή Συσπείρωση”

trikalavoice.gr

Κείμενο Ψηφίσματος καταθέτουν οι δημοτικοί σύμβουλοι Τρικάλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης»  για τη συνεδρίαση του δημοτικού  συμβουλίου, της προσεχούς Πέμπτης 27 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το οποίο καλούν το σώμα να πάρει θέση στο αίτημα για άμεση  κατάργηση του τέλους ‘’ταφής απορριμμάτων’’ & ‘’περιβαλλοντικής εισφοράς’’.

 

Ολόκληρο το κείμενο του ψηφίσματος έχει ως εξής:

« Το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Τρικκαίων εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση στην επιβολή σε βάρος των δήμων και των δημοτών τέλους ταφής και περιβαλλοντικής εισφοράς από 1η Ιανουαρίου 2022 μέσω των Φορέων Διαχείρισης Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ).

Όπως είναι γνωστό το “τέλος ταφής” είχε  προβλεφθεί με τον  ν.4042/2012. Ο  ΣΥΡΙΖΑ στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης  Αποβλήτων του 2015 το αντικατέστησε με την  «περιβαλλοντική εισφορά» με το άρθ. 55 του Ν.4609/2019.   Τώρα η ΝΔ επανήλθε  με το άρθ. 38 του ν.4819/2021  και επιβάλλει το τέλος ταφής, ενώ με την παρ. 7 επαναφέρεται από 1.1.2022 και η καταβολή της περιβαλλοντικής εισφοράς του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε ανασταλεί για τα έτη 2020 και 2021.

Πρόκειται για μια ακόμη φοροληστεία δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ εις βάρος των λαϊκών στρωμάτων, που μεθόδευσαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις,  μέσω των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας. Έτσι στα 15 ευρώ που είναι σήμερα το κόστος ταφής στο Δήμο μας, έρχονται να προστεθούν το «τέλος ταφής», που για το 2022 είναι επιπλέον 20 € τον τόνο και θα εκτοξευθεί, με αύξηση 5 € για κάθε επόμενο έτος, καθώς επίσης και η «περιβαλλοντική εισφορά» με αντίστοιχες αυξήσεις. Δηλαδή ο δήμος Τρικκαίων θα κληθεί να καταβάλλει για το 2022 μόνο για το τέλος ταφής πάνω από 500.000 ευρώ και για τα επόμενα χρόνια πολλαπλάσια χρήματα.

Με το  με το παραπλανητικό και εξοντωτικό για τα λαϊκά στρώματα σύστημα “πληρώνω όσο πετάω”, οι λαϊκές οικογένειες καλούνται να πληρώσουν, στο όνομα της «κυκλικής οικονομίας», μέσω των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας, τα οποία θα εκτοξευθούν, τις χρυσοφόρες «μπίζνες» των επιχειρηματικών ομίλων και τις επενδύσεις τους στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Η διαχείριση των απορριμμάτων θα πρέπει να γίνεται με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία του λαού, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα.  Με ολοκληρωμένο επιστημονικό σχεδιασμό, πανελλαδικό και κατά περιφέρεια, με συγκεκριμένα κριτήρια καταλληλότητας και επιλογής, με προώθηση μιας ουσιαστικής ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, με ολοκληρωμένη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, με σύγχρονες υποδομές, με αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού που υπάρχει στη χώρα.

Το Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Τρικκαίων απαιτεί:

·         Την κατάργηση άμεσα του ‘’τέλους  ταφής’’ και της ‘’περιβαλλοντικής εισφοράς’’.

·         Να σταματήσει η εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων.

·         Το κόστος των προγραμμάτων, εξοπλισμού και έργων για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και στην προστασία του περιβάλλοντος, να προέρχονται από κεντρικούς δημόσιους πόρους που θα τροφοδοτούνται από πρόσθετη  φορολόγηση του κεφαλαίου, στην προοπτική κατάργησης των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Γεροκώστας Θανάσης

Καϊκης Γιώργος

Κελεπούρης Γιώργος

Ντουρλιός Λάμπρος

Τάσιος Βάϊος»

Διαβάστε επίσης