Ροή Τοπικά

Μέλος του Ιδρύματος Εθνικού και Θρησκευτικού Προσανατολισμού ο Πρόεδρος των Ιεροψαλτών Τρικάλων

Μετά από πρόταση του Προέδρου του Ιδρύματος Εθνικού και Θρησκευτικού Προσανατολισμού, Καθηγητού κυρίου Γρηγόρη Λιάντα και ομόφωνης απόφασης της Γενικής Συνελεύσεως ο Πρόεδρος του Σωματείου Ιεροψαλτών νομού Τρικάλων και Ειδικός Γραμματέας επί θεμάτων Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ομοσπονδίας συλλόγων ιεροψαλτών Ελλάδος, Msc Θεολογίας Αθανάσιος Γ Δημητρίου κατέστη τακτικό μέλος του Ιδρύματος.

 

Το Ίδρυμα Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού Ιδρύθηκε το 1993 με πρωτοβουλία πανεπιστημιακών καθηγητών, κληρικών, ειδικών ερευνητών και επιχειρηματιών.

Σκοπός του είναι η μελέτη αποκλειστικά των επίκαιρων προβλημάτων της Ορθοδοξίας και του Γένους εκτός της Ελληνικής Επικράτειας (άρθρο 2). Υποτροφίες, ερευνητικά προγράμματα, σεμινάρια, ημερίδες, επιστημονικά συμπόσια, αποστολές στους παραδοσιακούς χώρους Ορθοδόξου πίστεως και κληρονομιάς, διαλέξεις, εκπομπές, σειρά εκδόσεων ελληνιστί και αγγλιστί, ψηφίσματα και ηθική και υλική ενίσχυση άλλων μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων  (άρθρο 3).

Έδρες του Ιδρύματος ορίσθηκαν η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Νέα Υόρκη και το Λονδίνο. Τα γραφεία του στη Θεσσαλονίκη στεγάζονται σε ιδιόκτητο κτίριο του 1898 στην Άνω Πόλη. Το συγκεκριμένο κτίριο υπήρξε σχολή ιμάμηδων.

Μέλη του ιδρύματος είναι ενδεικτικά οι  Πανεπηστημιακοι καθηγητές Αγγελόπουλος Αθανάσιος, Καραθανάσης Αθανάσιος, Μιχάλης Τρίτος, Κουκουσάς Βασίλειος, Λιάντας Γρηγόριος, Καραγεωργουδης Εμμανουηλ, Τζουμέρκας Παναγιώτης και ο γνωστός Τρικαλινός καθηγητής Κυρίτσης Βάιος, οι Σεβ. Μητροπολίτες, Άκκρας κ. Γεώργιος Βλαδίμηρου, Ειρηνουπόλεως κ. Δημήτριος Ζαχαρέγκας, Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα. Επίτιμοι Πρόεδροι, η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κ. κ. Βαρθολομαίος, η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Πεκίου, Μητροπολίτης Βελιγραδίου και Καρλοβικίου και Πατριάρχης των Σέρβων κ. Ειρηναίος, η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β΄, η Α.Μ. ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββας, Επίτιμα μέλη πολλοί Αρχιερείς, πολιτικοί όπως η Τσουδερού Βιργινία, τ. Υφυπουργός ΥΠ.ΕΞ., η κ. Βαρδινογιάννη Μαριάννα, Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO κ. α.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια της συνέλευσης παρουσιάστηκε και το βιβλίο των καθηγητών Γρηγορίου Λιάντα και Παναγιώτη Τζουμέρκα “Τα ψηφίσματα του Ιδρύματος Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού 1993-2019”, το οποίο είναι αφιερωμένο στον Οικουμενικό Πατριάρχη με τη συμπλήρωση 30 χρόνων πατριαρχίας του και τυπώθηκε στα Τρίκαλα στις ψηφιακές εκτυπώσεις Urban.

Διαβάστε επίσης