Ροή Τοπικά

Μεγαλεπήβολο σχέδιο στα Τρίκαλα, προβλέπει “ένωση” Ληθαίου και Αγιαμονιώτη με υδάτινες διαδρομές

trikalavoice.gr

Τα Τρίκαλα είναι τα ποτάμια τους αλλά και η δράση για τις καινοτόμες επιχειρήσεις. Στη βάση αυτή ο Δήμος Τρικκαίων ετοιμάζει και υλοποιεί το επόμενο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ), τον βασικό «οδηγό» έργων ουσίας και πνοής. Στο πλαίσιο αυτό, η σχετική σύσκεψη υπό τον Δήμαρχο Τρικκαίων Νίκο Σακκά καθόρισε τα βασικά σημεία της νέας πρότασης. Αυτή, έχει γενικό, αρχικό προϋπολογισμό ύψους 20 εκατ. € και θα υποβληθεί το αμέσως επόμενο διάστημα στο ΠΕΠ Θεσσαλίας.

 

Πρόκειται για δύο βασικά έργα.

Υδάτινη Διαδρομή

Το πρώτο αυτό έργο αποτελείται από δύο υποέργα:
1. Τη δημιουργία μιας μεγάλης υδάτινης διαδρομής δίπλα από τις όχθες του Ληθαίου, τόσο προς την περιφερειακή οδό Ιωαννίνων, όσο και προς τις Καρυές.
2. Την ένωση των δύο βασικών ποταμών των Τρικάλων (Ληθαίος και Αγιαμονιώτης) κοντά στις Καρυές.
Γύρω από την ιδέα αυτή συζητήθηκαν στη σύσκεψη το πρωί της Παρασκευής 4 Αυγούστου 2023, όλα τα δεδομένα:
– η υπάρχουσα μελέτη για την ανάδειξη του Αγιαμονιώτη ποταμού (λιμανάκι, ποδηλατικές διαδρομές, διαδρομές για πεζούς, χώρος ήπιων εκδηλώσεων κ.α.).
– η χρηματοδότηση (από το ΠΕΠ Θεσσαλίας)
– ο προγραμματισμός των διαδικασιών (φάκελος υποβολής, προθεσμίες, τροποποιήσεις)
– το πεδίο εφαρμογής των παρεμβάσεων (ιδιοκτησίες, μελέτες, τεχνικά στοιχεία).
Ο κ. Σάκκας έδωσε έμφαση στην ανάδειξη του υδάτινου στοιχείου, με τα έργα που συνεχίζουν τις υπάρχουσες παρεμβάσεις στα ποτάμια (διαδρομή στις όχθες του Ληθαίου στο κέντρο της πόλης, δενδροφύτευση 1.300 δέντρων σε Ληθαίο και Αγιαμονιώτη). Και επεσήμανε ότι ο σχεδιασμός του Δήμου Τρικκαίων δίνει έμφαση στον πεζό, τον ποδηλάτη, την ανάπλαση, τις ήπιες παρεμβάσεις, την ανάδειξη των ποταμών μας και τη δημιουργία πράσινων διαδρομών, εντός πόλης, για τρικαλινούς και επισκέπτες.
Στη σύσκεψη, τα τεχνικά ζητήματα έθεσε ο αντιδήμαρχος Εργων Γιώργο Καταβούτα, η διευθύντρια των Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Θεοδ. Σαργιώτη και ο ειδικός συνεργάτης κ. Χ. Καλλιάρας παρουσίασαν τα συγκεκριμένα στοιχεία του έργου, ενώ παρέστη και ο προϊστάμενος του τμήματος Εξυπνης Πόλης κ. Σωτ. Παιάνας.

Start Ups

Το δεύτερο ουσιαστικό έργο για το επόμενο ΣΒΑΑ για τα Τρίκαλα είναι η καινοτομία σε σχέση με τη νεανική επιχειρηματικότητα.
Σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Τρικάλων, δημιουργείται ένας νέος κόμβος που θα φιλοξενεί, θα αναδεικνύει, θα στηρίζει νεοφυείς επιχειρήσεις τρικαλινών και μη, με αντικείμενο καινοτόμες ιδέες. Αυτός ο κόμβος θα αποτελεί τη βάση για την επιχειρηματικότητα στη νέα εποχή, που δίνει έμφαση και στην καινοτομία, μέσω της διασύνδεσής της με την υπάρχουσα μορφή παραγωγικότητας.

ΣΒΑΑ

Η Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) είναι ο νέος τρόπος λειτουργίας των πόλεων. Στον Δήμο Τρικκαίων αυτή υλοποιείται ήδη, με την πρώτη της φάση, την «Πόλη Πρότυπο στις όχθες του Ληθαίου». Και αυτή η φάση περιλαμβάνει όλα τα έργα που ήδη υλοποιούνται: ανάπλαση του Ληθαίου στις όχθες του, ανάπλαση των δύο κεντρικών πλατειών, ανάπλαση οδού Καρδίτσης, ποδηλατόδρομοι, κυκλικοί κόμβοι, παρεμβάσεις στο Κέντρο Κοινότητας κ.ο.κ.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης