Τοπικά

Με πρωτοβουλία Ηλιάδη ψήφισμα του Δ.Σ. Τρικκαίων για στήριξη των αγροτών

Στο πλευρό των γεωργών και των κτηνοτρόφων που εδώ και ενάμιση μήνα αγωνίζονται, στέκεται η Δημοτική Παράταξη «Τρίκαλα, τόπος να ζούμε», στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματα τους,  καθώς το διακύβευμα πλέον  είναι η ίδια η επιβίωση τους.

 

 

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων στις 22/2/2024 κατατέθηκε ψήφισμα στήριξης στον αγώνα των αγροτοκτηνοτρόφων, το οποίο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Το ψήφισμα

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΤΡΙΚΑΛΑ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΟΥΜΕ» ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ  ΓΕΩΡΓΩΝ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ

Ο αγροτικός κόσμος της χώρας βρίσκεται σε απόγνωση. Επί ενάμιση  μήνα  βρίσκεται στους δρόμους, με αποκορύφωμα την μεγάλη, εντυπωσιακή κάθοδο αγροτών με τα τρακτέρ στο Σύνταγμα, που δεν ήταν καθόλου εύκολο εγχείρημα, προκειμένου να εκφράσουν την αγωνία τους, καθώς το διακύβευμα πλέον  είναι η ίδια η επιβίωση τους. Oι αγρότες έφτασαν στα όρια τους. Ζητούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα τους. Η αύξηση στο  κόστος παραγωγής έχει ξεπεράσει το 25% τα τελευταία  χρόνια. Οι υπερβολικές αυξήσεις  στα εφόδια, τις ζωοτροφές, το ενεργειακό κόστος, ρεύμα και πετρέλαιο στα  ύψη, η  παντελής έλλειψη χρηματοδότησης,  οι καθυστερήσεις αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, οι ανεξέλεγκτες ελληνοποιήσεις,  η  πτώση των τιμών των αγροτικών προϊόντων, η κραυγαλέα διαφορά τιμών ανάμεσα στο χωράφι και το ράφι, η αδιαφορία για τους νέους αγρότες  και τελευταία  οι πλημμύρες ήλθαν να δώσουν την χαριστική βολή. Την ίδια περίοδο εισπράττουν μειωμένες επιδοτήσεις  κατά 40%.  Όμως η πράσινη μετάβαση πρέπει να γίνει δίκαια  και όχι στις πλάτες των πιο αδύναμων. Ιδιαίτερα στην περιοχή μας και σε ολόκληρη  τη Θεσσαλία που τα χωράφια παραμένουν πλημμυρισμένα, οι καλλιέργειες και  αγροτικός εξοπλισμός καταστράφηκαν, ενώ οι  κτηνοτρόφοι έχασαν τα ζώα τους και το βιός τους, περιμένουμε και επιβάλλεται να υλοποιηθούν άμεσα οι υποσχέσεις και οι δεσμεύσεις αποζημίωσης. Ο πρωτογενής τομέας  συνδέεται στενά με την ανάπτυξη της Περιφέρειας, όπου δυστυχώς μειώνεται συνεχώς ο πληθυσμός της.  Η  ερήμωση φέρνει υπανάπτυξη και επισιτιστική κρίση. Οι γεωργοί  και κτηνοτρόφοι κρατούν ζωντανή  την Ύπαιθρο , δίνουν ζωή στην Περιφέρεια και στηρίζουν την οικονομία παρά τα ανυπέρβλητα εμπόδια στην δική τους κοινωνική και οικονομική ζωή. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ειδικά του πρώτου βαθμού οφείλει να στηρίξει τους γεωργούς και κτηνοτρόφους γιατί έτσι στηρίζουμε τον τόπο που ζούμε. Οφείλουμε εμείς στην Αυτοδιοίκηση να ανοίξουμε την συζήτηση για το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και ενόψει της κλιματικής κρίσης με ποιο τρόπο θα στηρίξουμε τον αγροτικό κόσμο σε αυτή την νέα εποχή. Με σύσσωμο το Δημοτικό μας Συμβούλιο, γιατί τα προβλήματα των αγροτών δεν έχουν χρώμα ούτε καθοδηγούνται από κόμματα, καλούμε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα των αγροτών, ώστε να συνεχίσουν να» φυλάττουν Θερμοπύλες» στα εγκαταλελειμμένα  χωριά μας.  Και επιτέλους να αποκτήσει η χώρα εθνική στρατηγική βάζοντας στο επίκεντρο τον πρωτογενή τομέα που αποτελεί πυλώνα της ανάπτυξης και της ευημερίας του λαού μας.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης