Ροή Τοπικά

Με τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης συλλειτούργησε ο Τρίκκης Χρυσόστομος (φώτο)

Ιεροπρεπώς και με κάθε μεγαλοπρέπεια η Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης  τίμησε την ιερά και φωταυγή μνήμη της Προστάτιδος και Πολιούχου και Εφόρου της πόλεως του Λαγκαδά, Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής.

Επίκεντρο όλων των λατρευτικών εκδηλώσεων και του εορτασμού υπήρξε ο περικαλλής φερώνυμος Ιερός Μητροπολιτικός Ναός της Μακεδονικής πόλεως, όπου πλήθος πιστών ανεξαρτήτου ηλικίας και παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, προσήλθαν και προσκύνησαν ευλαβικά τόσο το Σεπτό Λείψανο της Αγίας όσο και την Ιερά της Εικόνα, κλίνοντας ευλαβικά το γόνυ και εναποθέτοντας μία προσευχή και μία παράκληση ή ακόμα και μία ευχαριστία προς το πρόσωπο της σήμερον τιμωμένης προστάτιδός τους.
Το εσπέρας της εορτής, 25 Ιουλίου ε.έ., τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου, και συνχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσοστόμου, των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Αμορίου κ. Νικηφόρου και Ρηγίου κ. Ειρηναίου και του οικείου Ποιμενάρχου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος.
Εν συνεχεία, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Μπάντας του Δήμου Λαγκαδά το οποίο και απέδωσε τις πρέπουσες τιμές, καθώς και ενδεδυμένους νέους και νέες με παραδοσιακές στολές της επαρχίας μας, πραγματοποιήθηκε η μεγαλοπρεπής Ιερά Λιτάνευσις της Θαυματουργού Εικόνος και του Σεπτού Λειψάνου της Αγίας Παρασκευής στους κεντρικούς δρόμους της πόλεως του Λαγκαδά, ενώ πλήθη πιστών, με περισσή πίστη και ευλάβεια συμμετείχε στην λιτανευτική πομπή.
Στην κεντρική πλατεία εψάλει η καθιερωμένη Αρτοκλασία, μετά το πέρας της οποίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Πλάτωνας καλωσόρισε με θερμούς λόγους αγάπης και ευχαριστίας τους προσκεκλημένους Ιεράρχες, κάνοντας ειδική αναφορά στους διαχρονικούς και ακατάλυτους δεσμούς Μακεδονίας και Κρήτης που χρονολογούνται από τα προχριστιανικά κιόλας χρόνια.
Τον Θείο Λόγο κλήθηκε και κήρυξε διδακτικότατα ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον σεπτό μας Ποιμενάρχη με τον οποίο και συνδέετε με ειλικρινή φιλία περίπου τριάντα ετών, για την ευγενική πρόσκληση που απεύθυνε ώστε να είναι σήμερα στα ευλογημένα χώματα της Μακεδονίας, ομίλησε καταλλήλως περί της τιμής των Αγίων και περί του προσώπου της σήμερα τιμωμένης Αγίας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι οι Άγιοι μας, λειτουργούν ως παιδαγωγοί και οδοδείχτες προς τον Χριστό. Το όνομα Παρασκευή σημαίνει προετοιμασία, όχι για τα τωρινά αλλά για τα μέλλοντα, έτσι θα πρέπει να είναι και η ζωή μας, μία προετοιμασία για να καταλήξουμε στον αιώνιο σαββατισμό.
Καταλήγοντας και αφού εξέφρασε την χαρά του που είδε τόσους νέους να συνοδεύουν την Εικόνα και το Λείψανο της Αγίας Παρασκευής, αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι συνδέετε με οικογενειακούς δεσμούς με τον τόπο μας, λόγω του ότι μερικοί συγγενείς του από την μεριά της γιαγιάς του, όταν έφυγαν σαν πρόσφυγες από τα Πάρσα της Μικράς Ασίας, ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του Λαγκαδά.
Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις κορυφωθήκαν την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023, με το λαμπρό Αρχιερατικό Συλλείτουργο που τελέσθηκε εις τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου, και συνχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσοστόμου, των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Αμορίου κ. Νικηφόρου και Ρηγίου κ. Ειρηναίου και του επιχώριου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος, τους οποίους και πλαισίωναν πολλοί Ιερείς και Διάκονοι, μεταξύ αυτών ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Αχίλλειος Τσούτσουρας, Ιεροκήρυξ της Ιεράς Συνόδου και ο Πρωτοσύγκελλος της καθ΄ημάς Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου π. Ευσέβιος Σπουργίτης.
Τον πανηγυρικό Θείο Λόγο εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος, ο οποίος όπως και τόνισε ότι μέσα από τα πρόσωπα των Αγίων, βλέπουμε την Αλήθεια και τον δρόμο που οδηγεί στην χαρά του Παραδείσου, ενώ παρακάλεσε και την Αγία Παρασκευή να κρατάει τα μάτια όλου του κόσμου ευθυγραμμισμένα με τον Λόγο του Κυρίου.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης