Τοπικά

Με Τρικαλινές παρουσίες η ένταξη της ψαλτικής τέχνης στη UNESCO

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Παρασκευή 21.2.2020 το απόγευμα η Επίσημη Τελετή επίδοσης του αποδεικτικού εγγραφής της Βυζαντινής μουσικής στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής (Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Αθήνα) κατά την οποία η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη επέδωσε στην Ομοσπονδία Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος, ως ανώτατο εκπρόσωπο της εν Ελλάδι Ιεροψαλτικής Κοινότητας, το Αποδεικτικό της εγγραφής.

Την επίσημη τελετή χαιρέτησε η Υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη μιλώντας για την Ιεροψαλτική τέχνη. Η κυρία Μενδώνη, ενώ μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών διάβασε ο Επίσκοπος Ανδρούσης κ. Κωνστάντιος.

Στη συνέχεια ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ μίλησε για τη σημασία της ψαλτικής τέχνης τονίζοντας ότι το Άγιο Όρος πάντα στηρίζει και αγαπάει τους ψάλτες. Επίσης μίλησε και η Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Δήλωσε βαθιά συγκινημένη για την ένταξη της ψαλτικής στην άυλη κληρονομιά της UNESCOΗ τελετή πλαισιώθηκε μουσικά από τις χορωδίες του Συλλόγου Ιεροψαλτών Τρικάλων, με Χοράρχη τον κ. Παναγιώτη Καλαμπάκα, του Συλλόγου Ιεροψαλτών Θηβών με Χοράρχη τον κ. Αντώνη Τσαρουχά και από τον «μικρό βυζαντινό χορό» της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος με Χοράρχη τον κ. Φώτη Κετσετζή. Η χορωδία μας απέσπασε χειροκρότημα και θετικά σχόλια.

Διαβάστε επίσης
NEWSLETTER

Ενημερωθείτε πρώτοι για τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και παρασκήνιο