Τοπικά

Μ. Χατζηγάκης: «Η Ορθοδοξία θα αντέξει τα χτυπήματα Ερντογάν»

Σήμερα οι καμπάνες χτύπησαν πένθιμα και οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες. Η κυβέρνηση της Τουρκίας επέλεξε να βεβηλώσει ένα σύμβολο της Ορθοδοξίας – την Αγία Σοφία. Από την μια πλευρά, η απόφαση Ερντογάν είναι ένα ξεκάθαρο χτύπημα κατά της Ορθοδοξίας. Ωστόσο, η Ορθοδοξία άντεξε και σε δυσκολότερους καιρούς και σίγουρα θα αντέξει και αυτή την φορά. Η Αγία Σοφία θα είναι πάντα ζωντανή στις καρδιές μας γιατί αυτός ο ιστορικός ναός του Χριστιανισμού που άντεξε για περισσότερο από 1000 χρόνια σηματοδοτεί την ταυτότητα και τον πολιτισμό μας.

Από την άλλη πλευρά, η απόφαση Ερντογάν δείχνει την επιτάχυνση της στροφής προς την Ισλαμοποίηση της Τουρκίας. Πλέον, φαίνεται ολοένα και πιο καθαρά πως ο Τούρκος Πρόεδρος έχει αποφασίσει να υιοθετήσει το δόγμα Νταβούτογλου για ένα κεντρικό ρόλο της Τουρκίας στο ευρύτερο Ισλαμικό τόξο μακριά από την Ευρώπη. Σήμερα, πέθανε και επίσημα η Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Αυτό σημαίνει εγκατάλειψη του κοσμικού κράτους που εφάρμοσε ο Κεμάλ και ίσχυε μέχρι πρότινος.

Τέλος, μου προκαλεί θλίψη η στάση της Δύσης. Η στάση του Ποντίου Πιλάτου σε ένα τόσο μεγάλο ζήτημα. Οι δηλώσεις αξιωματούχων από την Αμερική, την Ευρώπη αλλά και την Ρωσία (η οποία είναι ομόθρησκη) είναι σχεδόν ντροπιαστικές. Ελπίζω η Δύση να ξυπνήσει και να υπερασπιστεί τις αρχές και τις αξίες της. Να υπερασπιστεί την ιστορία της και την ταυτότητα της.

Διαβάστε επίσης
NEWSLETTER

Ενημερωθείτε πρώτοι για τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και παρασκήνιο