Τοπικά

Νέα κάθοδος των τρακτέρ στα Τρίκαλα (φώτο)

Λογαριασμούς της ΔΕΗ έκαψαν μπροστά στο κτίριο της εταιρίας στα Τρίκαλα αγρότες, μέλη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων “Η Άνοιξη”.

 

Οι αγρότες διαμαρτύρονται για το υψηλό κόστος παραγωγής, αλλά και για τις υπέρογκες αυξήσεις στην ενέργεια. Ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες που κατέβηκαν στο κέντρο των Τρικάλων.

Η ομιλία του Λάμπρου Τσέκα ,πρόεδρου της ΟΑΣΤ η Άνοιξη στην κινητοποίηση αγροτών στη ΔΕΗ:

“Συνάδελφοι Αγρότες Κτηνοτρόφοι

εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων  « Η Άνοιξη» χαιρετίζω τη συμμετοχή σας στη σημερινή μεγάλη κινητοποίησή μας ,που σήκωσε κυριολεκτικά τα Τρίκαλα στο πόδι!

Το είπαμε και το κάναμε “ Με τρακτέρ απ’ το χωριό για την πόλη μια και δυο…” για δεύτερη φορά μέσα σε 10 μέρες κι ακόμα περισσότεροι τούτη τη φορά. Ακούγεται για μια ακόμη  η φωνή μας δυνατή !

Συνάδελφοι Αγρότες Κτηνοτρόφοι

Εδώ και είκοσι  μέρες βρισκόμαστε στους δρόμους του αγώνα με κάθε μορφή . Με τα πόδια , με τα αγροτικά οχήματα , με τρακτέρ , σε διαμαρτυρίες , πορείες , άνοιγμα διοδίων , αποκλεισμούς κόμβων , στα μπλόκα  του αγώνα με κέντρο το μπλόκο της Νίκαιας.

Όλος ο αγροτόκοσμος από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα είναι στους δρόμους του αγώνα ,έχοντας στήσει 35 μπλόκα , έχοντας καταφέρει να συντονιστεί ενιαία με πανελλαδική συνάντηση των μπλόκων που έγινε στη Νίκαια πριν μια βδομάδα. Είναι η  συνέχεια κοινών αγώνων τα τελευταία χρόνια μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων  , αλλά και της κοινής απόφασης της πανελλαδικής σύσκεψης του περασμένου Δεκέμβρη για πραγματοποίηση μαζικών και δυναμικών κινητοποιήσεων τέλη Γενάρη & Φλεβάρη.

Σήμερα ήρθαμε στη ΔΕΗ για να διαμαρτυρηθούμε Ενάντια στις υπέρογκες αυξήσεις στο ρεύμα τόσο  στο οικιακό όσο και στο αγροτικό πχ φτάνει 37ευρω το στρέμμα ετησίως το ρεύμα ….. ψίχουλα η μείωση κατά 80% της ρήτρας  αναπροσαρμογής  για αυγ. Δεκ και μείωση 50% για Γεν Φλεβ , αφού αυτούς τους μήνες οι αρδευτικές ανάγκες είναι μειωμενες

Κάτω από την πίεση των μπλόκων και της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων των τελευταίων ημερών σε πανελλαδικό συντονισμό, αναδείχτηκαν τα προβλήματα μας σε όλο το λαό ,δεχτήκαμε τη συμπαράσταση πλήθους φορέων και ανθρώπων του μόχθου ,  κόντρα στον αποκλεισμό που έχουν επιβάλλει τα μεγάλα συγκροτήματα των μέσων ενημέρωσης, κόντρα στην αστυνομοκρατία αλλά και τους διάφορους ελιγμούς της κυβέρνησης. Άλλωστε οι αγρότες γνωρίζουμε  καλά πως ακόμα και τα ψίχουλα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, παρόλο που δεν προσφέρουν ουσιαστική ανακούφιση από τα οξυμένα προβλήματα, από την άλλη, φανερώνουν την πίεση που μπορούν να ασκήσουν οι αγώνες.

Η κυβέρνηση συνέχιζε  να υπεκφεύγει να ορίσει συνάντηση μαζί μας. Αυτό μας αναγκάσε να αυξήσουμε κι άλλο την αγωνιστική πίεση, ώστε να την εξαναγκάσουμε ν’ αλλάξει «ντορό».

Δεν έχουμε άλλη επιλογή ,γιατί  η κατάσταση δεν πάει άλλο. Οι αυξήσεις φωτιά σε αγροτικά μέσα και εφόδια σε πετρέλαιο και ρεύμα αγροτικό και οικιακό εκτινάζουν το κόστος παραγωγής στα ύψη Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση δεν θα μπορούμε να παράγουμε.

Κάτω από την πίεση των μπλόκων και της κλιμάκωσης των τελευταίων ημερών σε πανελλαδικό συντονισμό, η κυβέρνηση, τελικά, δέχτηκε συνάντηση με  την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων σε επίπεδο κυβερνητικού κλιμακίου, αποτελούμενο από τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών, Ενέργειας.

Η συνάντηση θα γίνει την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου, στις 8:30 π.μ.  στην Αθήνα, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Η αντιπροσωπεία των αγροτών θα πάει σε αυτή τη συνάντηση «κουβαλώντας» μαζί της τη δυνατή φωνή μας ,  τη δύναμη που της δίνουν ο πολυήμερος σκληρός αγώνας της αγροτιάς στα μπλόκα και η πρωτοφανής συμπαράσταση κι αλληλεγγύη που εκδηλώνεται από τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα

Τα αιτήματα που προβάλλουμε και θα τεθούν στο κυβερνητικό κλιμάκιο  έχουν διαμορφωθεί μέσα από τις μαζικές και συλλογικές διαδικασίες του οργανωμένου αγροτικού κινήματος , τα έχουμε συζητήσει μαζί όλο το προηγούμενο διάστημα και είναι αυτά που θα μας δώσουν μια ανάσα ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να παράγουμε  και να ζουμε από τη δουλειά μας.

Στη βάση αυτού του πλαισίου αγωνιστικών διεκδικήσεων ζητάμε ουσιαστικές απαντήσεις και συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα διεκδικούμε:

*  Μείωση του κόστους παραγωγής, με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές , κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα, αγροεφόδια ,ζωοτροφές και δραστική μείωση στις τιμές τους

* Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής Κατώτατες εγγυημένες τιμές και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση.

* Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, (αρδευτικά, αντιπλημμυρικά κ.α.),

* Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλες τις πιθανές αιτίες καταστροφής και νόσους, χωρίς καθυστερήσεις.

·       Αμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού από την πανδημία. Στελέχωση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας στην ύπαιθρο με το απαιτούμενο προσωπικό.

Πρόκειται για συγκεκριμένα αιτήματα, ζωτικής σημασίας για τον αγροτικό κόσμο και δίκαια, που απαιτούμε να ικανοποιηθούν άμεσα, γιατί αλλιώς δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε τα χωράφια μας και να εκτρέφουμε τα ζώα μας.

 

Καλούμε τους εργαζόμενους,  αυτοαπασχολούμενους  της πόλης, νέους των σπουδών και γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, τα εργατικά σωματεία και τους μαζικούς  φορείς  της περιοχής να συνεχίσουν να  εκφράζουν έμπρακτα την αλληλεγγύη και συμπαράσταση  στον δίκαιο αγώνα και τα αιτήματά μας

ΠΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ – Οι βιοπαλαιστές αγρότες-κτηνοτρόφοι , οι άνθρωποι του μόσχου στις πόλεις και την ύπαιθρο για να δώσουμε στον κοινό αγώνα μεγαλύτερη δύναμη, αυξημένη αποτελεσματικότητα, καλύτερη προοπτική.

Συνεχίζουμε τον Αγώνα το ερχόμενο Σάββατο 26 Φλεβάρη με τη συμμετοχή μας μαζί με μια σειρά σωματεία και φορείς στο συλλαλητήριο ενάντια στην ακρίβεια που μας χτυπά αλύπητα , αφού θα έχουμε στα χέρια μας τις προθέσεις της κυβέρνησης από τη συνάντηση της Πέμπτης να πιέσουμε να γίνουν πράξη οι δεσμεύσεις , αν υπάρξουν από την κυβέρνηση, ή αν δεν υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις να συνεχίσουμε την αγωνιστική μας πίεση…..

 

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ – ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ”.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης