Τοπικά

Νέοι αναπτυξιακοί στόχοι από τον Σκρέκα. 300 εκ. € με το νέο “Ερευνώ- Καινοτομώ”

Ως  κεντρικό αναπτυξιακό στόχο παρουσίασε το μετασχηματισμό της Ελλάδας σε κόμβο καινοτομίας με διπλασιασμό του ποσοστού των δαπανών Έρευνας και Ανάπτυξης στο ΑΕΠ (από 1,5% σε 3%) μέχρι το 2030, ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024, στο 18ο Πολυσυνέδριο «Καινοτομία και Ανάπτυξη» που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη από το ka-business.

 

Ο Τρικαλινός Υπουργός που συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής στο συνέδριο, ανέλυσε το σχέδιο του Υπουργείο Ανάπτυξης για την καινοτομία, τονίζοντας ότι διοχετεύονται σε δράσεις 1,2 δισ. ευρώ ως το 2025. Θεσπίζονται κίνητρα και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, εμπλουτίζονται δομές και υλοποιούνται μεταρρυθμίσεις για να δοθεί ώθηση σε όλο το οικοσύστημα, ενισχύοντας τη σύνδεση της έρευνας με την αγορά και την κοινωνία. Ανέφερε μάλιστα ότι αυτή την περίοδο εκπονείται η εθνική στρατηγική για την καινοτομία.

Συνεχίζοντας, ο Υπουργός Ανάπτυξης είπε πως οι δαπάνες για Έρευνα και Ανάπτυξη στη χώρα μας ξεπέρασαν τα 3 δισ. ευρώ το 2022 και η Ελλάδα κατέγραψε τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό αύξησης δημοσίων δαπανών στην Ευρώπη. Από το 2012 ως το 2022 ήταν πρώτη μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ευρώπης στην αύξηση των δημοσίων δαπανών για Έρευνα και Ανάπτυξη.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα σημειώνει αλλεπάλληλα ρεκόρ στην προσέλκυση επενδύσεων την τελευταία πενταετία. Η αξία των ελληνικών startups από 1,1 δισ. ευρώ το 2017, σχεδόν οκταπλασιάστηκε, ξεπερνώντας τα 8.2 δισ. ήδη από το 2022. To 2023 σημειώθηκαν έντεκα εξαγορές νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Ο κ. Σκρέκας τόνισε επίσης πως το Υπουργείο Ανάπτυξης διοχετεύει 403 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης σε εστιασμένες δράσεις καινοτομίας, ενισχύοντας όλα τα κομμάτια της αλυσίδας. Επιπλέον, το νέο «Ερευνώ – Καινοτομώ», ύψους 300 εκατ. ευρώ, θα λειτουργήσει ως επιταχυντής, πριμοδοτώντας για πρώτη φορά την κατοχύρωση πατέντας.

Στον δομικό αυτό μετασχηματισμό της οικονομίας μας, η καινοτομία είναι η ατμομηχανή που μας πηγαίνει στο μέλλον. Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Σκρέκας είπε πως η «καινοτομία είναι αυτό που περιγράφει ο Ελύτης ένα άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά και είμαστε αποφασισμένοι να δουλέψουμε εντατικά για να το πετύχουμε».

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης