Τοπικά

Ξεκινούν από αύριο τα έργα ανάπλασης της κεντρικής πλατείας των Τρικάλων

Από αύριο αναμένεται να εγκατασταθεί ο εργολάβος στην κεντρική πλατεία της πόλης και να αρχίσουν τα έργα ανάπλασης αυτής. Το έργο έχει αναλάβει ο Χρήστος Κατσιάβας ο οποίος έχει υπογράψει όλα τα μεγάλα έργα στο Νομό τα τελευταία χρόνια και φιλοδοξεί με αυτό να σφραγίσει τη νέα εικόνα της πόλης για τα επόμενα πολλά χρόνια.

 

Καλώς εχόντων των πραγμάτων τα έργα θα ολοκληρωθούν μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο και θα συνεχιστούν έπειτα στο μέτωπο του Ληθαίου προς την πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κιτριλάκη).

Τα έργα, τα οποία χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας περιλαμβάνουν παρεμβάσεις αισθητικής και περιβαλλοντικής ανάπλασης:

-της πλατείας Ηρώων Πολυτεχνείου (κεντρική πλατεία Τρικάλων), συνολικού εμβαδού 5.755,54 τ.μ.

-της πλατείας Εθνικής Αντίστασης, συνολικού εμβαδού 3.916,46 τ.μ. και

-της περιοχή στο μέτωπο προς την πλευρά του ποταμού Ληθαίου, που συνδέει τις δύο πλατείες εμβαδού 1.103 τ.μ., η οποία ξεκινά από την οδό Αμαλίας κοντά στη συμβολή της με την οδό Σαράφη και συνεχίζει επί της οδού Τσιτσάνη. Δικαιούχος του έργου προϋπολογισμού 3.000.000 ευρώ είναι ο Δήμος Τρικκαίων.

Τα έργα ανάπλασης

Αναφορικά με την Κεντρική πλατεία (Ηρώων Πολυτεχνείου), προβλέπονται οι απαραίτητες εργασίες διαμόρφωσης εδάφους (εκσκαφές, επιχώσεις, καθαιρέσεις) για τη δημιουργία ενός εκτεταμένου, ανοιχτού κεντρικού πλατώματος .

Το κεντρικό τμήμα της επιφάνειας της πλατείας διαστρώνεται με μάρμαρο τύπου Διδύμων, επί βάσεως από οπλισμένο σκυρόδεμα, ενώ η εγκάρσια ζώνη σύνδεσης της κεντρικής πεζογέφυρας και της διάβασης πεζών προς Κονδύλη δαπεδοστρώνεται με κυβόλιθο από μάρμαρο αντίστοιχου τύπου. Η ζώνη περιμετρικά της κεντρικής επιφάνειας της πλατείας αποτελεί διαδρομή συσχέτισης -σύνδεσης των δύο πλατειών αφού οδηγεί τον περιπατητή προς την πλατεία Εθνική Αντίστασης και διαμορφώνεται από χυτό δάπεδο επεξεργασμένου σκυροδέματος. Στη βορειοδυτική γωνία της κεντρικής πλατείας διαμορφώνεται μια υπερυψωμένη περιοχή με ανάλογη επίστρωση από χυτό επεξεργασμένο σκυρόδεμα.

Την διαμόρφωση του χώρου της κεντρικής πλατείας συμπληρώνουν χαμηλή και νέα υψηλή φύτευση, καθώς και μία υδάτινη διαδρομή τεθλασμένου γραμμικού σχήματος που καταλήγει στη μία εκ των δύο εκτεταμένων υδατοδεξαμενών. Επιπλέον κατασκευάζονται δύο στέγαστρα. Το ένα εξ αυτών στεγάζει δύο είδη λειτουργιών, του info point και του χώρου υγιεινής, ενώ το δεύτερο πέρα από τη βασική του λειτουργία ως χώρος σκίασης και ανάπαυσης, στη διάρκεια της νύχτας δρα ως γιγάντιο φωτιστικό.

Η περιοχή προς την πλευρά του Ληθαίου ποταμού, που συνδέει τις δύο πλατείες, διαμορφώνεται με δύο τύπους χυτού έγχρωμου επεξεργασμένου σκυροδέματος, περιλαμβάνει ζώνη όδευσης τυφλών όπως και ποδηλατόδρομο και οδηγεί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης προβλέπεται υπερύψωση του κεντρικού τμήματός της με σκοπό την ομαλότερη προσέγγιση της γέφυρας Μαρούγγαινας, ιδιαίτερα από άτομα περιορισμένης κινητικότητας. Το κύριο υλικό διάστρωσης είναι χυτό δάπεδο επεξεργασμένου σκυροδέματος. Διαμορφώνεται έτσι, ένα υπερυψωμένο «belvedere» συσχετισμένο με την τοποθέτηση ενός μικρού αναψυκτηρίου που περιλαμβάνει το παρασκευαστήριο, αποθηκευτικό χώρο και τους απαραίτητους χώρους υγιεινής υπό τη στέγαση ενός επιμήκους μεταλλικού στεγάστρου. Η αντίστοιχη εγκάρσια ζώνη που συνδέει τη γέφυρα με τη διασταύρωση των οδών Τσιτσάνη και Διονυσίου δαπεδοστρώνεται με κυβόλιθο από μάρμαρο Διδύμων. Στο πράσινο πρανές του Ληθαίου ποταμού, και επί της ιδιοκτησίας του Δ.Τρικκαιων, διαμορφώνονται αμφιθεατρικά κερκίδες και μια ράμπα ομαλής κατάβασης προς την όχθη του ποταμού. Νότια της πλατείας, αναπτύσσεται ο κήπος των Ιαμάτων, από επιφάνειες πρασίνου φυτεμένες με αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά. Στη βόρεια πλευρά της πλατείας διαμορφώνονται επάλληλα πλατώματα από σκυρόδεμα που συνοδεύονται από μικρές υδατοδεξαμενές, δημιουργώντας μια ατμοσφαιρική αλλά και φιλότεχνη είσοδο αφού εκεί προβλέπεται η τοποθέτηση γλυπτών. Στοιχεία αστικού εξοπλισμού (καθιστικά, ψηλός, χαμηλός και ενδοδαπέδιος φωτισμός, δοχεία απορριμμάτων, κρήνες κα) ολοκληρώνουν αισθητικά και λειτουργικά την ανάπλαση των δύο πλατειών.

Διαβάστε επίσης