Τοπικά

Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση για τον νέο εκλογικό Νόμο. Οι προτάσεις Παπαστεργίου

Ολοκληρώθηκε σήμερα η διαβούλευση επί του νέου εκλογικού Νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η ψήφισή του από τη Βουλή αναμένεται εντός του επόμενου 10ημέρου.

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου έχει καταθέσει εγκαίρως τις προτάσεις του ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Κατά πλειοψηφία η Ένωση των Δήμων είχε ταχθεί υπέρ των αλλαγών που προβλέπονται στον νέο Εκλογικό Νόμο που αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και όπως σημειώνει ο δήμαρχος Τρικκαίων, οι παρεμβάσεις της Ένωσης υιοθετήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών.

Τα θέματα που τέθηκαν ήταν:

Η Μείωση του αριθμού των Δημοτικών Συμβούλων.

Η ΚΕΔΕ πιστεύει ότι είναι πολύ μεγάλη η μείωση που προβλέπεται και θα επιμείνει στην πρότασή της η μείωση να μην ξεπεράσει το 10% στους μεγάλους Δήμους και να μην μειωθεί στους Δήμους με ολιγομελή Δημοτικά Συμβούλια.

Εκλογή προέδρων Δημοτικών κοινοτήτων

Στις δημοτικές κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων, η εκλογή του Προέδρου να γίνεται με σταυρό προτίμησης. Στις δημοτικές κοινότητες από 301 έως 2.000 κατοίκους, πρόεδρος να εκλέγεται ο πρώτος σε ψήφος υποψήφιος του πλειοψηφήσαντος στη δημοτική κοινότητα, συνδυασμού.

Παράβολα υποψηφιοτήτων

Το ΔΣ της ΚΕΔΕ επιμένει στην μείωση του ύψους των παραβόλων που προβλέπονται για την συμμετοχή στις εκλογές και για τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και για τους υποψήφιους Δημάρχους.

Δημοτικές Κοινότητες

Η ΚΕΔΕ στηρίζει την διατήρηση των δημοτικών κοινοτήτων σε Δήμους άνω των 100 χιλιάδων κατοίκων.

«Σημασία έχει να στηρίξουμε τα χωριά μας με αρμοδιότητες, με την καταβολή και απλοποίηση της παγίας προκαταβολής αλλά δεν είμαστε σε εποχές για ξεχωριστούς προϋπολογισμούς και μηχανισμούς που θα επιβαρύνουν τους  πολίτες», τόνισε ο Δ. Παπαστεργίου.

Διαβάστε επίσης