Ροή Τοπικά

ΟΡΑΣΗ. Τι είναι η αμβλυωπία που ταλαιπωρεί πολλούς στα Τρίκαλα;

Τι είναι;

Η αμβλυωπία είναι κάθε κατάσταση μειωμένης οπτικής οξύτητας ενός κατά τα άλλα φυσιολογικού ματιού, που δεν βελτιώνεται με τη χρήση γυαλιών και οφείλεται σε μη φυσιολογική ανάπτυξη της όρασης κατά την παιδική ηλικία. Ένα αμβλυωπικό μάτι αναφέρεται συχνά και ως «τεμπέλικο», ενώ, για να τονιστεί η ανυπαρξία οργανικής βλάβης.

Γιατί συμβαίνει;

Η αμβλυωπία μπορεί αν οφείλεται σε διάφορες αιτίες. Κυρίως όμως προκαλείται λόγω στραβισμού, μεγάλης διαφοράς στη διάθλαση των δύο ματιών, μεγάλης μυωπία/υπερμετρωπίας ή λόγω κάποιας βλάβης που εμποδίζει το φως να φτάσει στον αμφιβληστροειδή του παιδιού, όπως ο συγγενής καταρράκτης, θολερότητες του κερατοειδούς, μεγάλη πτώση ή όγκοι των βλεφάρων κλπ.

Πως αντιμετωπίζεται;

Όσο νωρίτερα διαγνωσθεί και αντιμετωπιστεί η αμβλυωπία, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να βελτιωθεί ή όραση.
Μετά την ηλικία των 7 ετών όμως τα αποτελέσματα οποιασδήποτε θεραπείας είναι συνήθως πτωχά και η όραση παραμένει εφ’ όρου ζωής χαμηλή. Χρησιμοποιούνται διάφορα μέσα, όπως γυαλιά, θεραπεία κάλυψης του υγιούς ματιού, χειρουργεία στραβισμού και άλλα.

Για ραντεβού και για οποιαδήποτε πληροφορία
καλέστε στο 𝟮𝟰𝟯𝟭𝟬 𝟳𝟳𝟵𝟵𝟵 ή
επισκεφθείτε το

𝘄𝘄𝘄.𝗼𝗿𝗮𝘀𝗶𝘁𝗵𝗲𝘀𝘀𝗮𝗹𝗶𝗮.𝗴𝗿

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο trikalavoice.gr

Ακολουθήστε το trikalavoice.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το trikalavoice.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα και την Ελλάδα.

Διαβάστε επίσηςNEWSLETTER

Ενημερωθείτε πρώτοι για τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και παρασκήνιο