Τοπικά

Ο Τρικαλινός υπεραθλητής-γιατρός Γιώργος Τσιάνος στο Έβερεστ

Ο Γεώργιος-Ιωάννης Τσιάνος, τον ερχόμενο Απρίλιο θα βρεθεί για ακόμα μια φορά στα Ιμαλάια και συγκεκριμένα στο όρος Έβερεστ. 

Ο Γιώργος Τσιάνος,  το 2004, με τον ρόλο του επιστημονικού συμβούλου και ορειβατικού μέλους στην αποστολή ‘Hellas Everest 2004’, έφτασε στην κορυφή του Έβερεστ από την βόρεια διαδρομή. Φέτος, με τον ρόλο του γιατρού αποστολής, επιλέχθηκε να κουράρει ιατρικά και επιστημονικά την Βρετανική αποστολή ‘LMAX Everest Rugby Challenge’. Η αποστολή, η οποία αποτελείται από 30 Βρετανούς, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα βρεθεί αρχικά στη Λάσα, την πρωτεύουσα του Θιβέτ, και από εκεί θα διασχίσει τα υψίπεδα των Ιμαλαΐων στο Θιβέτ, με προορισμό το όρος Έβερεστ. Αφού η ομάδα εγκλιματιστεί στις συνθήκες υψομέτρου, θα επιχειρήσει να παίξει έναν αγώνα ράγκμπι στα 6.400 μέτρα, πάνω στον παγετώνα Rongbuk, στην βόρεια πλευρά του Έβερεστ. Ο κύριος σκοπός της αποστολής είναι η συγκέντρωση οικονομικών πόρων, οι οποίοι θα διατεθούν στην φιλανθρωπική οργάνωση για παιδιά, ‘Wooden Spoon’, που στηρίζεται επίσημα από την Βρετανική ομοσπονδία ράγκμπι. Κατόπιν επιτυχούς έκβασης του αγώνα ράγκμπι στο υψόμετρο, το εγχείρημα θα αποτελέσει και ένα καινούργιο παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες.

Μετά την ολοκλήρωση της αποστολής ‘LMAX Everest Rugby Challenge’, ο Γιώργος Τσιάνος θα ενταχθεί σε έτερη Βρετανική ορειβατική αποστολή, τα μέλη της οποίας έχουν ως σκοπό να επιχειρήσουν την ανάβαση στην κορυφή του Έβερεστ στα 8.848 μέτρα, ακολουθώντας την βόρεια διαδρομή, περί τα μέσα με τέλη Μαΐου, όταν οι κατάλληλες μετεωρολογικές συνθήκες το επιτρέψουν. Κατά τη διάρκεια της ορειβατικής αυτής αποστολής, ο Γιώργος πέρα από το ορειβατικό σκέλος, με τον επιπλέον ρόλο του ερευνητή της ανθρώπινης φυσιολογίας στις αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες, και σε συνεργασία με τον ακαδημαϊκό και διευθυντή του ερευνητικού εργαστηρίου FAME Lab (www.famelab.gr) Ανδρέα Φλουρή, στο τμήμα ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, θα συλλέξει επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την ανταπόκριση του ανθρώπινου οργανισμού σε συνθήκες μεγάλου υψομέτρου και ψύχους. Οι ερευνητές  Φλουρής και Τσιάνος είχαν επιτυχώς συνεργαστεί το 2015, όταν βρέθηκαν στην έρημο Σαχάρα, κατά τη διάρκεια εγχειρήματος του Γεωργίου Τσιάνου, που διέσχισε τρέχοντας την έρημο, κατά το οποίο και συνέλεξαν επιστημονικά δεδομένα πάνω στην ανταπόκριση της ανθρώπινης φυσιολογίας σε συνθήκες υπέρμετρης ζέστης, τα οποία έχουν έκτοτε δημοσιευτεί στην διεθνή βιβλιογραφία ενώ έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα επιστημονικά δεδομένα και οι πληροφορίες που θα αποκομίσουν στο Έβερεστ, θα είναι από τα πρώτα στο είδος τους που αναμένεται να συλλεχθούν κάτω από τις συγκεκριμένες αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες.

 

Το οικονομικό κόστος της ορειβατικής αυτής προσπάθειας για την ανάβαση στην κορυφή του Έβερεστ από τον Γιώργο Τσιάνο, καλύπτεται από τους εξής χορηγούς: την δανέζικη εταιρία Evnia που αποτελεί και τον κύριο χορηγό, την καναδική εταιρία Fleet Complete, την ελληνική εταιρία Διορατικότητα, και τέλος την εταιρία The North Face σε ό,τι αφορά στην υποστήριξη του ορειβατικού εξοπλισμού.  Αξίζει να σημειωθεί πως η Fleet Complete θα παρέχει trackers και πρόσβαση στην IoT πλατφόρμα της για να παρακολουθήσει την προσπάθεια ανάβασης του Γιώργου Τσιάνου προς την κορυφή του Everest από τις πρώτες μέρες της αποστολής σε μορφή 3D, και τα δεδομένα θα περιλαμβάνουν τη θέση GPS, το υψόμετρο και την ταχύτητα, τα οποία θα έχουν ιδιαίτερη σημασία τις τελευταίες ημέρες της ανάβασης προς την κορυφή. Η πρόοδος και οι ενημερώσεις θα είναι διαθέσιμες για δημόσια προβολή σε μια αποκλειστική ιστοσελίδα της εταιρίας.

 

-κ. Τσιάνο μιλήστε μας για το Έβερεστ…

Το Everest για εμένα, σαν ιδέα πρωτίστως και όχι σαν βουνό, έχει πολυδιάστατη σημασία. Σε ό,τι αφορά το κομμάτι της ιατρικής, η παρουσία μου ως γιατρός της αποστολής, είναι κάτι με το οποίο ασχολούμαι, έχοντας αποκομίσει εμπειρίες και γνώσεις τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο από προηγούμενες αποστολές στις οποίες έχω βρεθεί, τόσο σε βουνά όσο και σε άλλα πεδία. Η ιατρική άλλωστε είναι βίωμα της καθημερινότητας μου και έτσι δεν θα μπορούσε να λείπει στο Έβερεστ. Στο ερευνητικό κομμάτι, η εξερεύνηση και η μελέτη των ανθρώπινων ικανοτήτων τόσο των σωματικών όσο και των ψυχικών, σε καταστάσεις ακραίες και πέρα από τη νόρμα για τον ανθρώπινο οργανισμό, είναι κάτι το οποίο με δελεάζει σαν ερευνητή, καθώς μου δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσω το θεωρητικό μου υπόβαθρο, εφαρμόζοντάς το στην πράξη. Στο ορειβατικό κομμάτι, η δυνατότητα που μου δίνεται να βρίσκομαι έξω στη φύση και συγκεκριμένα στα βουνά, πολλώ δε μάλλον στα Ιμαλάια, μου προκαλεί πληθώρα συναισθημάτων που δύσκολα μπορώ να περιγράψω. Καταρχάς η εναρμόνιση με την φύση, την οποία βιώνω ως αναπόσπαστο κομμάτι της ύπαρξής μου, μου προκαλεί ηρεμία, γαλήνη, ενώ με ωθεί σε «διαδρομές» εσωτερικής αναζήτησης και αυτογνωσίας, που αγγίζουν τα όρια της ψυχικής κάθαρσης, του εξαγνισμού. Στο αθλητικό κομμάτι, γιατί ουσιαστικά το συγκεκριμένο ορειβατικό εγχείρημα γίνεται στο πλαίσιο ενός αθλήματος, ενός επικίνδυνου αθλήματος, καθώς τα ρίσκα είναι πολυπαραγοντικά και άκρως ρεαλιστικά, απαιτείται μια ιδιαίτερη προετοιμασία”.

 

-Πώς πρέπει να γίνει η προετοιμασία;

Η προετοιμασία λοιπόν οφείλει να είναι υπεύθυνη, επιμελής, συνετή, δεσμευτική, μελετημένη, επίπονη, με θυσίες και στερήσεις σε όλα τα επίπεδα με τις πιο σκληρές από αυτές να αναφέρονται αποκλειστικά στους ανθρώπους που αγαπώ και έχω μέσα στην καρδιά μου. Ξεκίνησα την συγκεκριμένη προετοιμασία δειλά δειλά πριν από ενάμιση χρόνο, όταν αυτό το project ήταν ακόμα υπό μελέτη. Στη συνέχεια το έβαλα στα σκαριά, και η προετοιμασία άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά πριν από περίπου έναν χρόνο, όταν οι συνθήκες υλοποίησής του είχαν ωριμάσει. Εντατικοποιήθηκε τους τελευταίους έξι μήνες, όταν πλέον το project είχε γίνει συγκεκριμένο, ενώ εξειδικεύτηκε στις αρχές αυτού του χρόνου. Φυσικά, η προετοιμασία θα διαρκέσει μέχρι και την αναχώρησή μου για τα Ιμαλάια στις αρχές Απριλίου. Οι τελευταίοι μήνες μιας προετοιμασίας, έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον για μένα τόσο από ιατρικής όσο και από ερευνητικής άποψης, καθώς μελετάω ενδελεχώς την ανταπόκριση του οργανισμού μου σε όλα τα στάδια της προετοιμασίας τόσο στο αθλητικό όσο και στο επιστημονικό κομμάτι, ενώ επίσης συναρπαστικό είναι και το σκέλος του απαραίτητου εξοπλισμού, ο οποίος απαιτείται να μελετηθεί, να επιλεγεί, να δοκιμαστεί ξανά και ξανά μέχρι να βρεθεί ο κατάλληλος, για όλα αυτά τα οποία έχω σκοπό και θέλω να κάνω. Τέλος, το πλέον απαιτητικό κομμάτι είναι ο συνδυασμός της εξειδικευμένης προετοιμασίας, που λαμβάνει χώρα το τελευταίο διάστημα πριν την αναχώρηση για την αποστολή, με τις καθημερινές διπλές προπονήσεις και τις 12ωρες ιατρικές μου υποχρεώσεις στον χώρο εργασίας μου, στη Σκωτία”.

Δηλαδή;

Με λίγα λόγια, όλο αυτό μεταφράζεται σε πρωινό εγερτήριο στις 4:30 π.μ., ώστε να προλάβω όλα αυτά που έχω εντάξει στο ημερήσιο πρόγραμμα. Έμπνευση, πάθος, πίστη, αφοσίωση και αυτοπειθαρχία να υπάρχει. Κλείνοντας, πιστεύω πως αυτή τη φορά η εμπειρία στο Έβερεστ θα είναι διαφορετική. Έχω ήδη βρεθεί αντιμέτωπος με τον εαυτό μου και τη φύση σε αυτό το πλαίσιο και μπόρεσα να βιώσω το φασμα των εμπειριών που προέκυψαν εκείνη τη φορά. Έκανα, έμαθα, έπαθα, πέτυχα, έζησα, επιβεβαιώθηκα, στοχάστικα, αναθεώρησα. Τώρα πλέον, χωρίς να έχω την αγωνία του ‘πυρετού της κορυφής’, θα ήθελα να υλοποιήσω αυτά που έχω θέσει για στόχους, και φυσικά,να επιστρέψω με το καλό και να εξιστορήσω μια περιπέτεια στην κόρη μου.

 

 

-Τι ερευνητικά δεδομένα έχετε σκοπό να συλλέξετε στο Έβερεστ σε συνεργασία με το εργαστήριο  FAME Lab του κυρίου Φλουρή;

Θα μελετήσουμε τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και πως αυτό επηρεάζει τη λειτουργία της καρδιάς κατά την ανάβαση σε εξαιρετικά υψηλό υψόμετρο με χαμηλή παρουσία οξυγόνου. Τα δεδομένα αυτά θα μας δώσουν τη δυνατότητα να προτείνουμε οδηγίες ή να δημιουργήσουμε συσκευές για μελλοντικές αποστολές έτσι ώστε να προασπίσουμε την υγεία των ορειβατών. Επίσης, θα χρησιμοποιήσουμε ασύρματους μικρο-αισθητήρες οι οποίοι θα μετρούν μέρα-νύχτα τη θερμοκρασία του σώματός, καθώς και τη θερμοκρασία σε διαφορετικά επίπεδα των ρούχων που θα φοράω. Αυτό θα μας επιτρέψει να κατανοήσουμε τα επίπεδα υποθερμίας στα οποία υποβάλλεται το σώμα κατά την ανάβαση στο Έβερεστ, καθώς και την προστασία που παρέχει ο προστατευτικός ρουχισμός τελευταίας τεχνολογίας.

 

 

Γεώργιος-Ιωάννης Τσιάνος: Ποιος είναι

Ο Γιώργος Τσιάνος γεννήθηκε στην Αθήνα και κατάγεται από τη Θεσσαλία. Η μαθητική του πορεία ξεκίνησε στην Ελλάδα, αλλά ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στo Pine Crest School στη Φλόριντα των Η.Π.Α. Σπούδασε Ανθρώπινη Φυσιολογία στο πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνια των Η.Π.Α, και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Ανθρώπινη Ιατρική Φυσιολογία σε Αντίξοες Περιβαλλοντικές Συνθήκες στο King’s College London στην Αγγλία. Τον διδακτορικό του τίτλο απέκτησε στη Σκωτία από το πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και εξειδικεύτηκε στην Ανθρώπινη Ιατρική Φυσιολογία στο υψόμετρο και το ψύχος, έχοντας ολοκληρώσει ερευνητικό έργο στα βουνά της Σκωτίας, των ευρωπαϊκών Άλπεων και των Ιμαλαΐων στην Ασία. Επέστρεψε στην Ελλάδα με προορισμό το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπου και ολοκλήρωσε σπουδές στην Ιατρική σχολή, ενώ παράλληλα εκπαιδεύτηκε και σε νοσοκομεία παίδων και ενηλίκων στη Νότια Αφρική. Στη συνέχεια, επέστρεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο και εργάστηκε στο Fort William στα Highlands της Σκωτίας, στο Εδιμβούργο, και στο Λίνκολν της Αγγλίας. Έχει εκπαιδευτεί στους τομείς της Γενικής Ιατρικής, Επειγόντων Περιστατικών, και Χειρουργικής Τραύματος. Την παρούσα περίοδο εργάζεται ως Γενικός γιατρός στα Highlands της Σκωτίας σε απόμακρες και απομονωμένες περιοχές. Απασχολείται επίσης και είναι πιστοποιημένος στην ιατρική αποστολών και την ταξιδιωτική ιατρική, ενώ παράλληλα με ταιατρικά του καθήκοντα, διατηρεί τη συμμετοχή του στον ερευνητικό τομέα. Είναι επίτιμος διδάσκων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διδάσκει Ανθρώπινη Φυσιολογία σε Αντίξοες Περιβαλλοντικές Συνθήκες στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών “Εφαρμοσμένη Κινησιολογία στις Ένοπλες Δυνάμεις”, ενώ, επίσης, είναι σύμβουλος και συνεργάτης του εργαστηρίου ‘Fame Lab’ στο ίδιο πανεπιστήμιο. Τέλος, δίνει κεντρικές ομιλίες σε εκδηλώσεις του ιατρικού, επιστημονικού, εκπαιδευτικού, και επιχειρηματικού τομέα.

Περισσότερες πληροφορίες για τον Γιώργο Τσιάνο στο www.gi-tsianos.com και κατά τη διάρκεια της αποστολής στο Έβερεστ στο Instagram giorgos.1122

 

Αθλητική Δράση Γιώργου Τσιάνου

Ο Γιώργος Τσιάνος ξεκίνησε τον αθλητισμό από τον χώρο της κολύμβησης και διακρίθηκε στις πισίνες. Συμμετείχε με την εθνική ομάδα σε παγκόσμια και πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ενώ παράλληλα υπήρξε πανελληνιονίκης, κάτοχος πανελληνίων ρεκόρ και βαλκανιονίκης. Καθιερώθηκε στον χώρο της υπερμαραθώνιας κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης και είναι ο πρώτος Έλληνας που έλαβε ποτέ μέρος σε παγκόσμιο πρωτάθλημα μαραθώνιας κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης. Το έτος 2000, κολύμπησε τη Μάγχη (Αγγλία – Γαλλία, 34 χιλιόμετρα) σε 9 ώρες και 20 λεπτά, η ταχύτερη ελληνική επίδοση ως σήμερα και ο καλύτερος χρόνος παγκοσμίως για το έτος 2000. Το έτος 2004, συμμετείχε στην ελληνική ορειβατική αποστολή “Hellas Everest 2004” και έγινε ο ο πρώτος Έλληνας που ανέβηκε στο Έβερεστ από τη βόρεια και επικίνδυνη διαδρομή του Θιβέτ. Το έτος 2011, με αφετηρία το νοτιότερο σημείο της Πελοποννήσου, κολύμπησε ασταμάτητα 101 χιλιόμετρα ως τις ακτές των Χανίων στην Κρήτη, σε 28 ώρες και 16 λεπτά, και έγινε ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία που κατόρθωσε να διασχίσει κολυμπώντας το ανοιχτό Αιγαίο πέλαγος.  Τo έτος 2015, ολοκλήρωσε με επιτυχία τον υπερμαραθώνιο δρόμου, Marathon des Sables στην έρημο Σαχάρα, ο οποιος έχει χαρακτηριστεί από το Discovery Channel από τους σκληρότερους αγώνες δρόμου στη γη.

 

(η συνέντευξη δόθηκε στον δημοσιογράφο του ΑΠΕ-ΜΠΕ Αποστόλη Ζώη)

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης