Τοπικά

Πέρασε το σχέδιο ελεγχόμενης στάθμευσης. Τι αλλάζει στην πόλη

trikalavoice.gr

Στην έγκριση του για το Σύστημα ελεγχόμενης Στάθμευσης στον Δήμο Τρικκαίων έδωσε-κατά πλειοψηφία-χθες βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο.

Οι πληροφορίες του trikalavoice.gr αναφέρουν ότι αυτό αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία, καλώς εχόντων των πραγμάτων και εφόσον ξεπεράσουμε οριστικά τον σκόπελο του κορωνοϊού και των lockdown, λίγο μετά το Πάσχα (φέτος πέφτει 1η Μαϊου), με αρχές καλοκαιριού. Για την εγκατάσταση των συστημάτων απαιτούνται 2 μήνες και για 1 μήνα το πρόγραμμα θα λειτουργήσει πιλοτικά.

Σύμφωνα το σχέδιο το κέντρο της πόλης χωρίζεται σε ζώνες, η Ενιαία Ζώνη Στάθμευσης θα λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή  08.30-14.30 και 17.30– 21.00, Σάββατο 08.30- 14.30 και Κυριακές και επίσημες Αργίες Ελεύθερο 

Η βασική Τιμολογιακή Πολιτική έχει ως εξής:

Τέλος Στάθμευσης για την Ενιαία Ζώνη Στάθμευσης 0,60€ ανά ώρα για τις δύο  πρώτες ώρες στάθμευσης & 1,20€ για κάθε επόμενη

Μόνιμοι κάτοικοι περιοχής ΣΕΣ : Ετήσια κάρτα διαχειριστικού κόστους 20,00€ ανά  έτος

Μη καταβολή τέλους στάθμευσης 10,00

Οχήματα που φέρουν το ειδικό σήμα ΑΜΕΑ σταθμεύουν δωρεάν.

Η πληρωμή του τέλους στάθμευσης θα γίνεται με τη χρήση Ηλεκτρονικής  εφαρμογής από κινητό ή σε οποιοδήποτε συμβεβλημένο σημείο με POS (περίπτερα, καταστήματα ψιλικών κ.λ.π.)

Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Αστικής Ανάπτυξης Α.Ε. Χρήστος Γούλας, ο οποίος έκανε και την παρουσίαση «το πρόβλημα κυκλοφορίας και στάθμευσης στην πόλη των Τρικάλων είναι υπαρκτό και επιδεινώνεται εξαιτίας της διαρκούς ανάπτυξης της πόλης (και τουριστικής) και της αύξησης των οχημάτων. Η Αστική Ανάπτυξη συνεργαζόμενη με το Δήμο Τρικκαίων για τη βελτίωση των συνθηκών κυκλοφορίας και κατ’ επέκταση της ποιότητας ζωής των πολιτών έχει σχεδιάσει σειρά μέτρων που αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα».

Τα μέτρα αυτά συνοψίζονται ως εξής:

1) Εφαρμογή συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης (την οποία αφορά αυτή η εισήγηση)

2) 24ωρη λειτουργία, 365 μέρες το χρόνο με αυτοματοποίηση του υπαίθριου  πάρκινγκ Κανούτα

3) Επιτάχυνση διαδικασιών δημιουργίας πολυόροφου πάρκινγκ στο οικόπεδο  της οδού Κανούτα

4) Βελτίωση της κατάστασης των δωρεάν χώρων στάθμευσης (ΔΕΗ,  Παπαστάθη, Θεμιστοκλέους & Φλέμινγκ)

Η εφαρμογή του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης έχει σκοπό : 1) Τη μείωση των αυτοκινήτων που παρκάρουν στο κέντρο της πόλης μένοντας  στην ίδια θέση ακόμη και για πολλές μέρες

2) Τη διευκόλυνση όσων ζητούν ολιγόωρη στάθμευση για να επισκεφθούν  καταστήματα και υπηρεσίες στο κέντρο της πόλης

3) Τη διευκόλυνση των μόνιμων κατοίκων του κέντρου να βρουν θέση  στάθμευσης

4) Τη μείωση της παράνομης/άναρχης στάθμευσης (σε πεζοδρόμια, διαβάσεις  κλπ.) και την απελευθέρωση των δρόμων που καταλαμβάνονται από  καρέκλες, τελάρα, πινακίδες κ.α.

Ενδεικτικός προϋπολογισμός για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Σ.Ε.Σ.:

Σύνολο εσόδων 739.704,89 ευρώ  

Σύνολο εξόδων 351.000,00 ευρώ  

Καθαρά κέρδη 388.704,89 ευρώ.  

Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός έχει σκοπό να αποτυπώσει το οικονομικό ισοζύγιο  του σχεδίου ελεγχόμενης στάθμευσης.

Διαβάστε επίσης