Τοπικά

Παπαστεργίου: “Σε 20 μέρες παρουσιάζουμε την επόμενη γενιά του gov.gr, το AI gov.gr”

«Σε 20 μέρες περίπου παρουσιάζουμε την επόμενη γενιά του gov.gr, το AI gov.gr» ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, στο πλαίσιο του 27th ANNUAL ECONOMIST GOVERNMENT ROUNDTABLE, το οποίο διεξάγεται στο Καβούρι Grand Resort Lagonissi.

 

 

Όπως τόνισε «εκεί που σήμερα δυσκολευόμαστε να βρούμε πιθανώς αυτό που θέλουμε, με έναν πολύ απλό οδηγό, ένα Chabot πλέον σε φυσική γλώσσα το gov.gr θα απαντά σε οτιδήποτε το ρωτάμε σε σχέση με αυτό που ψάχνουμε. Άρα, ένα καινούργιο gov.gr πολύ πιο γρήγορο, πιο διαλειτουργικό, πιο αποτελεσματικό για ακόμη μεγαλύτερη διάδραση με τους πολίτες».

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι επόμενο βήμα είναι να περάσουμε από την διακίνηση των ψηφιακών εγγράφων στην διακίνηση των δεδομένων. «Μέχρι το τέλος του χρόνου κάποια πρώτα βασικά βήματα για κάποιες πρώτες βασικές λειτουργίες θα γίνονται απλά με την αποδοχή από την μεριά μας μέσω του wallet, της επιθυμίας κάποιου οργανισμού να πάρει κάποια δεδομένα μας». Ο κ. Παπαστεργίου μίλησε και για το θέμα της ευρυζωνικότητας.

«Πρέπει να τρέξουμε ακόμη πιο γρήγορα στο να υλοποιήσουμε και να ετοιμάσουμε την επόμενη πιο γρήγορη Ελλάδα» επεσήμανε και αναφέρθηκε στα προγράμματα, smart readiness, σύμφωνα με το οποίο «περίπου 120 χιλιάδες οικήματα θα μπορούν με την πλατφόρμα που έχει ήδη ανοίξει να γίνουν πιο έξυπνα, με οπτική ίνα», στο gigabit voucher, το ufbb «προκειμένου να καλύψουμε περισσότερες περιοχές εκτός αστικών κέντρων, καθώς υπάρχει το αίτημα για ακόμη καλύτερες ταχύτητες».

Όσον αφορά στο θέμα της κυβερνοασφάλειας ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στο νέο νομοσχέδιο που προβλέπει την ίδρυση ρυθμιστικού οργανισμού κυβερνοασφάλειας. «Πλέον δεν πάμε να ελέγξουμε τον στενό πυρήνα του Δημοσίου, αλλά πάμε σε 2000 φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ώστε να υπάρχουν κοινές οδηγίες, αναβαθμίσεις, κοινή πληροφόρηση, πιστοποιήσεις και ελέγχους προκειμένου να είμαστε πιο ασφαλείς». Επανέλαβε τα μεγάλα έργα πληροφορικής που ‘τρέχουν’ όπως η ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης, του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας αλλά και της πολιτικής προστασίας. «Σήμερα ‘τρέξαμε’ ένα εξαιρετικό πρότζεκτ στην Πεντέλη για να δούμε κατά πόσο οι νέες τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό πυρκαγιών. Μέσα σε λιγότερο από ένα λεπτό σε μια ακτίνα 5 χλμ. είχαμε εντοπίσει με ακρίβεια το σημείο της πυρκαγιάς. Τέλος η αλλαγή του δορυφορικού προγράμματος της χώρας με μεγαλύτερη έμφαση στην γεωεπισκόπηση, στο να μπορέσουμε πλέον να χρησιμοποιήσουμε πλέον πολύ πιο ακριβείς δορυφορικές φωτογραφίες για να σχεδιάσουμε τις επόμενες πολιτικές. Αυτή είναι η επόμενη Ελλάδα, που πρέπει να χτίσουμε μαζί». Τέλος, ο κ. Παπαστεργίου σχολίασε ότι είναι σημαντικό η τεχνητή νοημοσύνη, η τεχνολογία να τίθεται στην υπηρεσία του ανθρώπου.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης