Τοπικά

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή στη συζήτηση για τα Αιολικά Πάρκα στον Ορεινό Όγκο Τρικάλων

Στη συζήτηση στην Υποεπιτροπή Ορεινών & Νησιώτικων  Περιοχών της Βουλής για την «Πράσινη Ενέργεια»  παρενέβη ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος , όπου επισήμανε τα εξής:

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι με πρόσχημα την κλιματική αλλαγή – όχι ότι δεν υπάρχει – αποτυπώνεται ένας σφοδρότατος ανταγωνισμός ανάμεσα σε μερίδια του κεφαλαίου, ανάμεσα στους ομίλους της “μαύρης” Ενέργειας και σε αυτούς της “καθαρής” Ενέργειας.

Η αιτία αυτού του σφοδρού ανταγωνισμού είναι η υπερσυσσώρευση του κεφαλαίου. Για να καταστραφεί αυτό το υπερσυσσωρευμένο κεφάλαιο, θα πρέπει να καταστραφούν όλες οι υποδομές της “μαύρης” Ενέργειας, άρα μιλάμε λοιπόν για έναν τεράστιο τζίρο πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων, και γι’ αυτό άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι πρωτοστατούν μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι σε παγκόσμιο επίπεδο, κολοσσοί, στο να χρηματοδοτήσουν τη στροφή στην “πράσινη ενέργεια”. Δεν είναι το πρόβλημά τους, λοιπόν, η προστασία του περιβάλλοντος, το πρόβλημά τους είναι να βρουν κερδοφόρα διέξοδο τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια τα οποία λιμνάζουν.

Και από εδώ υπάρχουν όχι μόνο η σφοδρότητα και οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στα τμήματα αυτά του κεφαλαίου, αλλά ανάμεσα και σε μεγάλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ και στο εσωτερικό τους, όπως στις ΗΠΑ (…).

Από την άποψη αυτή, η ΕΕ πρωταγωνιστεί σε αυτό το “Green Deal” για πολύ συγκεκριμένους λόγους, γιατί ακριβώς είναι ενεργειακά εξαρτημένη. Εξαρτάται, κατά κύριο λόγο, από το φυσικό αέριο της Ρωσίας και άλλων περιοχών, αλλά κατά κύριο λόγο από αυτήν. Αρα, λοιπόν, είναι ζήτημα στρατηγικής σημασίας για την ΕΕ να απεξαρτηθεί ενεργειακά.

Έχει ένα προβάδισμα στην πράσινη τεχνολογία, αλλά αυτό το προβάδισμα θα πρέπει να το αξιοποιήσει και να βάλει φραγμούς επί της ουσίας στην εισαγωγή προϊόντων από άλλες ανταγωνίστριες δυνάμεις, όπως είναι η Κίνα, στο όνομα των πράσινων εμπορευμάτων. Επομένως, λοιπόν, είναι ένα παιχνίδι τεράστιων οικονομικών συμφερόντων.

Η Ελλάδα συμμετέχει σε αυτήν την κατεύθυνση, από τη μια μεριά, μιλώντας για πράσινη ενέργεια και πράσινη οικονομία και, από την άλλη μεριά, στηρίζοντας όλους αυτούς τους σχεδιασμούς του αμερικανοΝΑΤΟικού και ευρωπαϊκού μπλοκ για τη δημιουργία των δικτύων των αγωγών, του ΤΑΠ, του “East Med” και όλων των υπολοίπων, τα οποία έρχονται σε αντιπαράθεση με τα ρωσικά δίκτυα αγωγών. Αρα, δηλαδή, εμπλέκετε όλο και περισσότερο στο κουβάρι των ανταγωνισμών και των αντιθέσεων και στον κίνδυνο πολέμων. Αλλωστε, η περιοχή μας είναι πολύ ευαίσθητη και σε τέτοια ζητήματα (…)».

Αρνητική η εμπειρία της «απελευθέρωσης» για το λαό

Ο Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε: «Η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλη εμπειρία 30 χρόνων στην προσπάθεια “απελευθέρωσης” στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, όπως και και προώθησης των Ανανεώσιμων Πηγών με πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα».

Κωδικοποιώντας τα αποτελέσματα από την πολιτική αυτή, ανέφερε ότι είναι:

«Πρώτον, ενεργειακή εξάρτηση, βάθεμα της ενεργειακής εξάρτησης με ένα καύσιμο ορυκτό, το φυσικό αέριο, και το οποίο με βάση και τους δικούς σας σχεδιασμούς, αλλά και της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι το μεταβατικό καύσιμο την εποχή της απολιγνιτοποίησης. Αρα, δηλαδή, η ενεργειακή ευστάθεια της χώρας μας στηρίζεται σε ένα εισαγόμενο καύσιμο, με τους πολύ συγκεκριμένους γεωπολιτικούς κινδύνους.

Δεύτερον, τα προβλήματα της ευστάθειας του συστήματος και της ανανέωσης των δικτύων.

Τρίτον, ότι το ρεύμα έγινε πάρα πολύ ακριβό και αυτό για να ενταχθούν οι ΑΠΕ. Είναι πανάκριβο το ρεύμα για τα λαϊκά εισοδήματα και τα λαϊκά στρώματα και ακριβώς επειδή είναι πανάκριβο το ρεύμα, ενώ η Ελλάδα είναι πλούσια σε πηγές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, έχουμε περίπου το 30% των ελληνικών νοικοκυριών που ζουν υπό συνθήκες ενεργειακής φτώχειας, πράγμα παράδοξο και παράλογο.

Παράλληλα, εξελίσσεται μία ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων στον κλάδο της Ενέργειας. Να λέμε, λοιπόν, τώρα ότι θα δημιουργηθούν 37.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης τη στιγμή που η αγορά εργασίας όλο και περισσότερο ελαστικοποιείται, τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι έχουμε πολύ μικρή απασχόληση εργατοϋπαλληλικού δυναμικού, είναι, λοιπόν, σαν να προσπαθούμε ένα ωραιοποιήσουμε την κατάσταση».

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος με συγκεκριμένα στοιχεία έδωσε απάντηση στη κυβέρνηση όσον αφορά την τιμή του ρεύματος που παράγεται από ΑΠΕ και αυτή που παράγεται από ορυκτό καύσιμο. Οπως επισήμανε, παρουσιάζεται μια πλαστή εικόνα από την κυβέρνηση ότι το ρεύμα είναι φτηνότερο από τις ΑΠΕ. «Οταν αναφέρετε ότι η τιμή της κιλοβατώρας του ρεύματος που παράγεται από ορυκτό καύσιμο, δηλαδή, από τον λιγνίτη, είναι μεγαλύτερη από τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά, πρέπει να πείτε, ταυτόχρονα, ότι σε αυτή την τιμή υπολογίζετε και τα διάφορα πρόστιμα για την εμπορία των ρύπων που αυξάνουν τεράστια την τιμή. Που αυτό όμως το πρόστιμο, η εμπορία των ρύπων, είναι ακριβώς η πολιτική της ΕΕ.

Αρα, λοιπόν, η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική. Πόσο κοστίζει πραγματικά μία κιλοβατώρα από λιγνίτη και πόσο κοστίζει μία κιλοβατώρα από Ανανεώσιμες Πηγές, βγάζοντας έξω τα διάφορα τέλη, πρόστιμα, που διαμορφώνουν ένα τελείως διαφορετικό κόστος. Και ενώ ο λιγνίτης πραγματικά θα μπορούσε να είναι το καύσιμο το οποίο θα μπορούσε να στηρίξει την ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας μας, όταν υπάρχουν τεχνολογίες αξιοποίησης του λιγνίτη, χωρίς επίπτωση στο περιβάλλον, δαπανάτε 44 δισεκατομμύρια, λέτε, για να πάτε στην πράσινη οικονομία, καταστρέφοντας την κατεξοχήν ενεργειακή πηγή της χώρας μας, που και την ευστάθεια του συστήματος θα μπορούσε να βοηθήσει και την απεξάρτηση από εισαγόμενο καύσιμο θα μπορούσε να αντιμετωπίσει. Και βεβαίως, ταυτόχρονα με την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών, να διαμορφώσει ένα διαφορετικό μείγμα ενεργειακό. Ομως, το διαφορετικό ενεργειακό μείγμα δεν προωθείται, γιατί ακριβώς πάει ενάντια στα συμφέροντα και στις προτεραιότητες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Ενέργειας και στις προτεραιότητες που έχουν δοθεί».

Αλλοίωση ορεινών όγκων και μεγάλες επιπτώσεις

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ τόνισε ακόμα: «Η γενίκευση και η επέκταση των ΑΠΕ, μιλώντας για τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά, έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις, οι οποίες δεν λαμβάνονται υπόψη στις μελέτες σας. Αρνητικές επιπτώσεις έχει από την αλλοίωση των ορεινών όγκων. Αλλοιώνεται ο ορεινός όγκος, χτυπιούνται η φυσική ποικιλότητα και η βιοποικιλότητα, καταστρέφονται άλλες οικονομικές δραστηριότητες, όπως είναι η κτηνοτροφία και η μελισσοκομία, δημιουργούνται σοβαρές επιπτώσεις στις ανθρώπινες και κοινωνικές δραστηριότητες, όπως της αναψυχής, της ξεκούρασης, όταν καταστρέφονται οι ορεινοί όγκοι, όταν υπάρχει τεράστια συγκέντρωση σε συγκεκριμένους ορεινούς όγκους, γιατί εκεί υπάρχει το μεγαλύτερο φορτίο ανέμων. Υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις στη διαχείριση των υδάτινων και της απορροής των υδάτινων ρευμάτων στις περιοχές εκείνες. Εχουν κατηγορηθεί τα πάρκα των ανεμογεννητριών σε μία σειρά περιοχές για έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, όπως της Ναυπάκτου, όπως του Αργοστολίου, που δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη για τέτοιου είδους ζητήματα.

 

Φανταστείτε τώρα, δημοσιεύματα λένε ότι στην περιοχή του Ασπροποτάμου του νομού Τρικάλων, νότια ορεινή Πίνδος, θα εγκατασταθούν 300 ανεμογεννήτριες. Τι πάρκο θα δημιουργηθεί εκεί, τι ξεχέρσωση θα υπάρξει για να μπούνε οι 300 ανεμογεννήτριες, για να γίνουν τα γήπεδα για τις ανεμογεννήτριες, να γίνουν οι δρόμοι για την πρόσβαση, τα δίκτυα τα οποία θα πρέπει να αναπτυχθούν για να μπορέσουν να πάρουν το ρεύμα και τις φοβερές επιπτώσεις τις οποίες θα έχει στην αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής. `Η όταν εγκαθίστανται φωτοβολταϊκά πάρκα σε γη με υψηλή παραγωγικότητα, τις επιπτώσεις στην παραγωγή των αγροτοδιατροφικών εμπορευμάτων, που είναι απαραίτητα για την κάλυψη των αναγκών του λαού και την υποκατάσταση της παραγωγής από εισαγόμενα αγροτικά εμπορεύματα.

Επιπτώσεις που ήδη εξελίσσονται σε περιοχές όπως η Εύβοια, η Αιτωλοακαρνανία, η Λακωνία και αλλού, όπου ήδη παρατηρείται πολύ μεγάλη συγκέντρωση από αιολικά πάρκα».

Τέλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος σημείωσε ότι παράλληλα «για την προώθηση των ΑΠΕ, η διαχείριση των υδάτινων πόρων, ο εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα, η άρδευση και ύδρευση, τα υδροηλεκτρικά φράγματα παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες ή έρχονται απλά και μόνο ως μαϊντανός στο περιτύλιγμα αυτό της τεράστιας επίθεσης, η οποία θα γίνει, ΑΠΕ, αιολικών και φωτοβολταϊκών, με τις σημαντικές επιπτώσεις στην ευστάθεια του συστήματος, στο πανάκριβο ρεύμα που θα κληθούν να πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα και τις επιπτώσεις του περιβάλλοντος».

Διαβάστε επίσης
NEWSLETTER

Ενημερωθείτε πρώτοι για τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και παρασκήνιο