Τοπικά

Περιφέρεια Θεσσαλίας. Εντυπωσιακά, υποβρύχια, εγκαίνια θρυλικού ναυαγίου (VIDEO)

Ένα από τα σπουδαιότερα ναυάγια του Αρχαίου κόσμου, στην Αλόννησο, αποδόθηκε επίσημα ως Μουσείο στο κοινό.

Πρόκειται για το πρώτο Υποβρύχιο Μουσείο στην Ελλάδα, μια καινοτομία στην πράξη από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ένα όραμα που έγινε πράξη χάρη στην επιμονή του ίδιου του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού, που διείδε τη σπουδαιότητα και τις προοπτικές του όλου εγχειρήματος.

Το ναυάγιο της Περιστέρας, στα ανοιχτά της Αλοννήσου βάζει τη Θεσσαλία στον παγκόσμιο χάρτη του καταδυτικού τουρισμού. Όπως κατέγραψε το trikalavoice.gr τα εγκαίνιά του έγιναν το πρωί του Σαββάτου με τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό και τον Σάκη Ρουβά να κόβουν την κορδέλα υποβρύχια και την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη από το σκάφος, ενώ παραπλέοντα σκάφη σφύριζαν πανηγυρικά.

 «Αποδίδουμε στην ανθρωπότητα τον Παρθενώνα των ναυαγίων» τόνισε ο Κώστας Αγοραστός  σημειώνοντας ότι «το κλασικό ναυάγιο του 425 π.Χ., στη νησίδα Περιστέρα στα ανοιχτά της Αλοννήσου, με 4.000 οινοαμφορείς συντηρημένους σε εξαιρετική κατάσταση. Ένα μνημείο ισάξιο σε μοναδικότητα με τον Παρθενώνα, αφού είναι το αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο, στο οποίο μπορεί να καταδυθεί άνθρωπος.  Ένα έργο – σταθμός για τον εναλλακτικό τουρισμό, που βάζει τη χώρα στο χάρτη του παγκόσμιου καταδυτικού τουρισμού. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι από φέτος το καλοκαίρι η πρώτη και μοναδική Περιφέρεια στη χώρα με Υποβρύχια Μουσεία.  Είναι η προστιθέμενη αξία της συμμετοχής μας  στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Bluemed, στο οποίο είμαστε επικεφαλής εταίρος. Το έργο έχει τιμηθεί με δυο βραβεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή,  βραβείο  Tourism Award 2020 και βραβείο για τη Βιώσιμη Ελλάδα του Αύριο «Bravo Sustainability Award».

Η Θεσσαλία καινοτομεί στην πράξη. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την υπουργό Λίνα Μενδώνη και το Υπουργείο Τουρισμού ανοίξαμε δρόμο για τη νομοθεσία, δρόμο για τον πολιτισμό, δρόμο για ένα διαφοροποιημένο τουριστικό προϊόν που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.

 

Η Περιφέρεια σε συνδυασμό με τα  άλλα  ναυάγια των υστερορωμαικών,  βυζαντινών και νεότερων χρόνων στις Σποράδες και τον Δυτικό Παγασητικό,  που αναδεικνύονται μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, δημιουργεί ένα κρίσιμο αριθμό υποβρυχίων μουσείων, πόλο έλξης για ένα πολυάριθμο, νέο  τουριστικό κοινό.

Το ναυάγιο της Περιστέρας

Κοντά στο νησάκι Περιστέρα Αλοννήσου, σε βάθος 25 μ., βρέθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και ανασκάφηκε από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια πλοίων της κλασικής εποχής που έχουν βρεθεί στο Αιγαίο. Το εμπορικό πλοίο μετέφερε περισσότερους από 4.000 αμφορείς, πριν ναυαγήσει στα νερά των Σποράδων. Ο αριθμός των αμφορέων, η κατάσταση διατήρησης του ναυαγίου και η ομορφιά των νερών και του βυθού της περιοχής, που βρίσκεται μέσα στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Βορείων Σποράδων, το καθιστούν ένα μοναδικό αξιοθέατο. Το ναυάγιο της Περιστέρας έχει επιλεγεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, μαζί με άλλα ναυάγια στον Παγασητικό και τις Βόρειες Σποράδες, για να μετατραπεί σε επισκέψιμο ενάλιο αρχαιολογικό χώρο με καθοδηγούμενη κατάδυση. Μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος BlueMed,  η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, αποδίδουν τον ενάλιο πλούτο του Παγασητικού και των Βορείων Σποράδων στο κοινό, τους αυτοδύτες αλλά και σε όσους δεν έχουν δυνατότητα κατάδυσης αλλά θέλουν να ζήσουν την εμπειρία της βουτιάς στην Περιστέρα, χάρη στις δυνατότητες της τεχνολογίας, στο Κέντρο Ενημέρωσης Κοινού που λειτουργεί στη Χώρα της Αλοννήσου.

Σύστημα υποβρυχίων καμερών NOUS

Το σύστημα υποβρυχίων καμερών – NOUS – uNdersea visiOn sUrveillance System  αναπτύχθηκε από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Είναι παγκοσμίως πρωτοποριακό και πολλαπλώς χρήσιμο  αφού συμβάλει καθοριστικά στην ανάδειξη των ενάλιων αρχαιοτήτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Η εγκατάσταση και λειτουργία του συστήματος NOUS  (uNdersea visiOn sUrveillance System) στο Ναυάγιο της Περιστέρας,   στα ανοιχτά της Αλοννήσου, επιτρέπει  την παρακολούθηση του ναυαγίου σε  real time χρόνο,  στο  site nous.com.gr

 

Το υποβρύχιο σύστημα που εγκαταστάθηκε  παρέχει σε πραγματικό χρόνο:

-video streaming από 5 υποβρύχιες κάμερες, κάμερα επιτήρησης, πλήρη δεδομένα καιρικά κλπ και  άλλα στατιστικά στοιχεία.

 

Το BlueMed  στη Θεσσαλία

Το βραβευμένο στην Ευρώπη  έργο BlueMed, προωθεί τη  βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στις παράκτιες περιοχές και τα νησιά της Μεσογείου, μέσω του σχεδιασμού, του συντονισμού και της πιλοτικής λειτουργίας Επισκέψιμων Ενάλιων Αρχαιολογικών Χώρων και  Κέντρων Ευαισθητοποίησης Γνώσης στην Ελλάδα (Δυτικός Παγασητικός και Σποράδες), στην Ιταλία (Capo Rizutto και Baia) και  στην Κροατία (Cavtat).

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης