Τοπικά

Προβλήματα και αγωνίες Λαφινιωτών

Η Λαφίνα είναι ένα μικρό χωριό του Δήμου Πύλης και βρίσκεται σκαρφαλωμένο στον ορεινό όγκο της Πίνδου. Οι μόνιμοι κάτοικοι πλέον  είναι λιγοστοί και τα προβλήματα πολλά – και όσο λιγοστεύουν οι άνθρωποι που την κατοικούν τόσο τα προβλήματα μεγαλώνουν.

Εδώ και χρόνια, γίνονται προσπάθειες να αναδειχθούν τα προβλήματα που ταλαιπωρούν το χωριό αλλά λύσεις δεν μπορούν να δοθούν αν δεν υπάρχει βούληση από τους ιθύνοντες.

Αφορμή για την παρούσα επιστολή, είναι η έντονη ανησυχία των κατοίκων και όχι μόνο, για την τύχη της υπεραιωνόβιας Βελανιδιάς που δεσπόζει στην πλατεία του χωριού, ενός δέντρου εντυπωσιακού μεγέθους και ομορφιάς, περί των 700 ετών, το οποίο έχει αρχίσει να ξεραίνεται και εκτός του ότι θα «χαθεί» και μαζί του ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας του χωριού, κινδυνεύουν και οι κάτοικοι από ενδεχόμενη πτώση των κλαδιών του.

Ο Σύλλογος από το 2011 και αργότερα το 2016, με έγγραφα αιτήματα προς τη Δ/νση Δασών Τρικάλων είχε ζητήσει να κηρυχθεί η βελανιδιά διατηρητέο Μνημείο της Φύσης έτσι ώστε, να έχει τη φροντίδα και την προστασία που της αρμόζει και να ενισχυθεί συγχρόνως, η ιστορικότητα της ευρύτερης περιοχής.

Η Δ/νση Δασών απάντησε ότι είναι αρμοδιότητα του Δήμου να κινηθεί η διαδικασία λόγω του ότι η πλατεία καθώς και το δέντρο εντός αυτής, είναι στη δικαιοδοσία του. Τον Σεπτέμβριο του 2017 ο Σύλλογος Λαφινιωτών με επιστολή του στον Δήμο, ζήτησε να εξουσιοδοτηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να κινήσει εκείνος τη διαδικασία με ιδιώτη δασολόγο, καθώς από το 2011 που είχε προωθηθεί στον Δήμο από τη Διεύθυνση Δασών Τρικάλων το αίτημα του Συλλόγου, δεν αναλήφθηκε καμία ενέργεια.

Καμία απάντηση.

Από τότε μέχρι και σήμερα, ο Σύλλογος έστειλε και δεύτερη σχετική επιστολή, εγώ προσωπικά ως πρόεδρος του Συλλόγου έχω συνομιλήσει τηλεφωνικά και δια ζώσης με τον ίδιο τον δήμαρχο, με τέως αντιδήμαρχο καθώς και με τον αρμόδιο του τμήματος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Πρασίνου του Δήμου για το θέμα αυτό, αλλά το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο.

Καμία απάντηση, κανένα ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα, η επιβίωση του δέντρου να παραμένει αμφίβολη.

 

Ανεπίλυτα και τα υπόλοιπα μεγάλα προβλήματα

Στην από 28.9.2017 επιστολή προς τον Δήμο Πύλης – επανήλθαμε με νέα στις 11.4.2019- περιγράφονται τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Λαφίνας, τα οποία εδώ και πολλά χρόνια – αν και είναι γνωστά στους αρμόδιους – παραμένουν άλυτα.

Ο δρόμος εντός του οικισμού (Κωτσέϊκη Πλάκα) που οδηγεί στην πλατεία έχει διαβρωθεί σε τέτοιο σημείο από την πλευρά του γκρεμού που είναι πολύ επικίνδυνος. Αντίστοιχα, ο δρόμος από τη δημοσιά προς το χωριό είναι σε άσχημη κατάσταση, ο κόσμος δυσκολεύεται να ανέβει στο χωριό, οι επεμβάσεις που γίνονται κάθε χρόνο σε τμήματα του δρόμου είναι προσωρινές.

Το νερό δεν επαρκεί για τις ανάγκες των κατοίκων τους καλοκαιρινούς μήνες, με αποτέλεσμα συνεχείς διακοπές για πολλές ώρες κάθε μέρα, αυξομείωση πίεσης, συχνές βλάβες και τους κατοίκους να ανησυχούν για την ποιότητά του, με αποτέλεσμα αρκετοί να αγοράζουν εμφιαλωμένο. Το πρόβλημα με το νερό είναι πολύ παλιό, είναι γνωστό στον Δήμο και έχει συζητηθεί επανειλημμένα.

Από τότε, ούτε φωνή ούτε ακρόαση…

Η πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Λαφινιωτών Τρικάλων

Σ. Κοριμέντζα

Διαβάστε επίσης