Τοπικά

Προκήρυξη του Δήμου Τρικκαίων για “Συμπαραστάτη του Δημότη”

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων την ερχόμενη Πέμπτη έρχεται το θέμα της ανάδειξης του “Συμπαραστάτη του δημότη”.

 

 

Στους δήμους άνω των είκοσι χιλιάδων (20.000) κατοίκων, όπως ο δικός μας, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, επιλέγεται, κατόπιν προκηρύξεως που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του δήμου, πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας, ως συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης. Υποψηφιότητες υποβάλλονται με δήλωση που κατατίθεται στο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου κατά την έναρξη της διαδικασίας επιλογής. Ως συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης δεν μπορεί να επιλεγεί αιρετός δήμου, περιφέρειας ή βουλευτής. Ως προς το αξίωμα του συμπαραστάτη του δημότη ισχύουν τα κωλύματα και τα ασυμβίβαστα που προβλέπονται στο άρθρο 10 του ν. 4804/2021 (Α’ 90). Η θητεία του συμπαραστάτη ακολουθεί τη θητεία των δημοτικών αρχών.

Ο Συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης επιλέγεται με απόφαση, η οποία λαμβάνεται με μυστική ψηφοφορία και με πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) του συνόλου των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Αν δεν επιτευχθεί η επιλογή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται κατά την ίδια ή μεταγενέστερη συνεδρίαση με την ίδια πλειοψηφία. Είναι επιτρεπτή με την ίδια πλειοψηφία και την αυτή διαδικασία η ανάκληση του συμπαραστάτη για πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων του, με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Όπως καταγράφει το trikalavoice.gr για να επιτευχθεί η ανάδειξη “Συμπαραστάτη του δημότη” δεν αρκούν οι ψήφοι της παράταξης του δημάρχου Σακκά που αριθμεί 25 συμβούλους και απαιτείται συναίνεση και από την αντιπολίτευση.

Τέτοια δεν επιτεύχθηκε ούτε το 2010 που καθιερώθηκε ο θεσμός, ούτε το 2024, ούτε το 2019.

 

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης