Τοπικά

Προσομοίωση Συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τους μαθητές της Α’ Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων «Αθηνά»

Οι μαθητές της Α’ Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων «Αθηνά» την Πέμπτη 19 και την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023 απέκτησαν  τη μοναδική εμπειρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο πλαίσιο της 6ης Προσομοίωσης Συνεδρίασης Ολομέλειας, που διοργάνωσαν για ακόμη μία χρονιά τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

 

 

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ολομέλειας οι μαθητές/μαθήτριες χωρίστηκαν σε οκτώ επιτροπές. Με την καθοδήγηση και τις υποδείξεις των Προέδρων κάθε Επιτροπής είχαν τη μοναδική ευκαιρία να ενημερωθούν, να ανταλλάξουν απόψεις, να προβληματιστούν, να εισηγηθούν ψηφίσματα και να προτείνουν λύσεις για επίκαιρα προβλήματα, ευρωπαϊκού αλλά και παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Η ικανότητα πειθούς, η ισχύς των επιχειρημάτων, η δύναμη του λόγου εξασφάλισαν  στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να παρουσιάσουν ψηφίσματα, να τα υπερασπιστούν, να  αντικρούσουν αλλά και να διατυπώσουν ερωτήσεις, να δώσουν απαντήσεις, να συνοψίσουν θέσεις και τελικά να εγκρίνουν την τελική μορφή των ψηφισμάτων της Ολομέλειας.

Κυρίως, όμως, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία μέσα από αυτή τη συνεδρίαση να συνειδητοποιήσουν την αξία της ευρωπαϊκής τους καταγωγής αλλά και τη δύναμη της ευρωπαϊκής τους ταυτότητας. Να εκτιμήσουν τις ευρωπαϊκές αξίες και ιδιαίτερα τις φιλελεύθερες δημοκρατικές αξίες, της ανεκτικότητας και της ισότητας. Να αντιληφθούν την αξία της συμβίωσης σε μια πλουραλιστική και πολιτισμένη κοινωνία. Να αποδεχτούν, τέλος, τις ευθύνες που έχουν ως Ευρωπαίοι πολίτες, να προβληματιστούν και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για επείγοντα και επίκαιρα θέματα.

Υπεύθυνη καθηγήτρια για την οργάνωση και προετοιμασία της συμμετοχής των Εκπαιδευτηρίων  «Αθηνά» στην εκδήλωση ήταν η φιλόλογος κα Καραβασίλη Ευαγγελία.

Οι μαθητές / μαθήτριες των Εκπαιδευτηρίων «Αθηνά» που συμμετείχαν στην Προσομοίωση Συνεδρίασης της Ολομέλειας ήταν: Καμέα Χρύσα (Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), Καρδούλα Βασιλεία (Επιτροπή Πολιτισμού και παιδείας), Καρδούλα Κατερίνα (Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων), Κυργιάζου Έρη (Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων), Λιακατή Ελένη (Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), Μακρής Λευτέρης (Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας), Μπολομύτης Πάνος (Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων), Πλιάτσικας Απόστολος (Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων), Τρίμμη Λουκία (Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων) και Τσαγκούρη Αρετή (Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας).

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών απονεμήθηκαν βεβαιώσεις συμμετοχής και βραβεία στους μαθητές.

Πάνος Μπολομύτης

 Μαθητής της Α’ Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων «Αθηνά»

 

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης